Σκιαγραφώντας τον Πούτιν και τον Ζελένσκι

ΠΟΥΤΙΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Γράφει ο Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Π. Γαβρίλης , Πτυχιούχος Παιδαγωγός (ΕΚΠΑ), Πτυχιούχος Συμβουλευτικής &  Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΜSc)

 

Ζούμε την 17η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Μια τραγωδία που βιώνουμε καθημερινά, μέσα από τις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων όλου του κόσμου. Λένε, ότι η Ρωσία είναι μια «αρκούδα» πληγωμένη από τις σκληρές κυρώσεις που της επέβαλλαν οι Δυτικοί, στρυμωγμένη στην γωνιά.

Αλήθεια, όταν ένα ζώο είναι πληγωμένο και φοβισμένο δεν είναι και πολύ επικίνδυνο; Μήπως τελικά το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βάλλουν λίγο νερό στο κρασί τους, ώστε να τελειώσει αυτό το μαρτύριο για τον Ουκρανικό λαό και να μην φορτίζουν τόσο πολύ συναισθηματικά τους εκπροσώπους του Κιέβου; Ας δούμε λίγο τα πράγματα με μια διαφορετική ματιά.

Κάποτε, στα παλιά τα χρόνια, ζούσε σε ένα μακρινό βασίλειο, ένας βασιλιάς, άκαρδος, αλαζόνας, σκληρός και πολύ ισχυρός. Στην μακρινή εκείνη εποχή ζούσε εκεί κοντά και ένας άλλος βασιλιάς, πιο φτωχός, που του άρεσαν οι θεατρικές παραστάσεις, συναισθηματικά αφημένος στις δρώσες περιβαλλοντικές επιρροές. Ο σκληρός – βασιλιάς – μισούσε παρά πολύ τον άλλο βασιλιά και προσπαθούσε να βρει τρόπους για να τον θανατώσει. Κάπου εκεί κοντά,  σε μια άθλια σπηλιά, ζούσε και μια μάγισσα, που με ξόρκια, φίλτρα και τελετές επηρέαζε πολύ τον ευκολόπιστο, φτωχό βασιλιά.

Μια μέρα λοιπόν, ο σκληρόκαρδος βασιλιάς, πήρε τον στρατό του και  αποφάσισε να πάει να καταλάβει το βασίλειο του άλλου. Δόθηκαν πολλές μάχες και δυστυχώς, πέθαναν πολλοί στρατιώτες και από τα δυο βασίλεια μας, λέει ο μύθος, μέχρι να επικρατήσει ο ισχυρός.

Έτσι πάντα συμβαίνει, ο λαός πληρώνει την ποροβολική διάθεση των εκάστοτε βασιλιάδων, που ΔΕΝ έμαθαν ΠΟΤΕ να συνομιλούν με ειλικρίνεια μεταξύ τους. Μην μου ζητήσετε να σας πω τι τελικά απέγιναν αυτοί οι βασιλιάδες ή και η μάγισσα, γιατί πάντα στην ζωή μας θα υπάρχουν παρόμοιοι ρόλοι, για τους εκάστοτε μανδαρίνους της εξουσίας.

Αυτό όμως που όλοι βλέπουμε και ζούμε είναι μια σκιαγράφηση  προσωπικοτήτων με ανθεκτικό ΕΓΩ και παρώθηση της λογικής στο ασυνείδητο. Πως εξηγείτε αυτό :

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1952 στο Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη) . Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ και απόκτησε διδακτορικό στα οικονομικά.

Βίωσε τις Σοβιετικές νουθεσίες και αναδείχθηκε από τους οικείους μηχανισμούς. Ανθρωποκεντρική διάσταση της διοικητικής, εκφράζει την τεχνουργία το να ευθυγραμμίζει τους στόχους του με την πλήρη αφοσίωση των μελών που διοικεί.

Ικανότητα ανάδειξης ατομικών ταλέντων, προώθηση αξιών που συνεισφέρουν στην ευημερία της ομάδας, σύλληψη οραμάτων που δίνουν ατομική, αυταρχική προοπτική. Μετάγγιση πηγαίας πολιτικής σκέψης με εγωπαθή  διάσταση συναισθηματικότητας. Τολμηρός αρκετά, ενθουσιώδης και αιθεροβάμων.

Συνέπεια λόγων και πράξεων, υπέρμετροι λεονταρισμοί συναισθηματικών μεταπτώσεων. Διοικεί, εκεί που η αλήθεια θολώνει την πίκρα μιας άλλοτε παντοδύναμης εξουσίας.

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΣΚΙ

Γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1978 στο Κριβί Ριχ της Ουκρανίας. Σπούδασε Νομική στο τμήμα του Εθνικού Οικονομικού Πανεπιστημίου του Κιέβου αλλά τον κατέκτησε το θέατρο. Συμμετείχε στην ουκρανική εκδοχή του «Dancing with the Stars» το 2006 και έτσι έγινε διάσημος στην Ουκρανία.

Ευσυγκίνητος, συναισθηματικά ευμετάβλητος, βιώνει ρόλους που παίζει με ισοτονική έκφραση προσώπου. Απώθηση ΕΓΩ, ενστερνισμός του ΕΜΕΙΣ, ίσως με υποβολές και προβολές περιβαλλοντικών ερεθισμάτων που μπερδεύουν την πραγματικότητα με την ουτοπία.

Γνωρίζει άριστα την τέχνη, το να κερδίζει την εμπιστοσύνη των μελών της ομάδας σου και να εκμαιεύεις την ολόψυχη συμμετοχή, αφοσίωσή τους. Υποστηρικτική συμπεριφορά, ενθάρρυνση, υπέρμετρη ανάληψη ρίσκων.

Λογοπλαστική ικανότητα έκφρασης, κρύβει σκέψεις που τις απωθεί. Βιώνει το συναίσθημα περισσότερο σε σχέση με την λογική. Παρορμητικός.

Η σημειολογία του ηγέτη

Η σημειολογία του ολιστικού περιγράμματος του Ηγέτη αποτελεί μια αέναη διαδικασία στην οποία προσμετρούνται τα επαγγελματικά του στοιχεία, τα ηθικά, τα πνευματικά του χαρίσματα, οι μαθησιακές του γνώσεις (παιδεία), η ευρύτητα της νοητικής του ικανότητας, η αξιοσύνη της καρδιά του, η ηρεμία της έκφρασης του νου, η ανθρωπιά που κοσμεί τον χαρακτήρα του, η κατανόηση των εκφραστικών του λόγων, η αποληκτική πράξη της όποιας διαφοροποίηση της στιγμής, το κυριότερο δε, η δυνατότητά του να αφουγκράζεται την δρώσα κατάσταση και να πράττει αναλόγως.

Υπάρχουν Ηγέτες υπάρχουν όμως και διαχειριστές εξουσίας. Η διαφορά έγκειται στην αγωγή της παιδείας και την ενσυναίσθητη συνειδητότητα της προσωπικότητάς τους ή αλλιώς στο ότι :

« Υπάρχουν τρεις αρχές στην ανθρώπινη ύπαρξη. Η αρχή της σκέψης, η αρχή της ομιλίας και η αρχή της πράξης. Κάθε σύγκρουση ανάμεσα σε μένα και στο συνάνθρωπό μου, προέρχεται από το ότι δεν λέω αυτό που εννοώ και δεν κάνω αυτό που λέω »

Martin Buber, Αυστριακός φιλόσοφος

         


Περισσότερα άρθρα από τον Ευάγγελο Γαβρίλη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΑΒΡΙΛΗΣ


                                

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ