Ο πιλότος του Καμμένου με τις συνεχείς παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας πτήσεων

Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α.
Πριν δυο χρόνια ανήμερα της εορτής του Ταξιάρχη (08/11/2016) το ελικόπτερο (Ε/Π) που μετέφερε τον ΥΕΘΑ στη Σύμη προσγειώθηκε σε προβλήτα του νησιού και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν τον κ. Καμμένο να κατεβαίνει από τη θέση του συγκυβερνήτη. Με σχετικές ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί στη βουλή είχε επισημανθεί ότι η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας πτήσεων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών. Οι ενέργειες του κ. Καμμένου δημιουργούν πρόβλημα και στην καλλιέργεια πνεύματος πειθαρχίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, που βλέπουν προκλητικά να αγνοούνται και να καταπατούνται από την πολιτική ηγεσία βασικές αρχές και κανόνες που οι ίδιοι αγωνίζονται καθημερινά να τηρούνται απαρέγκλιτα.
Πριν δυο μέρες το σκηνικό στην πτήση του Ε/Π που μετέφερε τον ΥΕΘΑ στον Πανορμίτη της Σύμης, επαναλήφθηκε. Σε βίντεο που δημοσιεύεται βλέπουμε ότι μόλις κατεβαίνουν ο Υπουργός Άμυνας και τα υπόλοιπα πρόσωπα που επέβαιναν στο ελικόπτερο, ο πιλότος «προέβη σε περίτεχνους ελιγμούς και βουτιές, με όλους τους παρευρισκομένους να τον χαζεύουν στον ουρανό», όπως αναφέρουν και σχετικά δημοσιεύματα.
Η στρατιωτική εντολή που αφορά την πτήση καθορίζει σημείο απογείωσης – προσγείωσης και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε να χρησιμοποιεί το Ε/Π ως μέσο επίδειξης, κατά παράβαση των προβλεπομένων στις ισχύουσες διαταγές αναφορικά με τους κανόνες ασφαλείας πτήσεων.
Τον κυβερνήτη του Ε/Π που προέβη σε αυτούς τους “περίτεχνους» ελιγμούς” χρησιμοποιεί ο ΥΕΘΑ μόνιμα στις μετακινήσεις του. Ο κ. Καμμένος επιλέγει ακόμα και σε ταξίδια που δεν απαιτούν μετακίνηση με Ε/Π, όπως στη μακρινή Βραζιλία στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2017, που χρησιμοποιήθηκε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Gulfstream, να συνοδεύεται από το μόνιμο κυβερνήτη του Ε/Π του, προερχόμενο από το θεσμό των Χειριστών Ειδικής Μονιμότητας (Χ.Ε.Μ). Σε πρόσφατο δημοσίευμα αναγράφεται: «Με κουμπαριά θα δέσει τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει με τον εμπειρότατο χειριστή ελικοπτέρων……………, που εμπιστεύεται για τις πτήσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος»
Με το Ν. 4407/16 ο κ. Καμμένος φρόντισε να δώσει στην κατηγορία στελεχών προερχομένων από Χ.Ε.Μ. (Από το θεσμό των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών) ειδικά προνόμια. Μέχρι τότε αποστρατεύονταν στο βαθμό του Ταγματάρχη, ενώ με τον υπόψη νόμο έχουν δυνατότητα με απόφαση του ΥΕΘΑ να προάγονται στο βαθμό του Συνταγματάρχη και να παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία αξιωματικών να τοποθετούνται στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ, σε θέσεις που θα καθορίζονται από τον ΥΕΘΑ, χωρίς να διαθέτουν την ανάλογη επιτελική εμπειρία.
Η επισήμανση των προαναφερομένων δεν έχει πρόθεση την άσκηση κριτικής σε έναν αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, ούτε τη διάθεση αντιπαράθεσης απέναντι στην κατηγορία των αξιωματικών Χ.Ε.Μ. οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ε.Δ.
Προφανώς είναι δικαίωμα του κ. ΥΕΘΑ να επιλέγει τον κυβερνήτη που θα χρησιμοποιεί στις μετακινήσεις του και να συνάπτει με όποιον επιθυμεί οικογενειακές ή προσωπικές σχέσεις. Οφείλει όμως να αντιληφθεί ότι η θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας επιβάλλει να είναι ο θεματοφύλακας της ισονομίας και της δικαιοσύνης.
Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι λόγω της θέσεώς του απαιτείται να φροντίζει για την καλλιέργεια πνεύματος πειθαρχίας, χωρίς διακρίσεις όχι μόνο με το δικό του παράδειγμα, αλλά και με την υποδειγματική συμπεριφορά όλων των στελεχών σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας κάτω από αυτόν. Τέλος ο κ. ΥΕΘΑ θα πρέπει να έχει κατά νου το απόφθεγμα του αρχαίου τραγικού ποιητή Αγάθωνα, ότι : “Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει”.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ