Οι προμήθειες που κάνει ο στρατός στο «μικροσκόπιο» του ΣΥΡΙΖΑ

Εξηγήσεις για τις προμήθειες που κάνει ο στρατός ζητούν απο το υπουργείο Άμυνας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερώτηση στην βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενοι δημοσίευμα κατα το οποίο υπάρχει κύκλωμα «το οποίο επιβάλλει «καπέλο» έως 100% στις τιμές με τις οποίες τελικά αγοράζει ο ΕΣ διάφορα είδη ιματισμού, άρβυλα, στολές κλπ., που προορίζονται για τους έφεδρους οπλίτες και τα μόνιμα στελέχη».

Όπως λένε αυτό έχει ως «αποτέλεσμα όχι μόνο την οικονομική αιμορραγία του ΕΣ και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των οπλιτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και το ηθικό τους».

Δείτε τι καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Οικονομίας και Ανάπτυξης
– Εθνικής Άμυνας

 

Θέμα: Σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις προμήθειες του Ελληνικού Στρατού

Σε συστηματική καταλήστευση του δημόσιου ταμείου επιδίδεται για περισσότερα από δέκα χρόνια ένα δίκτυο, το οποίο, σύμφωνα με τις καταγγελίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Εφημερίδα των Συντακτών» (14/2/17), απαρτίζεται από υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) και προμηθεύτριες εταιρίες ειδών ιματισμού, αρβύλων και συναφών ειδών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζημιά που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο από τη δράση αυτού του κυκλώματος σε βάθος δεκαετίας, αγγίζει το αστρονομικό ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Αυτή η νοσηρή κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα προμηθειών του ΕΣ οφείλεται στο γεγονός ότι επί τουλάχιστον δεκατέσσερα χρόνια, οι διαγωνισμοί που διεξάγονται σε ετήσια βάση, είναι προσυμφωνημένοι ανάμεσα στις διαγωνιζόμενες προμηθεύτριες εταιρίες.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η δράση του κυκλώματος προσομοιάζει αυτήν ενός καρτέλ, το οποίο επιβάλλει «καπέλο» έως 100% στις τιμές με τις οποίες τελικά αγοράζει ο ΕΣ διάφορα είδη ιματισμού, άρβυλα, στολές κλπ., που προορίζονται για τους έφεδρους οπλίτες και τα μόνιμα στελέχη. Μεταξύ των εμποδίων που θέτουν οι προμηθεύτριες εταιρίες σε πιθανούς ανταγωνιστές τους κατά τους διαγωνισμούς, είναι και οι προδιαγραφές των υλικών, οι οποίες «ορίζονται» σε συνεννόηση με αρμόδιες υπηρεσίες. Πέραν των άλλων, χαρακτηριστική είναι η χαμηλή ποιότητα των προμηθευομένων υλικών, με αποτέλεσμα όχι μόνο την οικονομική αιμορραγία του ΕΣ και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης των οπλιτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και το ηθικό τους.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι προτάσεις, που κατατίθενται με σκοπό τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό των τεχνικών προδιαγραφών των προμηθευομένων υλικών, παραμένουν αδικαιολογήτως στα «συρτάρια», με τις απώλειες για το δημόσιο ταμείο να αγγίζουν ετησίως το ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ.

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Η στρατιωτική δικαιοσύνη έχει επιληφθεί του θέματος και σε ποιο βαθμό έχουν προχωρήσει οι έρευνες για την επαλήθευση ή όχι των προαναφερθέντων καταγγελιών;

– Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύουν να αναλάβουν για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών προμηθειών στον ΕΣ;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Βαγιωνάκη Βάλια

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καββαδία Αννέτα

Καστόρης Αστέριος

Μορφίδης Κώστας

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Πάλλης Γιώργος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Ριζούλης Ανδρέας

Σκουφά Ελισσάβετ

Σπαρτινός Κώστας

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφύλλου Μαρία

Ψυχογιός Γιώργος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ