Που πας ρε «Καραμήτρο»; Σε διαπραγμάτευση;

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το γνωστό ανέκδοτο που έλεγαν παλιότερα στο στρατό έχει πια γίνει viral έκφραση και χρησιμοποιείται συχνά πυκνά για να καταδείξει τον κακομοίρη που πηγαίνει απληροφόρητος κι απροετοίμαστος να πράξει κάτι.

Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαμε να εντάξουμε την προηγούμενη κυβέρνηση που αν και η εξωτερική της πολιτική ασκούνταν από το Νίκο Κοτζιά, έμπειρο και ικανό χειριστή ζητημάτων, έπεσε στη «φάκα» που στήθηκε εντέχνως από το διεθνές περιβάλλον για την ονομασία της Βόρειας (πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο) Μακεδονίας. Η συμφωνία που έγινε, παρά τις φωνές που ακούστηκαν αλλά και κάτω από την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, δεν ωφέλησε πουθενά το Ελληνικό κράτος, αντίθετα συγκράτησε τη διάλυση του κράτους των Σκοπίων που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζε πιθανή.

Η είσοδος των Σκοπίων – Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αλλά και οι μηχανισμοί ελέγχου του παρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών που θεωρητικά θα επιβάλλονταν στο κράτος αυτό μάλλον δε λειτούργησαν ή τουλάχιστον δε λειτούργησαν ακόμα. Οι αλυτρωτικές τάσεις παρέμειναν, ο εμπορικός πόλεμος με τα ελληνικά προϊόντα συνεχίζεται και οι χαζοχαρούμενες παράτες εντυπώσεων ξεχάστηκαν εντελώς. Η Βόρεια Μακεδονία είναι πάντως στα βόρεια (sic) σύνορά μας!

Κι ήρθε η ώρα του Αιγαίου. Καθότι η θάλασσα αυτή δεν έχει λόγο να δημιουργεί ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αφού μπορούμε να τα βρούμε με τους Τούρκους. Η πραγματικότητα είναι πως μια σοβαρή, διαρκής και καλά ορισμένη στρατηγική σε σχέση με τις τουρκικές διεκδικήσεις θα είχε νόημα στα πλαίσια εμπορικών συμφωνιών και αναστολής από την πλευρά της Τουρκίας των καθημερινών στρατιωτικών επιχειρήσεων πάνω από τα Ελληνικά νησιά (με βούλα και σφραγίδα). Το γεγονός πως δεν έχουμε ατυχήματα οφείλεται στο εξαιρετικό επίπεδο επιχειρησιακής αξίας των Ελλήνων πιλότων και στο γεγονός πως οι Τούρκοι έχουν ελλιπέστατο επίπεδο επιχειρησιακής αξίας. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για το Πολεμικό Ναυτικό των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, το έχουμε χιλιογράψει, δεν έχει τίποτα για να διαπραγματευτεί με την Τουρκία, ακόμα και το θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι άνευ σημασίας καθότι τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι στα 12 μίλια, γεγονός που ακυρώνει κάθε περαιτέρω συζήτηση. Η κλήση της Τουρκίας σε διαπράγματευση από την πλευρά της Ελλάδας είναι αυτοκαταστροφική, διότι θα τεθούν ζητήματα που δεν υπάρχουν, όπως οι «γκρίζες» ζώνες, το καθεστώς των βραχονησίδων, οι “μεταφράσεις” της Συνθήκης της Λωζάνης, η συνδιαχείριση (κι όχι η συνεκμετάλλευση) των πιθανών υδρογονανθράκων και αερίου και αρκετά άλλα. Αν δε στη διαπραγμάτευση αυτή υπάρχουν και μεσολαβητές τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα μόνο και μόνο γιατί τα ζητήματα που θα τεθούν από την τουρκική πλευρά θα είναι άπειρα και σε κάποια απ’ αυτά θα μας ζητηθεί να υποχωρήσουμε.

Το να ζητάμε εμείς διαπραγμάτευση είναι σαν να βάζουμε τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι πιέσεις δέχεται η κυβέρνηση κι από που, αλλά υπάρχει και η πιο δυνατή αμυντικά χώρα της ΕΕ, η Γαλλία που μας υποστηρίζει, για τους δικούς της λόγους. Ο Γάλλος πρόεδρος, που δεν του το είχαν πολλοί εδώ στη χώρα που τα ξέρουν όλοι όλα, έχει αποδειχτεί πολύ συνεπής σύμμαχος και οφείλουμε ν’ αναγνωρίσουμε πως τα “χώνει” με κάθε ευκαιρία τόσο στον Ερντογάν όσο και στη Γερμανία για να μην ξεχνιόμαστε. Και ενίοτε μας προειδοποιεί, με τη γαλλική φινέτσα που τον διακρίνει, να μην καθίσουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, ειδικά με τη Γερμανία ως διαμεσολαβητή. Αν ο “Καραμήτρος” έχει ανοχές και αντοχές μάλλον δε θα πάει πουθενά…

armynow.gr google news

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο καραμητρος του άρθρου, σύντομα θα βάλει νερό στο κρασί του και θα πιέσει πιο ανοιχτά για διάλογο,ξεχνώντας τις μεγαλοστομίες για σύγκρουση, επειδή ο πιο μεγάλος σύμμαχος της Ελλάδος, εκτός από τον Μακρόν, είναι πλέον τα εσωτερικά του προβλήματα,τα οποία γρηγορότερα από ότι ο Ερντογάν περίμενε,απειλούν να τον πνίξουν άμεσα.Υπομονη, ενότητα και θα περάσει κι αυτή η κρίση.

  2. Για τον σημερινό μπορδολόγο Καραμήτρο θα λέγατε, όμως πάνω μας κάνατε ένα ωραίο ”πρόλογο” που λες και έπεσε με αλεξίπτωτο μέσα στο άρθρο σας..
    Τι να κάνετε και εσείς φυσικά αλλά είπαμε!! Τι σχέση έχει το σημερινό ρεζιλίκι της χώρας από κάποιους που πριν ένα χρόνο μας έπρηζαν τους αδένες μας περί θαλασσίων συνόρων και για το πόσο ικανοί ήταν αυτοί (η δεξιοί δηλαδή χαχαχα) για να τα διαφυλάξουν!!
    Τουλάχιστον ας κάνει μια συμφωνία ο Μητσοτάκης με τον Ερτογάν αφού ολοκληρώσουν τις έρευνες στο Αιγαίο και χαρτογραφήσουν πιθανά κοιτάσματα να τους δώσουμε κάνα 3 δις να μας πουλήσουν τις μελέτες, έτσι θα φανεί πως θα τους προσλάβουμε γιατί έχουν την τεχνογνωσία και όλα καλά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ