Η πολιτική ανεπάρκεια της ΕΕ στην ουκρανική κρίση

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Μερικές εβδομάδες πριν κλιμακωθεί τόσο άσχημα η κρίση ΝΑΤΟ –ΗΠΑ και Ρωσίας, έγραφα μετά από πλήρη ανάλυση (Η αντιπαλότητα ΗΠΑ – Ρωσίας ευκαιρία για πολιτική χειραφέτηση της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ) τα παρακάτω:

  1. Ναι η ΕΕ πρέπει να έχει λόγο στις εξελίξεις με την Ρωσία, διατηρώντας μία κοινή πολιτική εντός του ΝΑΤΟ. Αυτό θα είναι το εξισορροπητικό στοιχείο στις οιεσδήποτε υπερβολές της επιθετικής πολιτικής των γερακιών στο ΝΑΤΟ.
  2. Ναι η ΕΕ μπορεί να το κάνει, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται νέα πολιτική προσέγγιση εντός των κόλπων της ΕΕ, ώστε να μην παρουσιάζονται αντιφάσεις από μεμονωμένες χώρες στις τοποθετήσεις τους (ως κοινή ΕΕ θέση), έναντι αυτών που εκφράζονται ατομικά στο ΝΑΤΟ.
  3. Η Γαλλική πρόταση είναι εξόχως σημαντική και θα πρέπει να αποτελέσει την βάση της πολιτικής ατζέντας για τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ. Η ΕΕ έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να μπορεί να εφαρμόζει στην πράξη αλλά και να εκφράζει συλλογικά καθοριστικές πολιτικές και εντός του ΝΑΤΟ.
  4. Οι σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία, αλλά και με τις χώρες της περιφέρειάς της που είναι εκτός ΕΕ, είναι συμβιωτικές και όχι ανταγωνιστικές, με απειλές δυναμικής εκμηδενιστικής αντιπαλότητας. Ζούμε και θα ζήσουμε με αυτούς και οπωσδήποτε η αναγνώριση της αναγκαιότητας, η βελτίωση της επικοινωνίας με θεσμικό τρόπο (ενίσχυση των οργάνων συνεννόησης που υπάρχουν και βελτίωσή τους ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά) και των σχέσεων αλληλεξάρτησης, θα βελτιώσουν τις μεταξύ μας σχέσεις συνολικά.
  5. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ναι μεν είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, αλλά δεν μπορεί η ΕΕ να αποτελεί εναλλακτικό πεδίο (κουμπί πίεσης) των ΗΠΑ, για να ελέγξουν τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτή δεν είναι σχέση ισότητας αλλά χειραγώγησης και υποτέλειας.
  6. Ούτε φυσικά η ΕΕ μπορεί να χειραγωγείται από μία χώρα όπως η Γερμανία. Ναι μεν υπάρχει ηγετική συνεισφορά της Γερμανίας στην ΕΕ και από πολλές χώρες επιθυμητή, αλλά αυτό νοείται και είναι αποδεκτό σε επίπεδο ηγετικής διαμεσολάβησης για βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, για προώθηση και διασφάλιση της δημοκρατικής συμμετοχής και συν-διαμόρφωσης των καθοριστικών αποφάσεων κοινής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας.

(ΣΗΜ τωρινή: Απόδειξη αυτής της εκτίμησης αποτελείκαι η αποπομπή του πρώην Γερμανού Α/ΓΕΕΘΑ, που έγινε μόλις προχθές 21/1/2022, λόγω δηλώσεων που έκανε προς την κατεύθυνση της διευθέτησης της κρίσης με αμοιβαίους συμβιβασμούς και βελτίωσης των σχέσεων με την Ρωσία)

Γι’ αυτό ακριβώς είναι αναγκαία η ενίσχυση των Γαλλικών πρωτοβουλιών εντός της ΕΕ επί Μακρόν, ώστε να υπάρξει εξισορροπητική τάση στην Γερμανική κυριαρχία.

  1. Πέραν των εθνικών πολιτικών που λειτουργούν στο επίπεδο της εξισορρόπησης και της συν-ανταγωνιστικής διαμόρφωσης των πολιτικών, τα πρόσωπα που επιλέγονται για να ηγηθούν είναι σημαντικά.

Οι χώρες οφείλουν να ψηφίζουν υπέρ αυτών που μπορούν να κάνουν την δουλειά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και να μην ανέχονται αχυράνθρωπους, με προσωπική ατζέντα και χειραγωγούμενους από κάθε λογής εξωθεσμικά συμφέροντα.

  1. Στην πολύπλοκη αυτή εξίσωση, εμφανίζεται να είναι προκλητική η στάση του ΓΓ/ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, που ακόμη μία φορά υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του, και εκφράζει συλλογικά με προσωπικό ύφος το ΝΑΤΟ, με υπερβολικές και άκαιρες δηλώσεις οι οποίες αυξάνουν αχρείαστα την αντιπαλότητα και δεν ευνοούν την συνεννόηση.

Πότε επιτέλους θα μπει φρένο στην προσωπική έκφραση της κοινής πολιτικής των χωρών του ΝΑΤΟ, χωρίς να έχει την έγκριση από το κατ’ εξοχή θεσμικό όργανο,  το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC). Γι΄ αυτό υπάρχουν τα κοινά ανακοινωθέντα μετά από κάθε σύσκεψη του οργάνου. Ποίος τον εξουσιοδότησε να κάνει εμπρηστικές δηλώσεις περί απάντησης και ετοιμότητας σύγκρουσης του ΝΑΤΟ με την Ρωσία; Δεν επιτελεί τον βασικό του ρόλο αλλά λειτουργεί ως “agent provocateur”.

Και απορώ με τις χώρες που δεν του βάζουν φρένο.

  1. Καμία χώρα της ΕΕ θα ήθελε να μεταφερθεί η γεωπολιτική αναταραχή που έχει δημιουργηθεί (λόγω των πολλών αστοχιών των ΗΠΑ και της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες) εντός της ΕΕ, επειδή οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ εργαλειακά.

Ναι εργαλειακά, προσωπικά έχω ακούσει σε κάθε επίπεδο και από επίσημα όργανα των ΗΠΑ να παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ ως εργαλείο προβολής ισχύος των ΗΠΑ.

  1. Οφείλουν λοιπόν οι χώρες της ΕΕ και οι εχέφρονες και γνώστες πολιτικοί, (πριν αρχίσουν να λένε παραπλανητικές ανερμάτιστες φανφάρες περί απαίτησης για μία δαπανηρή δόμηση της αμυντικής αυτοδυναμίας της ΕΕ), να μιλήσουν για την απαίτηση πολιτικής χειραφέτησης της ΕΕ εντός των κόλπων του ΝΑΤΟ.

Αυτό θα ήταν το πιο έξυπνο, γρήγορο, αποτελεσματικό και ενισχυτικό των Δυτικών Συμμαχιών, μέσω της εξισορρόπησης των μονόπλευρων τάσεων που κυριαρχούν εντός της συμμαχίας και που προωθούν ανεύθυνα μία αχρείαστη αντιπαράθεση με την Ρωσία, που μπορεί να προκαλέσει πόλεμο μέσα στο έδαφος της Ευρώπης.


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ