Πότε θα πούμε: «Μέχρι εδώ» στην Τουρκία ;

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Πολλή συζήτηση έγινε αν το σκάφος Oruc Reis προέβη σε έρευνες, καθόσον σύμφωνα με απόψεις που διατυπώθηκαν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα λόγω του θορύβου, εξαιτίας της παρουσίας στην περιοχή μεγάλου αριθμού πολεμικών σκαφών.

Γράφει ο  Λάμπρος Τζούμης Αντιστράτηγος ε.α.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ

Να επισημάνουμε ότι σκοπός της Τουρκίας με τις δράσεις που ανέπτυξε δεν ήταν να κάνει έρευνες για να βρει ενεργειακά κοιτάσματα, αλλά να αμφισβητήσει τα ελληνικά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

H αποτροπή που είχε αναπτυχθεί από την πλευρά μας προκειμένου να πειστεί η Τουρκία να μην στείλει τo σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

H Άγκυρα δεν πείστηκε ότι ήμασταν έτοιμοι να αντιδράσουμε με δυναμικό τρόπο. Η Τουρκία με τις κινήσεις της ανιχνεύει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και αναλόγως προχωρά.

Η αποτυχία της αποτροπής είναι αποτέλεσμα χρόνιων κατευναστικών συμπεριφορών της χώρας μας, που εκλαμβάνονται από την Τουρκία ως αδυναμία.

Για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση και να διατηρήσουμε μία επίπλαστη ηρεμία, δεν ορίσαμε «κόκκινες» γραμμές στην παραβατικότητα της Τουρκίας.

Δεν είπαμε «μέχρι εδώ». Οδηγηθήκαμε σε μικρές, σταδιακές υποχωρήσεις και δώσαμε στην Άγκυρα την εντύπωση ότι μπορεί να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες χωρίς κόστος.

Στις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου είχαμε επαινετικές δηλώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους στους Έλληνες πιλότους, που επιδείκνυαν αυτοσυγκράτηση.

Οι παραβιάσεις έγιναν υπερπτήσεις.

Στην είσοδο τουρκικών σκαφών, εντός των χωρικών μας υδάτων, που εμβόλιζαν ελληνικά σκάφη αλλά εμείς το ονομάζαμε «επακουμβούσαν», είχαμε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα που επαινούσε τα ελληνικά πληρώματα για την ψυχραιμία που επέδειξαν. Οι «επακουμβήσεις» έγιναν συγκρούσεις.

Στις καθημερινές λεκτικές απειλές της Τουρκίας και στις εξαγγελίες περί «Γαλάζιας Πατρίδας», βουλευτές δήλωναν: «Τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο;» και ακούγαμε από κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι όλα αυτά γίνονται από τον απομονωμένο Ερντογάν, για εσωτερική κατανάλωση.

Οι απειλές έγιναν πράξεις.

Τα παραπάνω οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και δημιουργούν εύλογο προβληματισμό για τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας.

Η Άγκυρα μετά το 2013 έχει επενδύσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην αγορά πλοίων για να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις.

Έχει δύο ερευνητικά και τρία γεωτρητικά σκάφη. Είναι προφανές, ότι η Τουρκία έχει προβεί σε μια τόσο ακριβή επένδυση για να τα χρησιμοποιήσει και να μπορεί να δημιουργεί κρίσεις όποτε επιθυμεί.
Ακόμη και τα ονόματα που έχουν επιλεγεί για την ονομασία των σκαφών, δείχνουν τις αντιλήψεις της Τουρκίας.

Ενδεχόμενη αποστολή ενός γεωτρητικού σκάφους σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα κλιμακώσει περισσότερο την ένταση και θα έχει στόχο την πάγια επιδίωξη της Τουρκίας, να μας οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις με τους όρους που επιθυμεί.

Και αν με το Oruc Reis βρήκαμε δικαιολογίες επικοινωνιακού τύπου, στην περίπτωση των γεωτρήσεων θα έχουμε μια μόνιμη βλάβη, την οποία θα μπορούσαμε να εξισώσουμε με πολεμική εισβολή και κατοχή εδάφους.

 

Πηγή: worldenergynews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΣΤΡΑΤΗΓΕ,ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ,ΑΛΛΑ ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ,ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΛΑ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ,ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ Η ΑΘΕΛΗΤΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΘΝΙΚΟ ΤΑ 20 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ…ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ,ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΦΘΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ