Ουκρανικό: Αλλάζει η Ευρώπη – Η Πολωνία και δικός μας μικρο-Πούτιν εξ ανατολών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Του Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη, Αντιστράτηγου ε.α.

Μέχρι πρόσφατα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρνούνταν να συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογο του, Αντρέι Ντούντα,  η Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης, έχει  κινητοποιηθεί για να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Πολωνία για «βλάβη των αξιών της ΕΕ». Ήδη και η Ουάσιγκτον, αλλά και οι Βρυξέλλες άρχισαν την συζήτηση και ψάχνουν τρόπους  για να επαναπροσεγγίσουν εκ νέου τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Πολωνία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΝΑΤΟ αναπτύσσει προηγμένα αμυντικά συστήματα  . Επίκειται συνάντηση των χωρών , τέως δορυφόρων της Σοβιετικής ένωσης  για να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη Μόσχα και να αναγκάσουν τη Δύση να λάβει πολύ πιο σοβαρά τις ανησυχίες τους. Η υποψία ότι μετά την επίθεση στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο θα προσπαθήσει να υπονομεύσει τη σταθερότητα στη Βαλτική, όπου διαμένουν σημαντικές ρωσικές μειονότητες δεν βρίσκεται πια στο στάδιο της θεωρίας.

Φοβούνται επίσης τη δημιουργία ενός πλήρους εξοπλισμένου  ρωσικού θύλακα, του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θεωρείται δικαίως ως επίθεση στη «νέα παγκόσμια τάξη» που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο στον απόηχο του Ψυχρού Πολέμου και της αποσύνθεσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πούτιν, στην προοπτική του για τις απειλές για τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας που πηγάζουν από την επέκταση του ΝΑΤΟ στις παραδοσιακές σφαίρες επιρροής της Μόσχας στην Ευρώπη, προσπαθεί να σχεδιάσει έναν νέο ευρωπαϊκό χάρτη.

Αυτό θέτει την Πολωνία στο επίκεντρο της νέας σύγκρουσης Ανατολής-Δύσης την οποία πρέπει να έχουμε κατά νου στην προσπάθεια μας να μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας και να περιορίσουμε τις ευρωπαϊκές πολιτικές που συντηρούν και “θωπεύουν” στην ουσία τον “μικροΠουτιν” (Τουρκία) που έχουμε δίπλα μας.

Πούτιν αυτοί μια ανάσα να απειλούνται,”μικροΠουτιν” εμείς το ίδιο , στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και κατανόησης… δίπλα ,δίπλα λοιπόν…

Πολλή δουλειά οι διπλωμάτες εκεί στο ΥΠΕΞ…


Περισσότερα άρθρα από την Χαράλαμπο Τζιγκουνάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ