Πόλεμος της Κορέας: Η φονικότερη μάχη για τους Έλληνες κατά την κατάληψη του υψώματος Σκοτς

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΟΡΕΑΣ

Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου 1951, το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, μετά από τριήμερη σφοδρή επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα 313 (Σκοτς) κοντά στον ποταμό Ιμτζίν. Πρόκειται για την πλέον αιματηρή επιχείρησή του.

 

Το καλοκαίρι του 1950 η Βόρεια Κορέα που ελεγχόταν από τους κομμουνιστές επιτέθηκε στη φιλοδυτική Νότιο Κορέα. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν στην κορύφωση του, καθώς και οι Σοβιετικοί είχαν κατασκευάσει τη δική τους ατομική βόμβα. Η Αμερική τότε έσπευσε στο πλευρό της Νότιας Κορέας και 15 χώρες του ΟΗΕ τάχθηκαν στο πλευρό της.

Η Ελλάδα συμμετείχε με ένα Τάγμα Πεζικού κι ένα σμήνος αεροπορίας. Ήταν μια από τις πιο αιματηρές εκστρατευτικές αποστολές. Οι ‘Ελληνες στρατιώτες παρότι δεν πολεμούσαν για ένα εθνικό σκοπό, υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τις ζωές τους.

Σε όλες τις μάχες που συμμετείχαν πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος και υποχώρησαν μόνο σε μια περίπτωση, όταν κατά λάθος δέχθηκαν επίθεση από τους αμερικανούς συμμάχους: στη μάχη στο ύψωμα Μεγάλο Νόρι. Η φονικότερη μάχη για τους Έλληνες ήταν αυτή στο ύψωμα Σκοτς (ύψωμα 313) που κράτησε επτά ημέρες.

Μετά από τρεις μέρες σφοδρών συγκρούσεων οι Έλληνες στρατιώτες κατέλαβαν στις 5 Οκτωβρίου 1951 το ύψωμα Σκοτς κοντά στον ποταμό Ιμτζίν.  Περίπου 85 Έλληνες τραυματίστηκαν και 28 έχασαν τη ζωή τους. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου έχασαν τη ζωή τους 186 έλληνες αξιωματικοί και στρατιώτες. Το τέλος του πολέμου δεν είχε εδαφικές αλλαγές, αλλά την κατοχύρωση του στάτους κβο, το οποίο ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει.

Η Βόρεια Κορέα ήταν από τις  χώρες που αναγνώρισαν το κράτος των Σκοπίων ως Μακεδονία. Η Νότια Κορέα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τα Σκόπια.

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ