Πόλεμος της Κορέας: Η τελευταία ελληνική πτήση

Πόλεμος της Κορέας: Μια σημαντική ημέρα στο ημερολόγιο της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η σημερινή. Τα ελληνικά φτερά έφευγαν από την Κορέα.

 

Το 1950, ως γνωστόν, ξέσπασε ο πόλεμος της Κορέας. Στην έκκληση του Ο.Η.Ε. για στρατιωτική βοήθεια, η Ελλάδα οργανώνει το περίφημο 13ο Σμήνος με 7 αεροσκάφη C-47.

Στις 11 Νοεμβρίου 1950, το 13ο Σμήνος απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Κορέα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, τα ελληνικά φτερά προσγειώνονται στο έδαφος της Κορέας και εντάσσονται στην 21η Μοίρα Μεταφορών της 374ης Αμερικανικής Πτέρυγας Μάχης, η οποία αργότερα ονομάσθηκε 6461η Μοίρα, η επονομαζόμενη «Kyushu Gypsies» .

Η εκεί πενταετής επιχειρησιακή τους δραστηριότητα, όπως αναφέρει η Πολεμική Αεροπορία, έγραψε λαμπρή ιστορία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλες τις φίλιες αεροπορικές δυνάμεις που συμμετείχαν.





Ένα χαρακτηριστικό κατόρθωμα είναι η συμμετοχή των ελληνικών Dakota στην εξαιρετικά δύσκολη αποστολή στο Χαγκαρού Ρί, για την οποία τα πληρώματα τιμήθηκαν με εύφημο μνεία και το μετάλλιο Air Medal, από τον τότε Πρόεδρο της Αμερικής.

Σαν σήμερα στις 8/5/1955 το 13ο Σμήνος Μεταφορών (αεροσκάφη C-47 Dakota) με τα εναπομείναντα πέντε αεροσκάφη αναχώρησε από την Κορέα για την Ελλάδα, ακολουθώντας το δρομολόγιο Aσίγια, Οκινάουα, Φιλιππίνες, Σαϊγκόν, Μπαγκόγκ, Καλκούτα, Δελχί, Καράτσι, Νταχράν, Λευκωσία, Ρόδος, Ελευσίνα.

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου του 2006, στο 355.1 Σμήνος Τακτικών Μεταφορών της 113 Πτέρυγας Μάχης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Συλλόγου Βετεράνων Πολεμιστών Κορέας των Η.Π.Α., Joseph Smith και την επόμενη ημέρα 3 βετεράνοι του πολέμου της Κορέας, 2 Έλληνες και 1 Αμερικάνος, ο Ταξίαρχος (ε.α.) Δεβετζικιώτης (κυβερνήτης και εκπαιδευτής στα C-47 τότε), ο Σμήναρχος (ε.α.)  Γούλας (ναυτίλος) και ο τότε Αρχισμηνίας της USAAF  Smith (ιπτάμενος μηχανικός στα C-47), βρέθηκαν ξανά μαζί και πραγματοποιήθηκε επετειακή πτήση βετεράνων της Κορέας με C-47 Dacota.





Κορέα

Τα πρώτα C-47 Της Πολεμικής Αεροπορίας παρελήφθησαν ως βοήθεια μέσω της RAF, ενώ ακολούθησαν αργότερα επιπλέον αεροπλάνα από την USAF.

Έλαβαν μέρος με το 13ο Σμήνος Μεταφορών στον πόλεμο της Κορέας.

Στο μακρύ διάστημα που υπηρέτησαν ήταν βαμμένα με διάφορες παραλλαγές, olive drab, σκούρο πράσινο-γκρι του «NATO», «Vietnam» κ.λπ.

Τα πρώτα χρόνια της χρήσης τους ήταν βαμμένα στο χρώμα του αλουμινίου. Πέραν των μεταφορών, χρησιμοποιήθηκαν για εκπαίδευση ραδιοναυτίλων, αεροφωτογράφηση, ρυμούλκηση ανεμουρίων, αεροψεκασμούς, πτήσεις VIP και για αποστολές Έρευνας και Διάσωσης. Αποσύρθηκαν το 2008.




 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ