Πως θα είναι η Πολεμική Αεροπορία τα επόμενα χρόνια;

Η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι ούτε τα F-35 που ίσως να προμηθευτεί, ούτε γενικότερα μόνο τα οπλικά της συστήματα. Στο Τατόι παρουσιάστηκε μια άλλη φιλοσοφία για την Αεροπορία του μέλλοντος.

Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς», στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας, στο Τατόι, το 5ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, με θέμα «Η Αεροπορική Ισχύς σε ένα Ανταγωνιστικό Περιβάλλον – Air Power in a Contested Environment».

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) και είχε ως αντικειμενικό σκοπό την προβολή και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και εκμετάλλευσης καινοτόμων ιδεών, καθώς και την εξέταση των προκλήσεων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος και των επιδράσεών τους στο χαρακτήρα, τη φύση και τον τρόπο λειτουργίας του Αεροπορικού Όπλου.

Τα αντικείμενα τα οποία παρουσιάστηκαν χωρίζονται σε τέσσερις (4) ενότητες: «Αir Force Transformation» (Μετασχηματισμός της Πολεμικής Αεροπορίας), «Air Operations in Joint Environment» (Αεροπορικές Επιχειρήσεις σε Διακλαδικό Περιβάλλον), «Technology and Innovation» (Τεχνολογία και Καινοτομία)  και «Critical Air Issues» (Κρίσιμα Αεροπορικά Ζητηματα).

Η είδηση για τις αεροπορικές επιχειρήσεις του μέλλοντος, τουλάχιστον όπως τις οραματίζεται το ΝΑΤΟ, ήρθε ίσως μέσα απο την ομιλία του ναυάρχου Τζέημς Σταυρίδη.

Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής τους ΝΑΤΟ στην ομιλία του έβαλε το πλαίσιο των αεροπορικών επιχειρησεων του μέλλοντος και αναφέρθηκε στις προκλήσεις της συμμαχίας, κάποιες απο τις οποίες αφορούν την περιοχή μας, το επόμενο διάστημα λέγοντας:

«Ωστόσο, χρειαζόμαστε και σκληρή δύναμη. Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε με το Ισλαμικό κράτος. Θα δυσκολευτούμε να βρούμε μια κοινή συμφωνία με τη Β. Κορέα. Θεωρώ πως θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις – στρατιωτικές προκλήσεις – από το Ιράν. Άρα, πώς μπορούμε να εντάξουμε την αεροπορία (Air Power) στο όλο σκηνικό; Εγώ θα ήθελα να το χωρίσω σε τέσσερις τρόπους αντιμετώπισης. Ο πρώτος, είναι ο έλεγχος του αέρος. Αυτός μπορεί να είναι στρατηγικός έλεγχος, έλεγχος επιχειρησιακών πτήσεων ή τακτικός έλεγχος αέρος. Είναι στην ουσία, οι επιχειρήσεις που κάνουν τα μαχητικά μας και διατηρούν τον έλεγχό μας στον εναέριο χώρο. Ύστερα, έρχεται η προβολή αεροπορικής ισχύος αέρος-εδάφους. Το τρίτο, είναι αυτό που ονομάζω στρατηγική ισχύος. Δηλαδή, η ικανότητα να έχει κανείς μια αεροπορική αποτρεπτική αξία. Και το τελευταίο είναι η ικανότητα να εκτελεί εναέριες αποστολές εφοδιασμού και υποστήριξης».

Πώς θα γίνουν ομως πρακτικά αυτά που λέει ο ναύαρχος Σταυρίδης; Ο ίδιος απαντά και δείχνει ως απολύτως απαραίτητες παραμέτρους για την επιτυχία αεροπορικών επιχειρήσεων στο μέλλον την χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων και την μεγαλύτερη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων.

Όπως είπε: « Η κάθε μέθοδος αντιμετώπισης των προκλήσεων, χρειάζεται τα μη επανδρωμένα συστήματα αλλά και επανδρωμένα οχήματα για την αποτελεσματική εκτέλεση αποστολών.

Τέλος, μπορούμε να συνδυάσουμε την αεροπορία με τις ειδικές δυνάμεις. Είναι ένας τομέας ο οποίος εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Συνολικά, ο συνδυασμός μεταξύ της ηλεκτρονικής ασφάλισης, των μη επανδρωμένων συστημάτων και των ειδικών δυνάμεων, συνεισφέρει στο ρόλο της αεροπορίας. Είναι η τριάδα των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων».

Ύμνοι για την Ελλάδα

Ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα λέγοντας πως «πρέπει να διατηρούμε τις αξίες μας. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία της έκφρασης, η ισότητα μεταξύ των φύλων, η φυλετική ισότητα. Είναι όλες σημαντικές αξίες και πολλές από αυτές ξεκίνησαν από την Ελλάδα και σκορπίστηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Παίζουν μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια του 21ου αιώνα»

Παράλληλα ο ίδιος σημείωσε και την ανάγκη να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνιας με την Ρωσία. « Πιστεύω πως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε, είναι να ακούμε… τους συμμάχους μας, τους οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, τους ετέρους μας και να ακούμε ακόμα και αυτούς που διαφωνούν μαζί μας, όπως τη Ρωσική Ομοσπονδία… Άλλο ένα εργαλείο είναι τα συνέδρια σαν και αυτό, τα οποία μας φέρνουν όλους μαζί για να ακούμε και να μαθαίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Το ΝΑΤΟ είναι η δύναμη του καλού

Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση και στην δημόσια κουβέντα που γίνεται, για το ΝΑΤΟ, τον ρόλο και το μέλλον του. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της συμμαχίας και υποστήριξε πως «το ΝΑΤΟ είναι μια θεμελιώδης δύναμη του καλού στον κόσμο. Παρόλο τις δυσκολίες και τις διαφωνίες που αντιμετωπίζει, παραμένει ένας βασικός πυλώνας ασφαλείας… Θα έλεγα επίσης ότι βασικός είναι και ο διάλογος, η προσωπική επαφή, η διπλωματία, οι συζητήσεις. Όλα αυτά τα πράγματα βοηθάνε στη δημιουργία της πραγματικής ασφάλειας.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ