Πολεμικό Μουσείο: Αποκαλυπτήρια του πίνακα «Η Μάχη στα Δερβενάκια» από τον ΠτΔ

Πολεμικό Μουσείο: Σε μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του πίνακα «Η μάχη στα Δερβενάκια» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
 
 
Στα αποκαλυπτήρια ενός μοναδικού πίνακα του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου Barend Cornelis Koekkoek,  με θέμα «Η Μάχη στα Δερβενάκια» (ελαιογραφία σε καμβά του 1828), προχώρησε την περασμένη Δευτέρα 24 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο Πολεμικό Μουσείο.
Πρώτο το Πολεμικό Μουσείο, με τον τρόπο αυτό σηματοδοτεί, την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του ’21.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αντιναύαρχος ε.α. Αθανάσιος Παναγόπουλος, στην προσφώνησή του, αναφέρθηκε στην ιστορία της μάχης των Δερβενακίων που ήταν η έμπνευση για τον Ολλανδό ζωγράφο Barend Cornelis Koekkoek, αλλά και στην ιστορία του ίδιου του πίνακα: «Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και υψηλό συμβολισμό για το Πολεμικό Μουσείο η εκ μέρους σας ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας να τελέσετε τα αποκαλυπτήρια του πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Koekkoek, ο οποίος απεικονίζει ένα δραματικό στιγμιότυπο από τη μάχη στα Δερβενάκια. Χάρις στο ιδιοφυές στρατηγικό σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, οι κατά πολύ υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις υπέστησαν αναπάντεχη πανωλεθρία στα στενά των Δερβενακίων στις 26 Ιουλίου 1822. Οι συνέπειες της μάχης ήταν καθοριστικές ως προς την εδραίωση της Επανάστασης, καθώς το αποτέλεσμά της επέφερε συντριπτικό πλήγμα στην εικόνα της αήττητης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γεγονός πού αναπτέρωσε το ηθικό τόσο των επαναστατημένων Ελλήνων όσο και των άλλων υποδούλων λαών της Βαλκανικής. Σε αντιδιαστολή, η απογοήτευση που σκόρπισε στους Τούρκους ήταν τόση, ώστε απαιτήθηκε πολύς καιρός για να αναλάβουν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες στα μέτωπα της Επανάστασης».
ΠΙΝΑΚΑΣ Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ
Αναφερόμενος στον υπέροχο πίνακα (διαστάσεων 2,50Χ1,70μ), ο Αθ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι «το έργο, ζωγραφισμένο το 1828, ήδη αριθμεί 191 έτη ζωής, και αποτελεί, σύμφωνα με τούς ειδικούς, ένα αξιοθαύμαστο έργο τέχνης καθώς εκτός από την αρμονία, το αισθητικό κάλλος, και την τεχνική του αρτιότητα, αναπαριστά με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών της σύνθεσης: από τη μία τον τρόμο στα μάτια τού Δράμαλη και τού αλόγου του, και από την άλλη την αδημονία και την ένταση των επαναστατών τη στιγμή της επίθεσης».
ΠΙΝΑΚΑΣ Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΑΚΙΑ
Ο πρόεδρος του ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου ευχαρίστησε το Διευθυντή των Εργαστηρίων συντηρήσεως και αποκαταστάσεως Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος των Φίλων τού Πολεμικού Μουσείου, Μιχαήλ Δουλγερίδη, που με τις ενέργειές του και τις εξειδικευμένες γνώσεις του, «μας καθοδήγησε ώστε να εκτιμήσουμε ορθά και να υλοποιήσουμε την έκθεση τού πίνακα αυτού. Παρεπιπτόντως, ο ίδιος, σε χρόνο ανύποπτο – το 2003 – είχε τεκμηριώσει τη γνησιότητά του σε εξειδικευμένο εργαστήριο τού Ηρακλείου Κρήτης με όλες τις σύγχρονες μεθόδους».
Όπως σημείωσε το μοναδικό αυτό έργο τέχνης καί τά αποκαλυπτήριά του, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς γιά τήν έναρξη τών εκδηλώσεων και δράσεων, τίς οποίες έχει προγραμματίσει το Πολεμικό Μουσείο γιά τήν επέτειο τών διακοσίων (200) ετών, από σήμερα μέχρι καί τό 2021.
Επίσης κάλεσε τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας να θέσει υπό την αιγίδα του την περιοδική έκθεση πού προετοιμάζει το Πολεμικό Μουσείο με θέμα: «Το 1821 μέσα από τα κειμήλια τού Πολεμικού Μουσείου», καθώς πρόκειται για μία έκθεση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και τις ξένες πρεσβείες στην Αθήνα, που θα ταξιδέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, προβάλλοντας την αξία της Ελληνικής Επανάστασης και την αγωνιστική προσήλωση των Ελλήνων στην προάσπιση της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πέρασμα των αιώνων.
 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ