Πόσο «τσεκούρι» θα πέσει στον «τσεκουρεμένο» προϋπολογισμό του ΓΕΣ και των άλλων Επιτελείων

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Να λύσουν την εξίσωση για το πως μπορείς να κόψεις από τα κομμένα προσπαθούν στα Γενικά Επιτελεία ώστε να συγκεντρωθούν τα 50 εκ. ευρώ που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών

 

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο κατάφεραν να κλείσουν όπως υποστηρίζουν το δημοσιονομικό κενό για το 2019 και ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε μάλιστα και μέρισμα τα Χριστούγεννα.

Όπως έχει γίνει όμως γνωστό με παραπολιτικό σχόλιο κυριακάτικης εφημερίδας, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θόδωρος Σκυλακάκης έχει ζητήσει επιπλέον περικοπές 50 εκατομμυρίων ευρώ από τους λειτουργικούς προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έτσι στα Γενικά Επιτελεία έχουν βρεθεί ξαφνικά σε κατάσταση συναγερμού, καθώς πήραν εντολή να κόψουν επιπλέον χρήματα από τους ήδη πετσοκομμένους προϋπολογισμούς τους.

Για παράδειγμα στον Στρατό Ξηράς που έχει εκ των πραγμάτων από τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς αλλά και ανάγκες να καλύψει όπως ανέφεραν πηγές στο Armynow.net η κατάσταση ήταν τραγική και απορούν που θα φτάσει και με τις επιπλέον περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν ξεκινήσει η κρίση το 2009 ο προϋπολογισμός πλησίαζε το 1,2 δισ. ευρώ και τα χρόνια που ήρθαν «τσεκουρώθηκε» κατά 10 φορές και κατακρημνίστηκε στα περίπου 150 εκατομμύρια.

Οι νέες εντολές που δόθηκαν ζητάνε να γίνουν επιπλέον περικοπές 10 με 20% δηλαδή 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ. Και κάπως έτσι θα πρέπει να συμπληρωθούν συνολικά 50 εκατομμύρια που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών και να σωθεί η ελληνική οικονομία.

Να υπενθυμίσουμε ότι και πάλι τον Ιούλιο του 2018 βρέθηκε η εύκολη λύση των περικοπών από το ΥΠΕΘΑ 28 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να δοθεί ως ισοδύναμο στο Eurogroup προκειμένου να παραταθεί ο χαμηλός ΦΠΑ στα νησιά κατά 6 μήνες και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 15 δις.

Και η νέα κυβέρνηση λοιπόν όπως φαίνεται δε ξεφεύγει από αυτή την εύκολη επιλογή όποτε ζορίζεται να κόβει χρήματα από τις Ένοπλες Δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια έχουν δεινοπαθήσει, αφού έχουν μειώσει την κάλυψη των αναγκών στο ελάχιστο.

Όλα αυτά όμως σε μια περίοδο που όλοι μιλάνε για τις Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της τούρκικης προκλητικότητας και της κλιμακούμενης επιθετικότητας της. Ελπίζουμε λοιπόν αν χρειαστεί να μην έχουν ξεμείνει οι ελληνικές ΕΔ από …βενζίνη και σφαίρες λόγω περικοπών γιατί αυτό θα κοστίσει μετά πολλά περισσότερα.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ