Η “Θεωρία του Πολέμου” και η λογική του προληπτικού πλήγματος

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ

Του Κωνσταντίνου Θ. Λαμπρόπουλου, Ανώτερου Στρατηγικού Αναλυτή, Εταίρου του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης

 

Ορμώμενος από μία συζήτηση με φίλο εξαιρετικό μελετητή του Παναγιώτη Κονδύλη, θέλω να καταθέσω το εξής:

Το έργο του “Η Θεωρία του Πολέμου” υπήρξε κορυφαίο.

Όμως στο Επίμετρο ο Κονδύλης αδικεί τον εαυτό του γιατί καταπιάνεται με τα Ελληνοτουρκικά, προτείνοντας ως λύση έναντι του υπέρτερου τουρκικού γεωπολιτικού δυναμικού, ένα ελληνικό πρώτο συντριπτικό πλήγμα που θα παραλύσει τη τουρκική πλευρά.

Ενώ λοιπόν ο Κονδύλης εξαιρετικά αναλύει την ελληνική πολιτική πραγματικότητα και τις παθογένειές της, ενώ εισάγει καινοτομικά την έννοια του γεωπολιτικού δυναμικού, εμπλέκεται και προτείνει μια επιχειρησιακή λύση η οποία έχει στρατηγικές παραμέτρους μεγάλου αντικτύπου χωρίς και το τονίζω χωρίς να αναφερθεί στις προϋποθέσεις μιας τέτοιας κίνησης.

Πριν από κάποιο διάστημα είχα αναφερθεί σ αυτές στην εξαιρετική εκπομπή του στρατηγού Γιώργου Χατζηθεοφάνους μαζί με τον στρατηγό Παναγιώτη Γκαρτζονίκα.

Επειδή πολλοί και μάλιστα δημοσιολογούντες(παριστάνουν τους αναλυτές στην Ελλάδα του οτι δηλώσεις) έχουν κάνει καραμέλα τον Κονδύλη και το πρώτο πλήγμα, προσφέροντας ψευδαισθήσεις στην ελληνική κοινή γνώμη, θα αναφέρω το εξής:

Η λογική του προληπτικού πλήγματος απαιτεί πιθανότητα εμπλοκής μακράς διαρκείας έχοντας ως προαπαιτούμενα εσωτερική και εξωτερική νομιμοποίηση *.

Αυτά προκύπτουν από στρατηγική και επιχειρησιακή γνώση του περιβάλλοντος από έναν στρατηγικό σχεδιασμό ιεραρχημένο σε διάφορα στάδια με διακύβευμα υπαρξιακό προπαρασκευή του πληθυσμού και με σαφείς εντολές της πολιτικής ηγεσίας στις δημοκρατίες δυτικού τύπου.

Το κυριότερο όμως είναι η  εντύπωση οτι ένα μαζικό πλήγμα θα απέτρεπε   την δυνατότητα σοβαρών αντιποίνων. Υπάρχει ένσταση προς αυτό η οποία δεν αναφέρεται.

Επειδή αυτά είναι ψιλά γράμματα και τα κατανοούν άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά  και ενδελεχώς με το αντικείμενο, ας σταματήσει αυτή η ανεδαφική ανούσια και εκτός τόπου παραφιλολογία περί προληπτικών χτυπημάτων.

Το προληπτικό πλήγμα και ο στρατηγικός αιφνιδιασμός είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και  θέλουν πολυεπίπεδη γνώση και ανάλυση.

Οταν κάποιοι τα αναμασούν ελαφρά τη καρδία τα αποδυναμώνουν αφενός, τα ξεφτίζουν αφετέρου και ο νοών νοείτω.

Ο Κονδύλης ήταν ένας πνευματικός κολοσσός ένας άνθρωπος που προέβλεψε τον ανταγωνισμό του 21ου αιώνα.

Αδίκησε τον εαυτό του με το συγκεκριμένο κομμάτι γιατί δεν αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις και τις παραμέτρους αυτού σε στρατηγικό επίπεδο. Δεν είναι αμιγώς επιχειρησιακό το ζήτημα.

Το έργο του είναι τεράστιο και είναι ντροπή και κατάντια για το ελληνικό κράτος ο άνθρωπος αυτός να μην πάρει έδρα σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.


*Περί Εξωτερικής Νομιμοποίησης για να κατανοήσουν ορισμένοι την ολιστική διάσταση που αφορά τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το λεγόμενο μαζικό προληπτικό χτύπημα (massive preemptive strike):

Το 1973 λίγο πριν την έναρξη του πολέμου του Γιομ Κιππούρ, οι αναφορές της ισραηλινής αντικατασκοπείας περί αιφνιδιαστικής μαζικής επίθεσης των Αράβων ώθησαν τον στρατηγό Νταβίντ Ελαζάρ και τον Μοσέ Νταγιάν να προτείνουν στην τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ ένα μαζικό προληπτικό χτύπημα για την εξάλειψη της επικείμενης απειλής.
Η Μέιρ απέρριψε κατηγορηματικά την εκδοχή αυτή.
Η αιτία?
Είχε λάβει γνώση πως αν το Ισραήλ χτυπούσε πρώτο θα απομονωνόταν πλήρως αφενός καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προεξαρχόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας ήδη είχαν σταματήσει να ανεφοδιάζουν στρατιωτικά το Ισραήλ, αφετέρου και κυρίως οι Αμερικανοί θα απείχαν από κάθε βοήθεια με άμεση συνέπεια την πλήρη αδυναμία του Ισραήλ σε ανεφοδιασμό.
Ο ίδιος ο Κίσιντζερ είπε ρητώς στη Μέιρ οτι αν χτυπήσετε πρώτοι δεν θα πάρετε ούτε νύχι.
Η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ εξαιτίας της έλλειψης εξωτερικής νομιμοποίησης και των συνεπειών που αυτή είχε, απέρριψε το προληπτικό πλήγμα παρά το γεγονός οτι θα υφίστατο την επικείμενη επίθεση των Αράβων.
Αυτά το ολίγα για όσους νομίζουν οτι το ζήτημα είναι αμιγώς επιχειρησιακό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ