Ο Πούτιν πέτυχε το τετελεσμένο χωρίς πολεμική ενέργεια

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥΤΙΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

 

Τελικά το έκανε τετελεσμένο που φοβόμαστε, την αναγνώριση δηλαδή της αυτονομίας της περιοχής Ντονμπάς, επεκτεινόμενης μάλιστα παραθαλάσσια Νότια, όπως τον είχε καλέσει η Ρωσική Δούμα να κάνει από 15/2/22.

Η πράξη αυτή, εάν δεν ακολουθηθεί με εισβολή των Ουκρανικών Δυνάμεων οπουδήποτε στην περιοχή του Ντονμπάς, για να επιβάλλουν οι Ουκρανοί την κυριαρχία τους, έχει πολλές πιθανότητες να ενταχθεί στα όσα ενδεχομένως θα συμφωνηθούν στην λογική της υπέρβασης της συμφωνίας του Μινσκ, με ενισχυμένο αυτοδιοικητικό καθεστώς για την περιοχή Ντονμπάς και με κάποιας μορφής δημοψήφισμα αυτοπροσδιορισμού.

Εάν όμως οι Ουκρανοί εισβάλουν με τακτικό στρατό στο Ντονμπάς, τότε ο Πούτιν δεν θα διστάσει να δράσει με περιορισμένο σκοπό, για να μην το επιτρέψει.

Ήδη εκτιμώ ότι ενισχύει με παραστραρτιωτικούς και όπλα τους αυτονομιστές, επιδιώκοντας να επιρρίψει την ευθύνη στους Ουκρανούς εάν εισβάλουν,  ώστε να θεωρηθεί η οιαδήποτε διείσδυση του Ρωσικού τακτικού στρατού ως βοήθεια στους Ρωσόφωνους που απειλούνται.

Η Δύση και το ΝΑΤΟ ελάχιστα μπορούν να κάνουν εάν η σύγκρουση είναι μεταξύ αυτονομιστών και Ουκρανών εθνικιστών, παρά την αναγνώριση του Ντονμπάς από την Ρωσία.

Και η ορθολογική επιλογή θα είναι να πιέσουν την Ουκρανία και την Ρωσία για μία νέα συμφωνία με πολλά σημεία της  συμφωνίας του Μινσκ, με διασφάλιση της αυτοδιοίκησης του Ντονμπάς, και με κάποιας μορφής ρήτρα μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως μέλος του, καθώς και της μη παρουσίας μόνιμων Νατοϊκων δυνάμεων στο έδαφός της.

Η παράλογη και καταστροφική επιλογή θα είναι να αφήσουν οι Δυτικοί τους Ουκρανούς να εισβάλουν στο Ντονμπάς με τακτικό στρατό, γιατί τότε θα δημιουργηθεί δυναμική κλιμάκωσης για μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Όμως και πάλι μία πλήρης πολεμική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την Ρωσία, στην χειρότερη περίπτωση που συμβεί, δεν μπορεί να εκδηλωθεί πριν περάσουν δύο μήνες (και ο Πούτιν το εκμεταλλεύεται), χρόνος επαρκής για να αμβλυνθούν τα πράγματα από τους ορθολογιστές ηγέτες, που εντείνουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και συμφωνίας.

Αρκεί να ελεγχθούν οι προβοκάτορες και τα γεράκια ένθεν και ένθεν, ώστε και να μην τους επιτραπεί  να χειροτερέψουν τα πράγματα.

 


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ