Πολεμική Αεροπορία: Εξοπλισμοί μαμούθ φέρνουν…φόρους;

Τα πάντα όλα θέλει η Πολεμική Αεροπορία σε ένα εξοπλιστικό ραλι που είναι δύσκολο να βγει χωρίς νέους φόρους.

Χρηματοδοτικά εργαλεία ψάχνει η Πολεμική Αεροπορία που με την νέα της δομή διαμηνύει πως τώρα πρέπει να φτιαχτούν πάρα πολλά που τόσα χρόνια δεν έγιναν κάτι που σημαίνει μπαράζ εξοπλιστικών. 

Ένα σαφές καρφί που κυκλοφορεί στους διαδρόμους της ηγεσίας του ΓΕΑ και δείχνει φυσικά προς τα προηγούμενα χρόνια, και των μνημονίων και της ευμάρειας είναι πως κάποια πράγματα έχουν μείνει πίσω. Ανάμεσα στα άλλα το πιο σημαντικό που ακούγεται είναι πως η αναβάθμιση των F-16 block 30, αεροσκαφών ηλικίας περίπου 28 ετών έπρεπε να είχε ήδη γίνει…. Τώρα πια όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον τους, από την αναβάθμιση ως την πώληση είναι ανοιχτά…

Η Πολεμική Αεροπορία δεν θέλει μόνο F-35 (20 τον αριθμό) και αναβαθμισμένα F-16 για να συνεργαστούν με τα «αόρατα αεροσκάφη» αλλά και με το Πολεμικό Ναυτικό και μονάδες του Στρατού, όπως ήδη είναι γνωστό.

Θέλει υποστήριξη στα Mirage και τους S-300 αλλά και UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) και νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Για τα Mirage πάντως, που όπως είναι γνωστό ο διαγωνισμός έχει βγει άγονος τα λεφτά λέγεται πως υπάρχουν ενώ θεωρείται ασύμφορο πια να αναβαθμιστούν τα παλαιότερα 19 αεροσκάφη.

Κόλαση διαπραγματεύσεων για ένα εξάμηνο

Κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας λένε πως τώρα η Π.Α. στοχεύει σε ποιοτική αναβάθμιση του αεροπορικού όπλου με στόχο να «καθαρίσει» για ένα διάστημα σε βάθος 25 ετών . Όσο για το κόστος που θα έχει ύψους πολλών δισεκατομμυρίων αυτό θα επιμεριστεί αφενός σε βάθος δεκαετίας και αφετέρου θα αντισταθμιστεί σε μικρό βαθμό απο κατασκευαστικό έργο στην Ελλάδα αλλά και τον περιορισμό της ποσοτικής αντίληψης για το αεροπορικό όπλο.

Το επόμενο εξάμηνο αναμένεται κόλαση διαπραγματεύσεων με τους κατασκευαστές απο την μια και το οικονομικό επιτελείο απο την άλλη. Ενώ σημαντικό στο κεφάλαιο F-35 είναι και το πόσα αεροσκάφη μπορεί να δώσει η γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα.

Ακόμα και έτσι όμως κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά τα οποία δύσκολα θα μπορέσει να σηκώσει ο προϋπολογισμός.  

Ήδη δε σε πολιτικό επίπεδο γίνονται και ασκήσεις επι χάρτου για το αν η ΗΠΑ θα «καλύψουν» την πλάτη της Ελλάδας οικονομικά ή αν οι Ευρωπαίοι θα βγάλουν οικονομικά εμπόδια στον δρόμο για τα αμερικανικά αεροσκάφη. Στην δε Ευρώπη ΜΜΕ απορούν ήδη με τα δισεκατομμύρια που δίνει η πτωχευμένη Ελλάδα.

Ένας άλλος όμως παράγοντας που ίσως επίσης δεν έχει ληφθεί υπόψη είναι και το πως θα αντιδράσει η Τουρκία που είναι στην πρώτη ταχύτητα του F-35 και με πολύ καλές σχέσεις Ερντογάν – Τράμπ στο ελληνικό αίτημα να αποκτήσει και αυτή αόρατα αεροσκάφη…

Διαβάστε στο ArmyNow.net

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ