Πόσο κοστίζει η ανέλκυση του Mirage-2000 από τα 400 μέτρα; ΕΓΓΡΑΦΟ

Το κόστος μπορεί να είναι τσουχτερό, αλλά η προσπάθεια θα γίνει για να προληφθεί επόμενο ατύχημα. Τελικά σύμφωνα με το έγγραφο το Mirage-2000 βρίσκεται σε βάθος 400 μέτρα

 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Σε βάθος 400 μέτρων εκτιμάται ότι έχει “κάτσει” το Mirage-2000 που κατέπεσε νοτίως των Σποράδων.

To αεροσκάφος εντοπίστηκε από την Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της 206ης πτέρυγας αεροπορικών υποδομών της Πολεμικής Αεροπορίας, σε απόσταση ένα με ενάμισι  μίλι από τις ακτές της Εύβοιας (Άκρα Σαρακίνικο).

 

Για τον λόγο αυτό το ΓΕΑ αποδέχθηκε την πρόταση του ΕΛΚΕΘΕ να συμβάλει στην καταγραφή της κατάστασης του αεροσκάφους και σε πιθανή ανέλκυσή του.

Το ποσό των 317.617 ευρώ εγκρίθηκε σε πρώτη φάση για την ανέλκυση του Mirage-2000.
Το ΓΕΑ αποδέχθηκε πρόταση του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας (ΕΛΚΕΘΕ) σύμφωνα με την οποία θα διατεθεί το Ωκεανογραφικό σκάφος ΑΙΓΑΙΟ για να βιντεοσκοπήσει την περιοχή διασποράς των τμημάτων του αεροσκάφους, και να λάβει μέρος σε πιθανή επιχείρηση ανέλκυσής του.

Σκοπός είναι η συλλογή ζωτικών τμημάτων του αεροσκάφους για να αποσαφηνιστούν τα αίτια της πτώσης και να προληφθούν επόμενα πιθανά ατυχήματα.

Στις εργασίες θα λάβουν μέρος και μέλη της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρύχιων Θαλασσίων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της 206ης πτέρυγας αεροπορικών υποδομών της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που εντόπισαν το μοιραίο αεροσκάφος.

Δείτε το σχετικό έγγραφο
Ανέλκυση Mirage by Ioanna Iliadi on Scribd
Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ)

Η Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) έχει ως αποστολή την αξιοποίηση του προσωπικού και των μέσων που διαθέτει, προκειμένου να οργανώνει και να εκτελεί υποβρύχιες και θαλάσσιες αποστολές, ημέρα και νύκτα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρησιακών σχεδίων. Αναλυτικότερα:

    • Η εκτέλεση περιοδικών και έκτακτων επιθεωρήσεων και συντηρήσεων και η αποκατάσταση βλαβών των υποβρυχίων εγκαταστάσεων των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη επιχειρησιακή λειτουργία τους και η ροή καυσίμων προς τις μονάδες της σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.
    • Η εκτέλεση υποβρύχιων και λιμενικών έργων με αυτεπιστασία, καθώς και η επίβλεψη αναλόγων έργων που εκτελούνται με εργολαβία.
    • Η ανέλκυση αεροσκαφών ή άλλων βυθισθέντων οπλικών συστημάτων προς όφελος της ΠΑ, και εφόσον ζητηθεί, των λοιπών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και φορέων του δημοσίου τομέα.ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ