Προσχέδιο συμφωνίας για την εκεχειρία στη Λιβύη – Προθεσμία ζήτησε ο Χάφταρ

ΧΑΦΤΑΡ - ΛΑΒΡΟΦ

Προθεσμία έως το πρωί της Τρίτης ζήτησε ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, προκειμένου ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας που συνάφθηκε στη Μόσχα.

Στη δημοσιότητα δόθηκε το προσχέδιο της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στη Μόσχα.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το επίμαχο προσχέδιο, τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρήσουν το καθεστώς της εκεχειρίας, χωρίς προϋποθέσεις.

«Καλούνται να βάλουν ένα “τέλος” σ’ όλες τις επιθετικές επιχειρήσεις και να στραφούν στην αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Τονίζεται δε, ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα καταβάλλουν προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις της αφρικανικού κράτους.

Προβλέπεται μάλιστα, ο καθορισμός μιας «γραμμής επικοινωνίας», η οποία θα διασφαλίζει την «επιβίωση» της κατάπαυσης του πυρός, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές θα επιλέξουν τα μέλη μίας 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, η οποία θα καθορίσει αυτή τη «γραμμή επικοινωνίας» και θα παρακολουθεί την εφαρμογή της εκεχειρίας.

 

Προθεσμία ζήτησε ο Χάφταρ

Παρά τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης και του Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο στρατηγός Χαλιφά Χαφτάρ – επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) – ζήτησε προθεσμία λίγων ωρών, προκειμένου να απαντήσει.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι «αρκετά μέρη της λιβυκής σύγκρουσης» υπέγραψαν το τελικό έγγραφο, αλλά ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε επιπλέον χρόνο.

«Έγινε σημαντική πρόοδος για τη διευθέτηση του λιβυκού ζητήματος, κατά τη διάρκεια των επαφών στη Μόσχα» έσπευσε να προσθέσει, ενώ διαβεβαίωσε ότι Τουρκία και Ρωσία θα συνδράμουν τις αντιμαχόμενες πλευρές για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι ο στρατηγός Χαφτάρ ζήτησε προθεσμία έως το πρωί της Τρίτης, προκειμένου να μελετήσει τη συμφωνία εκεχειρίας.

«Ελπίζουμε ότι Χαφτάρ και Σάρατζ θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις της εκεχειρίας, προλειαίνοντας το έδαφος για την πολιτική διαδικασία» έσπευσε να προσθέσει η Άγκυρα.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανακοίνωσαν την έναρξη μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, βάζοντας «τέλος» στις πολύμηνες εχθροπραξίες.
Επαφές Ρωσίας – Τουρκίας στη Μόσχα

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Δευτέρας, αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής των δύο αντίπαλων «στρατοπέδων» στη Λιβύη, με στόχο την επισφράγιση της σχετικής εκεχειρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αφρικανική χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.

 

 

Πηγή: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ