Πώς το PowerPoint "κατέστρεψε" τα Επιτελεία

Τα εργαλεία συνήθως έχουν συγκεκριμένο σκοπό και αποστολή. Για παράδειγμα το σφυρί είναι για να καρφώνει καρφιά κι όχι για ν’ ανοίγει τρύπες στον τοίχο. Πολλές φορές η λανθασμένη χρήση των εργαλείων οδηγεί σε ευτράπελα και σε “καψίματα”.

 
 
 
Ήταν μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν Συνταγματάρχης σε επιτελείο Μεραρχίας Πεζικού ζήτησε και πήρε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αφού έμαθε αρχικά να τον ανοίγει και να τον κλείνει, ανακάλυψε και τις άλλες χρήσεις του. Γεματός χαρά, τηλεφωνεί στο νεαρό επιτελή του στο διπλανό γραφείο και τον καλεί να δεί τι ανακάλυψε: Πως ο υπολογιστής έχει θέση για την κούπα του καφέ, ήτοι το CD ROM!
Μέσα σε μια πενταετία οι Ένοπλες Δυνάμεις είχαν ανακαλύψει τα θετικά της τεχνολογίας, όπως το να γράφουν τα έγγραφα στο Word (και οι διορθώσεις με blanco), να παρακαλουθούν τις άδειες με τη χρήση του Excel και το κορυφαίο, να παρουσιάζουν το έργο τους αλλά και τις “καινοτομίες” τους με το εκπληκτικό εργαλείο PowerPoint.
Δεν υπάρχει στέλεχος των ΕΔ που να μη γνωρίζει το εξαιρετικό αυτό εργαλείο της Microsoft. Η τελευταία έπρεπε να επιδοτεί τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη χρήση που του κάνουν. Από την αρχή, εκτός του ότι τα στελέχη έφτιαχναν αρχεία PowerPoint, τα εκτύπωναν κιόλας για να κάνουν αλλαγές οι προϊστάμενοι, έτρωγαν αμέτρητες εργατοώρες για να βρουν τη “σωστή” γραμματοσειρά, το κατάλληλο χρωματάκι, το ωραίο σύμβολο και τη θέση των σχημάτων.
Πολλοί προϊστάμενοι παλαιάς κοπής, ανακάλυψαν στο εργαλείο αυτό μια μοναδική χρήση: Πώς να κάνουν καψώνια στους υφισταμένους τους. Ώρες ολόκληρες για να ολοκληρωθεί μια παρουσίαση 30 λεπτών που θα γινόταν στη διάρκεια μιας επιθεώρησης. Χώρια τα κατεβατά που έγραφαν και που στο τέλος άκρη δεν έβγαινε από τα κείμενα που είχαν διορθωθεί χίλιες φορές. Αλλά το καλύτερο άρχισε να συμβαίνει μετά από κάποια χρόνια χρήσης που ανακάλυψαν πως το εργαλείο παίρνει και φωτογραφίες, χρησιμοποιεί animation, και μουσικούλα.
Εκεί πλέον έγινε ο κακός χαμός με τις “ιδέες” για το πως θα εντυπωσιαστεί αυτός που θα του γίνει η παρουσίαση. Καριέρες ολόκληρες χτίστηκαν πάνω στη χρήση του PowerPoint και πάρα πολλοί “καλλιτέχνες” του εργαλείου αναγορεύτηκαν σε εξαιρετικούς επιτελείς, μιας και λίγοι ασχολούνταν με το περιεχόμενο των παρουσιάσεων όταν αυτές ήταν εντυπωσιακές. Φτάσαμε δε στο σημείο, όσοι μπορούσαν να μείνουν ξύπνιοι σε παρουσιάσεις που κρατούσαν και μιάμιση ώρα, να μην καταλαβαίνουν τίποτα απ’ αυτές παρά μόνο να λένε τα καλύτερα για την παρουσίαση.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο όμως ήταν πως οι παρουσιάσεις αρχικά γίνονταν από επιτελείς για τους προϊσταμένους τους, όπου οι τελευταίοι ήθελαν να βάλουν κι αυτοί την εικαστική και επιτελική πινελιά τους, με αποτέλεσμα η παρουσίαση να γίνεται ένα σύμπλεγμα ανερμάτιστων λέξεων, εικόνων και σχημάτων.
Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, δε νοείται υπηρεσία, μονάδα, ή επιτελείο που να μην έχει τουλάχιστον 7-8 παρουσιάσεις και μάλιστα με βιντεάκια, φωτογραφίες και customized συμβολάκια. Αν ρωτήσει κάποιος έναν επιτελή να του πει χωρίς τη χρήση του εργαλείου PowerPoint  με δύο κουβέντες τι κάνει, αυτός ενδεχομένως να δυσκολευτεί πολύ. Η χρήση των εργαλείων, και δη της τεχνολογίας, οφείλει να έχει καλύτερο, ταχύτερο αλλά και αρτιότερο αποτέλεσμα. Ενδεχομένως να συμβάλλει και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τρόπου σκέψης των επιτελών κι όχι να τους μεταβάλλει σε dummy users (μη σκεπτόμενοι χρήστες).
Κατά τ’ άλλα, μέχρι να βρούμε τη χρυσή τομή και να αντικαταστήσουμε το PowerPoint με διαφορετικό τρόπο παρουσιάσεων (υπάρχουν αρκετοί) θα δημιουργήσουμε μια ακόμη γενιά επιτελών ειδικών στο εργαλείο αυτό!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ