Πώς η Ρωσία επανήλθε δυναμικά στα Βαλκάνια μέσω …Σκοπίων

Η Ρωσία έπαιξε σωστά στο διπλωματικό σκάκι που είχε στηθεί στα Σκόπια και μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος επανέρχεται δυναμικά στα Βαλκάνια

 

 

Το δημοψήφισμα στα Σκόπια απέδειξε με εκκωφαντικό τρόπο, ότι η Ρωσία και ο Πούτιν έχουν πολύ ισχυρή επιρροή στα Βαλκάνια και δύσκολα η δύση θα μπορέσει να εφαρμόσει τα σχέδια ισχυροποίησης του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – Σκοπίων η Ρωσία δεν αρνήθηκε τις διαδικασίες επίλυσης των διαφορών στο ονοματολογικό αλλά ευθέως είχε καταγγείλει ότι σκοπός ήταν η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ την οποία δήλωνε ότι θα επιχειρήσει να αποτρέψει.

Προφανώς και οι δυτικοί διπλωμάτες το γνωρίζουν πολύ καλά αλλά μάλλον «υπερεκτίμησαν» τις δυνάμεις τους και την δυναμική που είχαν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα με πολύ «φασαρία». Οι σιωπηρές κινήσεις όμως της Ρωσίας αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές και ιδιαίτερα το πολιτικό τέχνασμα – που προέτρεψε την αντιπολίτευση – της αποχής στο δημοψήφισμα σε μια χώρα με εκλογικούς καταλόγους «σουρωτήρι» την επανέφερε δυναμικά στα Βαλκάνια.

Η κίνησή της άλλωστε μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ότι θα φέρει το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να απειλήσει με βέτο αμφισβητώντας ανοιχτά την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος ήταν ξεκάθαρο μήνυμα ότι πλέον θα παρέμβει πιο δυναμικά. Άλλωστε και στην ίδια την ανακοίνωση έκανε ξεκάθαρο το πρόβλημα που έχει κι αφορά το ενδεχόμενο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για να συζητήσουν την κατάσταση στα Βαλκάνια με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο, τα Μετόχια, τα Σκόπια και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Η συνάντηση ήταν μήνυμα του Κρεμλίνου που οι συμμαχίες του στην περιοχή είναι ακόμα πολύ ισχυρές και η δυτική επιρροή δύσκολα θα τα καταφέρει.

Αυτό φάνηκε άλλωστε και στα Σκόπια που παρέλασαν όλοι οι δυτικοί αξιωματούχοι τάζοντας χρυσοφόρο μέλλον με την ένταξή τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ένας μάλλον παλιομοδίτικος τρόπος για να επιβάλλουν την «βούλησή» τους. Και μάλλον με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω εξαγορών (κυρίως πολιτικών) και ταξιμάτων με διάφορους τρόπους να πετύχουν τον στόχο τους.

Η Ρώσικη διπλωματία φυσικά και ξέρει τις τακτικές και το πώς ενεργούν οι δυτικοί και ακόμα καλύτερα την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων στις χώρες των Βαλκανίων από πολύ παλιά. Ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται και την Τούρκικη επιδίωξη για επιρροή στην περιοχή και των Σκοπίων αλλά και γενικότερα.

Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής εντάσσονται και οι προσπάθειες επαναφοράς των διπλωματικών σχέσεων και με την Ελλάδα που το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκαν στο ναδίρ με τις απελάσεις διπλωματών. Άλλωστε και τότε η ένταση ξεκίνησε όταν το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν ανέχθηκε άλλο διάφορες «ενέργειες» των ρώσων στη Βόρειο Ελλάδα και αφορούσε κυρίως το Σκοπιανό.

Όπως είχε γίνει γνωστό και πριν το δημοψήφισμα είχαν ξεκινήσει οι κινήσεις επαναπροσέγγισης οι οποίες θα ενταθούν το επόμενο διάστημα με στόχο να οργανώσουν επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ρωσία. Ταξίδι που όπως εκτιμάται μπορεί να οργανωθεί για τις αρχές του 2019 και θα αποτελέσει βήμα φιλικής επαναπροσέγγισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ