ΓΕΕΘΑ: Η απάντηση για τους «αόρατους πρόσφυγες»

Το προσφυγικό γίνεται πεδίο πολιτικών μαχών. Το ΓΕΕΘΑ σήκωσε το γάντι και απάντησε στην ερώτηση που κατέθεσε Βουλευτής.

Η ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Κατερίνα Μάρκου για το προσφυγικό προκάλεσε αίσθηση.

Το ΓΕΕΘΑ απάντησε με ανακοίνωση του στην ερώτηση αλλά και τα δημοσιεύματα αναλύοντας ουσιαστικά περαιτέρω όσα ανέφερε και το ρεπορτάζ του ArmyNow.net για τις συμβάσεις σίτισης.


ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ:Προσφυγικό: Πληρώνει το ΥΠΕΘΑ για «αόρατους πρόσφυγες»;


Αυτό όμως που δεν εξηγεί ούτε αυτή η ανακοίνωση είναι γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις που κλήθηκαν να παρέβουν σε μια έκτακτη ανάγκη συνεχίζουν να έχουν στην πλάτη τους αυτή την «έκτακτη ανάγκη» η οποία είναι και θα είναι για πάρα πολύ καιρό απολύτως μόνιμη;

Γιατί δεν υπάρχει κάποια ανταμοιβή του προσωπικού για την επιπλέον προσφορά του;

Και τέλος γιατί δεν γίνεται έστω μια προσπάθεια να αναλάβουν συνολικά το προσφυγικό κάποιοι απο τους αμέτρητους πιο αρμόδιους φορείς του κράτους;

Δείτε την απάντηση του ΓΕΕΘΑ:

Στη συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων, στα οποία γίνεται αναφορά σε κάλυψη αναγκών σίτισης κλειστών δομών φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών ή σε αναντιστοιχία αριθμού διαμενόντων και σιτιζομένων σε δομές φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, με εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Οι συμβάσεις σίτισης στις δομές φιλοξενίας που ανήκουν διαχειριστικά στις ΕΔ προβλέπουν την δυνατότητα παροχής του μέγιστου αριθμού μερίδων, όπως αυτός προκύπτει από τον μέγιστο αριθμό προσφύγων/μεταναστών που μπορούν να ενδιαιτηθούν στις δομές.

Ο αριθμός των μερίδων βάσει του οποίου γίνονται οι χρηματικές καταβολές, δεν εξαντλεί κατ’ ανάγκη τον μέγιστο αριθμό μερίδων σίτισης, αλλά καθορίζεται καθημερινά, με την ανάθεση της σχετικής εντολής στην ανάδοχο εταιρεία σίτισης, σύμφωνα με τον πραγματικό αριθμό διαμενόντων προσφύγων/μεταναστών.

Επιπρόσθετα, οι ΕΔ καλύπτουν μέρος των συνολικών αναγκών σίτισης συγκεκριμένων δομών φιλοξενίας τις οποίες διαχειρίζονται, καθώς το υπόλοιπο των αναγκών σίτισης καλύπτεται από άλλους φορείς (π.χ. για τις 16/3, στην δομή της Λέσβου φιλοξενήθηκαν 3.418 πρόσφυγες/μετανάστες και οι ΕΔ παρείχαν 2.400 μερίδες, και στη δομή της Σάμου φιλοξενήθηκαν 1526 πρόσφυγες/μετανάστες και οι ΕΔ παρείχαν 900 μερίδες).

Επίσης, δομές φιλοξενίας, οι οποίες ανήκουν διαχειριστικά στις ΕΔ, έχουν εκκενωθεί και βρίσκονται σε ετοιμότητα επαναχρησιμοποίησής τους, πλην όμως οι ΕΔ εξακολουθούν να παρέχουν σίτιση σε πρόσφυγες/μετανάστες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί από αυτές σε άλλες δομές φιλοξενίας (π.χ για τις 16/3, οι δομές της Δράμας, των Σερρών και του Αγίου Ανδρέα Αττικής παρέμειναν κενές, πλην όμως οι ΕΔ παρείχαν 117, 461 και 109 μερίδες αντίστοιχα, για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των προσφύγων / μεταναστών που έχουν μεταφερθεί από τις προαναφερθείσες δομές σε ξενοδοχεία).

Πέραν των ανωτέρω, οι ΕΔ καλύπτουν ανάγκες σίτισης και σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν εμπίπτουν στην διαχείρισή τους (π.χ. για τις 16/3 οι ΕΔ παρείχαν 1450 και 432 μερίδες για κάλυψη των αναγκών σίτισης των δομών Ελαιώνα Α’-Β’ και Λαμίας αντίστοιχα).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ