Σύστημα Διοίκησης, Ελέγχου & Επικοινωνιών στον πόλεμο της Ουκρανίας – 3 παρατηρήσεις

συστημα διοικηση και ελεγχου

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Δεν παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στο Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, από αυτά όμως που διαβάζω και με την εμπειρία μου από τη συμμετοχή μου σε πολλές ασκήσεις ως μάχιμος αξιωματικός θέλω να επισημάνω τρία πράγματα σε επιχειρησιακό επίπεδο ως lessons Learned:

Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου.

Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο να έχεις «εικόνα» σε κάθε χρονική στιγμή και να ελέγχεις τις επιχειρήσεις. Χωρίς όμως αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης και ελέγχου δεν μπορείς να διαχειριστείς αποτελεσματικά τις δυνάμεις σου στο θέατρο του πολέμου.

Υποκλοπές επικοινωνιών

Η επικοινωνία πρέπει να γίνεται μέσω συστημάτων που δεν επιτρέπουν υποκλοπές και βέβαια ποτέ σε ανοιχτή γλώσσα.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι Ουκρανικές δυνάμεις με τη βοήθεια προφανώς των ΗΠΑ άκουγαν τους διαλόγους μεταξύ των Ρώσων.

Η χρήση των κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να απαγορευτεί δια ροπάλου.

Δεν πρέπει να έχει κανείς μαζί του συσκευή κινητού τηλεφώνου ώστε να μην μπει στον πειρασμό να το χρησιμοποιήσει για ευκολία επικοινωνίας όταν για διάφορους λόγους είναι δύσκολη η χρήση των στρατιωτικών μέσων-ασυρμάτων.

Η κουλτούρα της επικοινωνίας 

Επειδή κανένα σύστημα επικοινωνιών δεν είναι τελείως ασφαλές θα πρέπει οι επικοινωνίες να περιοριστούν μόνο στις απαραίτητες. Αυτό προϋποθέτει άριστο σχεδιασμό των επιχειρήσεων με όλα τα απαραίτητα εναλλακτικά σχέδια και ανάπτυξη πρωτοβουλίας από τους διοικητές όλων των κλιμακίων στο πεδίο της μάχης.

Αυτό όμως απαιτεί διαμόρφωση σχετικής κουλτούρας από το καιρό της ειρήνης μέσω σχετικής εκπαίδευσης και απαιτεί χρόνο.  Δεν μπορεί ξαφνικά να αναπτυχθεί στο πεδίο της μάχης με αποτέλεσμα όλοι να αναζητούν εντολές που (πέραν των άλλων) αυξάνουν τη χρήση των επικοινωνιών.

Η πρωτοβουλία ήταν κάτι που διέκρινε το Γερμανικό στρατό στα πεδία των μαχών ακόμη και στο επίπεδο του Λοχία ενώ έλειπε από τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ και αποτέλεσε έναν από τους λόγους της αποτυχίας. Πάνω από το Λοχαγό ήταν με ελικόπτερο ο Διοικητής Μονάδος αλλά και ο Διοικητής του Συντάγματος που έδιναν συνεχώς εντολές.

Πιστεύω πως η στρατιωτική μας ηγεσία παρακολουθεί τις επιχειρήσεις και καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα.

ΜΠΙΣΜΑΡΚ


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ