ΠΟΕΣ προς ΥΕΘΑ: Εφαρμόστε το νόμο για την επιπλέον πλασματική πενταετία

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τι γίνεται με την εφαρμογή της επιπλέον πλασματικής πενταετίας. Γιατί δεν εφαρμόζεται από τον ΕΦΚΑ. Η ΠΟΕΣ καλεί τον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο να πάρει θέση.

 

Να πάρει θέση καλεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στο θέμα της εφαρμογής επιπλέον πλασματικής πενταετίας με επιστολή της η ΠΟΕΣ, καθώς όπως τονίζει ο ΕΦΚΑ δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμόζει τον νόμο Ν.4609/2019, προφασιζόμενος άλλο νόμο!

Όπως τονίζεται στην επιστολή: «Δημόσιες Υπηρεσίες, όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, σχολιάζουν και εν τέλει εφαρμόζουν ή μη, κατά τη βούλησή τους και δική τους ερμηνεία, νομοθετικές προβλέψεις που άλλη εξουσία, και δη η νομοθετική, αποφάσισε».

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΕΣ:

Με την (α) σχετική απάντησή σας, επί του (β) όμοιου ερωτήματος κ.κ. βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των άλλων γνωρίσατε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου σας μελετούν και επεξεργάζονται το εν θέματι αντικείμενο, έτσι ώστε σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α., να εξευρεθεί η προσφορότερη λύση.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το (γ) σχετικό έγγραφο του Ε.Φ.Κ.Α., το οποίο σας αποστείλαμε με το (δ) όμοιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α. γνώρισαν την άποψή τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος στο διπλάσιο από έτη 0500-00 (πέραν του αναφερομένου ανωτέρω) που αναφέρεται στις διατάξεις του άρθ. 11 παρ.1 του Ν.4609/2019 δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 22 παρ.2 του Ν.3865/2010 «Ο επανακαθορισμός των μονάδων και υπηρεσιών που αναφέρονται στις παραγράφου 5 και 6 του παρόντος άρθρου, στις οποίες λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας που διανύθηκε σε αυτές, γίνεται με ειδικό νόμο, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ.2 του άρθρου 73 του Συντάγματος» και ο Ν.4609/2019 δεν αποτελεί ειδικό Νόμο.

Αντιπαρερχόμενοι του γεγονότος ότι Δημόσιες Υπηρεσίες, όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, σχολιάζουν και εν τέλει εφαρμόζουν ή μη, κατά τη βούλησή τους και δική τους ερμηνεία, νομοθετικές προβλέψεις που άλλη εξουσία, και δη η νομοθετική, αποφάσισε, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η ρύθμιση της παρ. 1 του άρθρου 11 του (ε) σχετικού, με την οποία καθιερώνεται η προσμέτρηση του αυξημένου στο διπλάσιο ή τριπλάσιο, μέχρι τα πέντε (5) έτη, χρόνου υπηρεσίας σε Μονάδες και Υπηρεσίες, ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού, στις οποίες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούν, ασκώντας τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους, όπως διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο σας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο και συνυπέγραψε τον υπόψη νόμο), δεν είχε ως στόχο τον επανακαθορισμό των Μονάδων και των Υπηρεσιών, όπως επικαλείται ο Ε.Φ.Κ.Α., αλλά μόνο την προσθήκη επιπλέον χρόνου υπηρεσίας που προσμετράται στο διπλάσιο ή τριπλάσιο, μέχρι πέντε (5) έτη.

Η διαδικασία ψήφισης του υπόψη νομοσχεδίου (του Ν.4609/2019) ακολούθησε καθ΄ όλα την τυπική διαδικασία ψήφισης ενός νομοσχεδίου, στο πλαίσιο της οποίας δέχτηκε καταρχάς νομοτεχνικές παρατηρήσεις στο σύνολό του από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.), χωρίς να υπάρξει κάποια παρατήρηση που να σχετιζόταν με την επίμαχη διάταξη. Επακολούθησε, στο πλαίσιο της κατάθεσης του ως άνω νομοσχεδίου, η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής και φυσική η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, χωρίς, επίσης, να υπάρξει κάποια παρατήρηση που να σχετιζόταν με την επίμαχη διάταξη.

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Δεδομένου ότι αφ΄ ενός ο κατασταλτικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων γίνεται από τους δικαστές και αφ΄ ετέρου στο Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπεται ο δικαστικός έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων, η δρώσα διοίκηση, εφόσον θεωρεί ότι πρόκειται για αντισυνταγματική διάταξη, οφείλει να αναπέμψει το θέμα στα δικαστήρια για τον απαραίτητο έλεγχο, σας καλούμε όπως δώσετε τις απαραίτητες οδηγίες/κατευθύνσεις εκείνες που απαιτούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου σας και δη τις Υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α., προκειμένου, χωρίς χρονοτριβή, να αρχίσει να εφαρμόζεται η νομοθετική πρόβλεψη της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του (ε) σχετικού νόμου, την οποία, για την ιστορία και μόνο, υπερψηφίσατε κατά την ψήφισή της. Οι κ.κ. Υ.ΕΘ.Α. και Δντής ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν παρακαλούνται για την παρέμβασή τους και άσκηση πίεσης προς υλοποίηση της ως άνω νομοθετικής πρόβλεψης.

Οι κ.κ. βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται, επίσης, το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη και ενίσχυση του θέματος, αφ΄ ενός δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αφ΄ ετέρου με κάθε δυνατό κατά την κρίση τους τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [229.29 KB]

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ