Ποιοι παίζουν περίεργα «παιχνίδια» με τις αρμοδιότητες του ΓΓ του ΥΠΕΘΑ;

Φαίνεται πως κάποιοι το τελευταίο διάστημα εκτός από την υπόγεια διακίνηση εγγράφων μέσα από το ΥΠΕΘΑ  αποφάσισαν να δημιουργήσουν και ζητήματα τα οποία βρίσκονται όμως στην κυριολεξία στην σφαίρα του φανταστικού.

Μια τέτοια προσπάθεια έγινε χθες με αφορμή τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Οικονόμου και οι οποίες αφορούν κυρίως το πολιτικό προσωπικό. Και τι ανακάλυψαν πίσω από το ΦΕΚ; Ότι η κυβέρνηση «έκοψε» από τον ΓΓ τον συντονισμό και την εποπτεία των Διευθύνσεων και των Γενικών Επιτελείων των τριών κλάδων των ΕΔ! Μια απόφαση μάλιστα που όταν αρχικά ανακοινώθηκε δημιούργησε πληθώρα συζητήσεων και αντιδράσεων.

Οι χθεσινές αρμοδιότητες όμως του ΓΓ που ορίστηκαν με το συγκεκριμένο ΦΕΚ ένα είναι σίγουρο ότι δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα των Γενικών Επιτελείων. Οι αρμοδιότητες που ορίστηκαν με το συγκεκριμένο ΦΕΚ αφορούν αποκλειστικά και μόνο το πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ του οποίου η ευθύνη περνάει εξ ολοκλήρου στον ΓΓ με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας. Όλα τα ζητήματα θα καθορίζονται πλέον από το ΓΓ χωρίς να απαιτείται στη συνέχεια η υπογραφή του ΥΦΕΘΑ ή του ΥΕΘΑ ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διευθετήσεις προβλημάτων.

Κάποιοι βλέποντας όμως τις αρμοδιότητες του πολιτικού προσωπικού προφανώς ξέχασαν ότι πολύ απλά οι αρμοδιότητες του ΓΓ για συντονισμό των Διευθύνσεων του υπουργείου και των Γενικών Επιτελείων έχουν δοθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και έχουν οριστεί από το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 84 Κάτι μάλιστα που αναφέρεται δύο φορές στο ΦΕΚ.

Στο Άρθρο 5 του ΠΔ ορίζει συγκεκριμένα: «Συνιστάται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέση μετακλητού Γενικού Γραμματέα με βαθμό Α ́ της κατηγορίας ειδικών θέσεων. Επιπλέον ο Γενικός Γραμματέας συντονίζει τις γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις του Υπουργείου και τα γενικά επιτελεία των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων».

Φυσικά όταν αντιλήφθηκαν την «πατάτα» έσπευσαν να τα μαζέψουν καθώς δεν μπορούσε όπως είναι φυσικό να στηριχθεί από πουθενά. Το ερώτημα όμως που έχει αναδειχτεί και δεν είναι σημερινό είναι ποιον εξυπηρετούν αυτά τα «παιχνίδια» που γίνονται το τελευταίο διάστημα μέσα στο ΥΠΕΘΑ και κυρίως για ποιο λόγο.

Η κατάσταση της χώρας με την απειλητική Τουρκία, τα ανασφαλή Βαλκάνια, το προσφυγικό απαιτεί οι  Ένοπλες Δυνάμεις και πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να δρουν με σύνεση και καθαρό μυαλό. Η μικροπολιτική και τα προσωπικά συμφέροντα δε χωράνε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ