Πολιτική ηγεσία – απόφαση και αλλαγή στους κύκλους στρατηγικού σχεδιασμού

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. *

 

Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο όλα εξελίσσονται ταχύτερα, όχι μόνο η πολιτική, η οικονομία, το εμπόριο και η αγορά αλλά και οι περιβαλλοντικές αλλαγές, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι πολιτισμικές ανταλλαγές και οι μετακινήσεις πληθυσμών, η πληροφορία, η γνώση και πολλά άλλα.

Γι’ αυτό οι παραδοσιακοί όροι ενάσκησης πολιτικής πολύ συχνότερα κρίνονται ως ανεπαρκείς και  αναποτελεσματικοί εκ του αποτελέσματος.

Χρειάζεται ταχύτατη και καλύτερη πληροφόρηση, ταχύτερο και πλέον αξιόπιστο κύκλο πληροφορίας-ανάλυσης-εκτίμησης-απόφασης-ανάληψης δράσης-ελέγχου και ανάδρασης επί των αποτελεσμάτων και επανατοποθέτησης.

Η Πολιτική ποτέ δεν ήταν λιγότερο αποκομμένη από το στρατηγικό-επιχειρησιακό και τακτικό ακόμη επίπεδο από σήμερα, αφού εκτίθεται συνεχώς για τις αδυναμίες της, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολη πλέον η απόκρυψη δράσεων και γεγονότων.

Δεν μπορεί σήμερα να κάνεις πολιτική μη τοποθετούμενος στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο όλο και την κοινωνία σου, να εθελοτυφλείς για τα προβλήματα προσπαθώντας να τα υποβαθμίσεις ή να τα κρατήσεις κρυφά, και να προσπαθείς με τη μη τοποθέτηση να αποφύγεις το λάθος, ελπίζοντας σε ευνοϊκές συγκυρίες ή ότι θα κάνει λάθος ο αντίπαλός σου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η εποχή που χρειαζόμαστε αποφασιστικούς και δραστήριους ηγέτες. Ηγέτες που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, που να μη φοβούνται να αναλάβουν με σύνεση και καλό σχεδιασμό πρωτοβουλίες, προς μία νέα πορεία με αισιοδοξία, τόλμη και όραμα.

Δυστυχώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν ευνοήθηκε η προώθηση τέτοιων ηγετών παντού και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και σε ηγέτιδες χώρες.

Οι περισσότεροι έστρεφαν αλλού το βλέμμα τους και όχι στα πραγματικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που κόχλαζαν, αναμασούσαν στερεότυπα και προσπαθούσαν να αποφύγουν την επερχόμενη κρίση, προσπαθώντας να τα μεταθέσουν όλα σε ένα αόριστο μέλλον για να τα λύσουν κάποιοι άλλοι. Και τα προβλήματα συμπιεζόντουσαν αποκτώντας εκρηκτική δυναμική. Γι’ αυτό και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη και σε πολλές άλλες χώρες (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία κλπ).

Σήμερα απαιτείται σταθερότητα στη λήψη απόφασης, σωστή και συνεχής ενημέρωση και ετοιμότητα αντίδρασης, και πάνω από όλα ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός. Δηλαδή, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα να εντάσσονται σε μια μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική για το ορατό μέλλον, χωρίς να την εγκλωβίζουν σε αδιέξοδα και σε καταστροφικά διλήμματα.

Ο δε νέος κύκλος στρατηγικού σχεδιασμού είναι πολύ μικρότερος λόγω της ταχύτητας και της πολυπλοκότητας με την οποία εξελίσσονται τα πράγματα (διεθνή και εσωτερικά), απαιτεί συνεχή επαναπληροφόρηση, επαναξιολόγηση, έλεγχο και διόρθωση και το κυριότερο οικονομική αυστηρότητα (οικονομία πόρων ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα).

Επειδή όλα εξελίσσονται ραγδαία,  γι’ αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα της παραδοσιακής πολιτικής του “μη θίγεις τα κακώς ευ κείμενα”, να αναλάβουμε το κοινωνικό κόστος  για έναν πραγματικό και ουσιαστικό μετασχηματισμό, να καθορίσουμε με σαφήνεια τα ζωτικά και τα εθνικά μας συμφέροντα, να βελτιώσουμε τη διαδικασία λήψης απόφασης, την διεθνή διαπραγματευτική μας ικανότητα, και να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική,  η οποία να μας βγάλει από τη κρίση που εξακολουθούμε να βιώνουμε σήμερα, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά βαθιά πολιτική, κοινωνική και πρωτίστως αξιών.

Η πολιτική μας οφείλει να αναπροσαρμόσει τις επιλογές της, ώστε να παράγει καθολική κοινωνική ευημερία (το σαθρό ιδεολόγημα της κοινωνίας των 2/3 – το οποίο δημιούργησε σταδιακά την τάση αλλοίωσης του τόσο πολύ, που ξεπεράστηκε κατά πολύ και κατέληξε το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να ελέγχει το 50% του παγκόσμιου πλούτου – που μας κληροδότησε ο προηγούμενος αιώνας, αποδείχθηκε εξόχως προβληματικό).

Αυτοί είναι αναγκαίο να είναι οι στόχοι κάθε επιτυχημένης, εφαρμοσμένης πολιτικής σήμερα από ικανούς και θαρραλέους πολιτικούς ηγέτες και οπωσδήποτε έντιμους, για να αντλούν την νομιμοποίησή τους από την αποδοχή της κοινωνίας.

 

*Ο Υποναύαρχος Π.Ν. ε.α., πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών, έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική (Ελλάδα), Εξωτ. Πολιτική, Στρατηγική και Λήψη Αποφάσεων ( ΗΠΑ), χειρισμό κρίσεων (Αγγλία). Ως Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Αμυντικής Πολιτικής και Αν. Εθνικός Αντιπρόσωπος ΣΕ/ΝΑΤΟ, εκπροσώπησε τη χώρα μας στο ΝΑΤΟ – ΕΕ

 

 

*Αναδημοσίευση ανάρτησης στο facebok

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ