Πως η Τεχεράνη βοήθησε τη Βαγδάτη να πάρει το Κιρκούκ

Οι δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην κατάληψη του Κιρκούκ, η στάση της Τεχεράνης και των Αμερικανών και οι εσωτερικές διχόνοιες των Κούρδων.
 
 
Γύρω στις οχτώ το βράδυ, στις 15 Οκτωβρίου, ένας Ιρανός στρατηγός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης συνοδευόμενος από τους Ιρακινούς διοικητές Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς και Χαντί αλ-Αμερί κάθισε με τους Κούρδους διοικητές στο Κιρκούκ. Ο Ιρανός στρατηγός γνωστός μόνο από το επώνυμο του, Εκμπαλπούρ, είναι στενός συνεργάτης του αρχηγού της Δύναμης Κουντς (το τμήμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που ενεργεί έξω από το Ιράν) Κασέμ Σολεϊμανί. Ο Εκμπαλπούρ είπε στους Κούρδους να παραδώσουν την πόλη ειρηνικά. Σύμφωνα με εσωτερική πληροφόρηση του AL MONITOR ο Εκμπαλπούρ προειδοποίησε τους Κούρδους: «Αν αντισταθείτε θα σας συντρίψουμε και θα χάσετε τα πάντα».

Κιρκούκ
Ο Κασέμ Σολεϊμανί.

Το προηγούμενο διάστημα η κουρδική ηγεσία είχε απορρίψει τις επανειλημμένες αιτήσεις του Σολεϊμανί να μην προχωρήσει στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου. Οι διοικητές της Πεσμεργκά που είχαν πολεμήσει τον στρατό του Σαντάμ Χουσεΐν μαζί με τον Σολεϊμανί και άλλους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης τη δεκαετία του ΄80 γνώριζαν ότι ο διοικητής της Δύναμης Κουντς είναι άνθρωπος που παίρνει την εκδίκηση του.
Αφού διαβουλεύτηκαν με την πολιτική τους ηγεσία οι διοικητές της Πεσμεργκά που ήταν παρόντες στη συνάντηση είπαν στον Εκμπαλπούρ ότι δεν θα παρέδιδαν το Κιρκούκ.
Ο Ιρανός στρατηγός έβγαλε ένα χάρτη, τον άπλωσε και δείχνοντας με τα δάχτυλα του τους είπε: «Αυτό είναι το στρατιωτικό μας σχέδιο. Θα σας χτυπήσουμε απόψε εδώ, εδώ και εδώ» και αμέσως μετά έφυγε με τους Ιρακινούς.
Η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα στο κτήριο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) στο Κιρκούκ. Όχι πολύ μακριά από εκεί, στην Αεροπορική Βάση Κ-1, γνωστή και ως Καϋβάν, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι γνώριζαν για την επικείμενη επίθεση στο Κιρκούκ αλλά κράτησαν τη σιωπή τους.
Κιρκούκ
Ιρακινό ΒΜΡ εισέρχεται στο Κιρκούκ.

Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα οι Ιρακινοί επιτέθηκαν από τα σημεία που είχε υποδείξει ο Ιρανός στρατηγός και μέχρι τις οχτώ το πρωί της 16ης είχαν καταλάβει την πόλη ενώ οι Κούρδοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί διοικητές έφευγαν. Τρεις πηγές από την Πεσμεργκά, οι δύο από τις οποίες ήταν ταγματάρχες, είπαν στο AL MONITOR ότι είδαν στρατιώτες με στολές του PMU (Σιίτες Ιρακινοί παραστρατιωτικοί που σε μεγάλο βαθμό ενεργούν υπό την κατεύθυνση της Τεχεράνης) που μιλούσαν περσικά δίπλα στους Ιρακινούς.
Το πώς η Πεσμεργκά ηττήθηκε τόσο γρήγορα στο Κιρκούκ είναι αντικείμενο συζήτησης. Φαίνεται όμως ότι η έλλειψη πυρομαχικών και οι εσωτερικές διχόνοιες έπαιξαν τον σπουδαιότερο ρόλο.  Ο Ταγματάρχης Νιχάντ που πολέμησε νότια από το Κιρκούκ στη σιιτική πόλη Τάζα λέει: «Πολεμήσαμε για τέσσερις ώρες και δεν αφήσαμε το PMU να προχωρήσει όμως μας τέλειωσαν τα πυρομαχικά».
Κιρκούκ
Μαχητής του PMU σε έδαφος που έχει καταληφθεί από τους Κούρδους.

Καθώς οι Ιρακινοί έπαιρναν τον έλεγχο της πόλης χιλιάδες Κούρδοι έφευγαν προς την Ερμπίλ και τη Σουλαϊμανιγιά. «Μας ξεπούλησαν», είπε ένας Πεσμεργκά στο AL MONITOR για τους Κούρδους αξιωματούχους, οι οποίοι όταν εισήλθαν στη Σουλαϊμανιγιά με τα 4Χ4 οχήματα τους γιουχαρίστηκαν από τα πλήθη.
Αμέσως μετά την κατάληψη του Κιρκούκ το KDP (Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και το PUK (Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν) κατηγόρησαν το ένα το άλλο για προδοσία. Το KDP κατηγόρησε μία πτέρυγα του PUK ότι είχε συμφωνήσει μυστικά με τη Βαγδάτη να ξεπουλήσει το Κιρκούκ και το PUK είπε ότι ο Κούρδος Πρόεδρος Μπαρζανί προχώρησε στο δημοψήφισμα για λόγους προσωπικής φιλοδοξίας αντίθετα προς τις συμβουλές των συμμάχων του Κουρδιστάν. Τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορήθηκαν επίσης ότι έκλεβαν και πουλούσαν παράνομα πετρέλαιο από το Κιρκούκ κι έτσι τσέπωσαν πολλά εκατομμύρια δολάρια.
Κιρκούκ
Κούρδοι μεταφέρουν τις σωρούς στρατιωτών Πεσμεργκά που σκοτώθηκαν στο Κιρκούκ.

Φαίνεται ότι το Ιράν βοήθησε τη Βαγδάτη να πάρει όλες τις περιοχές που ήταν αμφισβητούμενες μεταξύ της γενικής κυβέρνησης του Ιράκ και της περιφερειακές κυβέρνησης του Κουρδιστάν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα συνταχθεί με καμία πλευρά σε ένα θέμα που είναι εσωτερικό ζήτημα.
Μπορεί το Ιράν να χαίρεται για την επιτυχία του αλλά ο κουρδικός λαός είναι θυμωμένος και αισθάνεται προδομένος τόσο από τον Σολεϊμανί όσο και απόν την κουρδική ηγεσία. Όμως μακροπρόθεσμα το Ιράν μπορεί να μετανιώσει την ενέργεια του να ταπεινώσει τους Κούρδους. «Πήρα το Καλασνίκοφ του πατέρα μου για να υπερασπιστώ την πόλη μου» είπε ένας 18χρονος Κούρδος σε ένα λόφο έξω από το Κιρκούκ και συνέχισε λέγοντας ότι θα προτιμούσε να πεθάνει στην πόλη του παρά να φύγει από αυτήν.
Το αντι-ιρανικό συναίσθημα εντείνεται τώρα στο Κουρδιστάν παρά το γεγονός ότι οι Κούρδοι κατέφυγαν στο Ιράν στις χημικές επιθέσεις του Σαντάμ το 1988 και το 1991. Σε μεγάλο βαθμό οι Κούρδοι βλέπουν καλύτερα τους Πέρσες από τους Άραβες και τους Τούρκους. Όμως η παρούσα βοήθεια της Τεχεράνης στη Βαγδάτη θα πλήξει την ιρανική επιρροή στο Κουρδιστάν.
Από την άλλη πλευρά ο αποδέκτης της βοήθειας ο Πρόεδρος του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπαντί θα διαπιστώνει όλο και περισσότερο ότι οι Σιίτες παραστρατιωτικοί μέσα στο Ιράκ έχουν γίνει πολύ ισχυροί για να τους ελέγξει.
Πηγή: AL MONITOR

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ