Πότε θα συναντηθεί ο Αποστολάκης με Ακάρ και Σεκερίνσκα – Όλο το πρόγραμμα των συναντήσεων

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του ΥΕΘΑ το μεσημέρι της Τετάρτης στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ
 
 
Με ήδη κλεισμένα τα ραντεβού των σημαντικών του συναντήσεων, ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης είναι έτοιμος για το ταξίδι στις Βρυξέλες όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 13 και 14 Φεβρουαρίου.
Να σημειωθεί εδώ, ότι ο ΥΕΘΑ σήμερα είχε ακόμα δύο εθιμοτυπικές αλλά ιδιαίτερης αξίας  συναντήσεις στο γραφείο του με τον πρέσβη της Τουρκίας Burak Ozugergin (φώτο) αλλά και της Γερμανίας,JensPlotner.
Έτσι την Τετάρτη ο Ευ. Αποστολάκης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ήδη το πρόγραμμα των αλλεπάληλων συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι είναι έτοιμο.
Πρώτη και σημαντικότερη συνάντηση αυτή με τον Τούρκο ομολογό του Χουλεσί Ακάρ. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ και στη συνέχεια με τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη. Τελευταίο ραντεβού το απόγευμα της ίδια ημέρας θα είναι με την υπουργό Αμύνης της Βόρειας Μακεδονίας, τη Ραντμίλα Σεκερίνσκα, ανοίγωντας ουσιαστικά τον κύκλο των διμερών επαφών και συνομιλιών της χώρας σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Το πρόγραμμα του ΥΕΘΑ το μεσημέρι της Τετάρτης όπως γίνεται αντιληπτό θα είναι βαρύ και θα ξεκινήσει με τα δύσκολα ελληνοτουρκικά. Βέβαια, είναι γνωστή η σχέση με τον τούρκο ομόλογο Χουλουσί Ακάρ από την περίοδο που και οι δύο ήταν Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό σημαίνει ότι σίγουρα θα μιλήσουν με άνεση. Το δύσκολο θα είναι αν θα μπορέσουν και να καταλήξουν σε ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας που τα τελευταία δύο χρόνια βρέθηκαν πολλές φορές σε οριακά σημεία ειδικότερα στο Αιγαίο. Η «εντολή» φυσικά έχει δοθεί από Τσίπρα – Ερντογάν μετά τη τελευταία τους συνάντηση αλλά σίγουρα θα θέλει πολύ δουλειά για να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα μετά τα πολλά γεγονότα που έχουν συμβεί.
Ήδη πάντως από χθές ο Ευ. Αποστολάκης από την Κρήτη έστειλε μήνυμα μιλώντας για την συνάντηση λέγοντας ότι «έχει φανεί ότι μπορούμε ξανά να ενώσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο να πέσει η ένταση στο Αιγαίο» και «θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άκρη, ούτως ώστε να καταφέρουμε να λιγοστέψουμε την ένταση και τις επικίνδυνες κινήσεις που μπορεί να γίνονται στο Αιγαίο».
Σαφέστατα το ίδιο σημαντικές θα είναι και οι επόμενες δύο συναντήσεις με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Τέλος, το δικό του ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση με την υπουργό Άμυνας του νέου μέλους (ως παρατηρητής ακόμα) του ΝΑΤΟ Ραντμίλα Σεκερίνσκα, με πολλά ζητήματα λογικά που θα πρέπει να συζητηθούν καθώς όπως είχε πεί και στη Βουλή ο ΥΕΘΑ: «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, θα απαιτήσει από τη χώρα αυτή, συστηματική προετοιμασία και προσπάθεια μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεών της ώστε να ανταποκρίνεται στα απαιτούμενα πρότυπα και τις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση, και στους τομείς αυτούς η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο και μπορεί να το κάνει καλά και αποτελεσματικά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ