Αιχμηρή απάντηση του Προέδρου ΕΑΑΣ στους επικριτές της Ημερίδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

ΕΑΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Στις 22 Ιουνίου 2022, η ΕΑΑΣ διοργάνωσε Ημερίδα, με θέμα ” ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ” στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη.

Για τη διοργάνωση της Ημερίδας, υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι η ΕΑΑΣ, με βάση το καταστατικό της δεν έχει καμία αρμοδιότητα μιας τέτοιας διοργάνωσης.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, μεταξύ άλλων, απάντησε στους επικριτές της διοργάνωσης της ημερίδας:

Χαιρετισμός Προέδρου

Αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι, ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή ημερίδα της Ε.Α.Α.Σ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διεθνής και δεσμευτική για τη χώρα μας και την ευθύνη διαχείρισής της έχει η Κυβέρνηση. Η συμφωνία έχει ένα χρονικό όριο 5 ετών για την εφαρμογή όλων των προβλέψεων.

Είναι μια συμφωνία κακή, υπογράφηκε παρά την λαϊκή κατακραυγή και την αντίθεση του μείζονος τμήματος του πολιτικού κόσμου της χώρας.

Διαχρονικά η χώρα μας διολίσθησε από τη μη χρήση του όρου Μακεδονία στην ονομασία της γείτονος, στη γεωγραφική ονομασία με χρήση του ονόματος έναντι όλων στο εξωτερικό και το εσωτερικό και τελικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη γεωγραφική ονομασία και στην παραχώρηση εθνότητας και γλώσσας καταρρίπτοντας όλες τις εθνικές “κόκκινες” γραμμές. Στον πυρήνα της η Συμφωνία συντηρεί το ιδεολόγημα του “Μακεδονισμού” και γι’ αυτό αποτελεί εν δυνάμει παράγοντα δημιουργίας προβλημάτων ασφαλείας στο μέλλον. Ως εκ τούτου είναι μια συμφωνία που πρέπει η Ελλάδα και όλοι οι ενεργοί πολίτες να παρακολουθούμε από κοντά.

Παρότι κάποιοι θεώρησαν ότι με τη Συμφωνία έλυσαν ένα πρόβλημα, στην πράξη συντήρησαν το πρόβλημα. Άλλωστε ένα ψέμα πολλές φορές δημιουργεί τις δικές του αλήθειες και αυτό από μόνο του είναι επικίνδυνο. Το κακό όμως έχει γίνει και δεν πρέπει με τίποτε να επιτρέψουμε να μεγαλώσει και να μεταλλαχθεί. Μακάρι να διαψευστούμε και όλη η διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να αποσοβήσει οποιαδήποτε προβλήματα. Όμως εν τω μεταξύ δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε, να αγνοούμε, να υποβαθμίζουμε οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας της χώρας. Τα ζητήματα με τη γείτονα εξακολουθούν να αποτελούν εθνικό θέμα.

Η Ένωση είναι ΝΠΔΔ και σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο και τον Κανονισμό Λειτουργίας έχει ως υποχρέωση και καθήκον:

Τη διατήρηση αμειώτου του Εθνικού φρονήματος των μελών  της,  ως και  των  μελών  των  οικογενειών  τους  και τη συνέχιση των προς την Πατρίδα προσφορών τους με γνώμονα το εθνικό συμφέρο. (Άρθρο 2, παρα 1ζ) Ο σκοπός αυτός επιτυγχάνεται, πλην άλλων, και  δια της οργανώσεως διαλέξεων εθνικού περιεχομένου τόσον εις το κέντρον όσον και εις τα Παραρτήματα (ΚΟΛ Άρθρο 2  παρα 4β)

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, αποφασίσαμε την παρούσα εκδήλωση. Δεν έχουμε σκοπό ούτε να πολιτικολογήσουμε, αντιπολιτευόμενοι ή συμπολιτευόμενοι την Κυβέρνηση, ούτε να χαράξουμε διαχωριστικές γραμμές στην Κοινωνία. Ενημερώνουμε για να γνωρίζουμε. Η καταγγελία στον τίτλο της ημερίδας δεν έχει νομική σημασία ή πολιτική προτροπή, αλλά έχει την έννοια της δημόσιας διαμαρτυρίας, έρχεται να δηλώσει την αποδοκιμασία μας στην Συμφωνία και την πρόσκληση των συμπολιτών στη γνώση των τεκταινομένων και εγρήγορση.

Κάποιοι εξέφρασαν την αντίθεση τους στην διοργάνωση της ημερίδας, διότι θεώρησαν ότι δεν είναι δική μας «αρμοδιότητα», ότι πλέον «το θέμα έκλεισε», ή ότι «είναι πλέον αργά» για να ανατραπεί η επιβλαβής έκβαση του εθνικού αυτού θέματος. Διαφωνούμε και τους ενημερώνουμε ότι σαφώς και είναι αποστολή της Ένωσης, εμείς δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε, να αναδεικνύουμε και να προβάλλουμε τις εθνικές «εκκρεμότητες» και θα συνεχίσουμε να διατηρούμε αμείωτο το εθνικό φρόνημα των συναδέλφων και των συμπατριωτών μας.

Δυστυχώς αναγκάζομαι από του βήματος να σχολιάσω ανοικτή επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό των κυρίων Θοδωρή Δρίτσα, Τομεάρχη Άμυνας, Γιώργου Κατρούγκαλου, Τομεάρχης Εξωτερικών και Γιώργου Τσίπρας, Αν. Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία:

Μας κατηγορούν ότι: “Η Ένωση ενέχεται μεταξύ πολλών άλλων και για τη επίσημη επίσκεψή της στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο παρελθόν, αλλά και για τη διοργάνωση μισαλλόδοξου πνεύματος τελετών στο Βίτσι και στο Γράμμο, στις οποίες εκδηλώσεις συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και άλλων εθνικιστικών, ψευτοπατριωτικών ή και φασιστικών φορέων…” ενώ γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε προ πολλών ετών στο πλαίσιο επίσκεψης σε όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα της τότε Βουλής, ενώ γνωρίζουν ότι οι τελετές σε Γράμμο-Βίτσι είναι μνημόσυνα πεσόντων στρατιωτών του Ελληνικού Στρατού “τοις κείνων ρήμασι πειθομένων” σε αντίθεση με τις ανάλογες εκδηλώσεις του ΚΚΕ. Οι συμμετέχοντες και οι χαρακτηρισμοί προς αυτούς μας αφήνουν αδιάφορους καθόσον εμείς δεν ταυτιζόμαστε με κανέναν, επιτελούμε το χρέος μας έναντι των συναδέλφων και ουδέν άλλο. Και τέλος μας κατηγορούν για τις καταθέσεις στεφάνων, ενώ γνωρίζουν ότι εμείς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε οποιονδήποτε επιθυμεί να καταθέσει στεφάνι.

Ισχυρίζονται ότι: “Η Ε.Α.Α.Σ., είναι κατά νόμο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή, θεσμική δομή του επίσημου ελληνικού κράτους, εποπτευόμενη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Η Κυβέρνηση επομένως έχει πλήρη ευθύνη για τις πράξεις της Ένωσης.”, παρότι γνωρίζουν ότι η εποπτεία της Ένωσης από το ΥΠΕΘΑ δεν σημαίνει καθοδήγηση και έλεγχο, υπάρχει εκλεγμένο ΔΣ και σαφώς η Κυβέρνηση δεν φέρει καμμιά ευθύνη για τις αποφάσεις της Ένωσης.

Ισχυρίζονται ότι “υπερασπιζόμαστε την άποψη ακραίων εθνικιστικών κύκλων” και θεωρούν ότι “η εκδήλωσή μας οδηγεί σε όξυνση κλίματος μισαλλοδοξίας μεταξύ των δύο λαών”, ενώ γνωρίζουν ότι ταυτιζόμαστε με την άποψη του μείζονος του λαού και καταφερόμαστε κατά οιουδήποτε λαού. Ουδέν αναληθέστερο, λοιπόν.

Ισχυρίζονται ότι “Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα, περιλαμβάνονται και πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια μίσους στην Αθήνα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών…”. Λυπούμαστε διότι τα  συλλαλητήρια στην Θεσσαλονίκη και στο Σύνταγμα στην Αθήνα, στα οποία συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας υποβαθμίζονται έτσι και οι συμπολίτες μας περιφρονούνται κατ’ αυτό τον τρόπο.

Και τέλος, επισημαίνουν ότι τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απειλές του Ερντογάν τέτοιες πρωτοβουλίες “γεννούν βάσιμες απειλές και κινδύνους σε βάρος της εθνικής και κοινωνικής συνοχής αλλά και της συνεπούς υπεράσπισης του Διεθνούς Δικαίου από τη χώρα μας”. Τους πληροφορούμε ότι η ενασχόληση με τα εθνικά θέματα δημιουργεί την απαραίτητη ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των πολιτών, ενισχύει το φρόνημά τους και βοηθά την εκάστοτε Κυβέρνηση και στις διεθνείς σχέσεις και στην άμυνα έναντι επιβουλών. Ποτέ δεν είναι άκαιρη η ενημέρωση επί των εθνικών θεμάτων και η γνώση είναι δύναμη για την Κοινωνία και το Έθνος.

Γιατί τόσο πάθος κατά της Ένωσης;

Γιατί τέτοια προσπάθεια φίμωσης;

Γιατί τέτοιος πανικός απέναντι σε μια ελεύθερη φωνή;

Ξυπνούμε συνειδήσεις και αυτό δεν συμφέρει κάποιους;

Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση θέλοντας να προκαλέσει την Κυβέρνηση προσπαθεί αφ’ ενός να εμπλέξει την Ένωση σε τέτοιας μορφής αντιπαράθεση και πολιτικά/μικροκομματικά παιχνίδια και αφ’ ετέρου να αδρανοποιήσει μια ανεξάρτητη, ακκομάτιστη και ελεύθερη φωνή. Καταδικάζουμε αυτή την προσπάθεια, τη θεωρούμε άκρως αντιδημοκρατική, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα εθνικά θέματα πρέπει να μένουν έξω από κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιδιώξεις, παραμένουμε μακρυά από πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις και θα εξακολουθήσουμε να λειτουργούμε ακομμάτιστα με γνώμονα την ενημέρωση των συναδέλφων και των συμπολιτών μας επί των εθνικών μας θεμάτων.

Στην περίπτωση αυτή η συγκεκριμένη επιστολή μας θυμίζει τη λαϊκή ρήση “φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”. Εμείς είμαστε από τους νοικοκύρηδες αυτού του τόπου και οι Έλληνες αξιωματικοί μάθαμε μια ζωή να σεβόμαστε θεσμούς και ανωτέρους και να μη φοβόμαστε τίποτε και κανέναν. Όποιος, λοιπόν, θέλει το σεβασμό μας ας προσπαθήσει να τον κερδίσει και ας μη μας απειλεί, διότι αυτό είναι μάταιο. Στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας κανένας δεν πρέπει να εκφοβίζεται και κανένας να μη φοβάται. Έτσι μόνον αντιμετωπίζονται οι εχθροί.

Ευχαριστώ την οργανωτική επιτροπή για τις προσπάθειές της και εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα μας.

Αντγος ε.α. Σταύρος Κουτρής,

Πρόεδρος Ε.Α.Α.Σ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ