Πώς ήρθαν τα πάνω κάτω στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Ήταν ζήτημα χρόνου πότε θα ανακοινώσει η «Ρώσικη αρκούδα», που δεν ξεχνά και δεν συγχωρεί, την απάντησή της στις ενέργειες της Αθήνας

 

Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μεγάλα θηρία, αφού πρώτα τα έχεις εκνευρίσει, δεν μπορείς να εφησυχάσεις και να πιστέψεις ότι δεν θα αντιδράσουν και μάλλον άτσαλα ή ασύμμετρα κατά τη διπλωματική ορολογία Κοτζιά. Κάτι τέτοιο συνέβη και με την Ρωσία και τις χθεσινές απελάσεις στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, που ήρθαν με λίγη καθυστέρηση είναι η αλήθεια.

Η Ρωσία έκανε πράξη αυτό που είχε προαναγγείλει από τον περασμένο Ιούλιο ότι θα απαντήσει στην απέλαση δυο Ρώσων διπλωμάτων και απαγόρευση εισόδου σε δυο ακόμη στην Ελλάδα. Έτσι προχώρησε στην απέλαση από την Ρωσία δυο μελών της ελληνικής διπλωματικής Αρχής στην χώρα, του εμπορικού ακολούθου και του υπευθύνου επικοινωνιών και η απαγόρευση εισόδου στην χώρα του Γιώργου Σακελαρίου, διευθυντή του πολιτικου Γραφείου του Νίκου Κοτζιά.

Φυσικά και το ΥΠΕΞ αντέδρασε χαρακτηρίζοντας ασύμμετρη κίνηση αυτή της Μόσχας όμως ήταν κάτι που ανέμενε καθώς όπως μεταφέρεται από διπλωματικές πηγές οι δίαυλοι επικοινωνίας τις προηγούμενες ημέρες δεν απέδωσαν καρπούς. Ήταν απλά ζήτημα χρόνου λοιπόν πότε θα ανακοινώσει η «Ρώσικη αρκούδα», που δεν ξεχνά και δεν συγχωρεί, την απάντησή της στις ενέργειες της Αθήνας και κυρίως στον πολιτικό προϊστάμενο της Ελληνικής διπλωματίας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε προσωπικό επίπεδο καθώς το ένα μέλος που απελάθηκε είναι προσωπικός συνεργάτης του.

Η δράση ως γνωστόν φέρνει αντίδραση. Και η δράση του Νίκου Κοτζιά ξεκινώντας την επίλυση εθνικών θεμάτων με την παρότρυνση των ΗΠΑ που αφορούν τις διαφορές με Σκόπια και Αλβανία και η παραμονή των Βαλκανίων στη δυτική σφαίρα επιρροής αλλά και η μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κόμβο για τα Αμερικάνικα συμφέροντα δεν άργησε να φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στο ναδίρ. Είναι αλήθεια όμως ότι και η ομόθρησκη Ρωσία, έχει εξοργίσει την Αθήνα με τις στενές σχέσεις που έχει δημιουργήσει με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα δίνοντας αέρα στα πανιά του Ερντογάν.

Και κάπως έτσι ήρθαν τα πάνω κάτω και η αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα να έχει προσδεθεί απόλυτα με τις ΗΠΑ και να βρίσκεται σε διπλωματικό πόλεμο με την Ρωσία με την οποία υπενθυμίζουμε 3,5 χρόνια πριν στράφηκε για οικονομική και άλλη βοήθεια.

Το ερώτημα είναι αν η Ελληνική πλευρά έχει τουλάχιστον εξασφαλίσει κάποια οικονομικά, εμπορικά, εθνικά, γεωστρατηγικά οφέλη από αυτή την επιλογή ή απλά θα αποτελούμε το μπαλάκι που παίζουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις στη περιοχή των Βαλκανίων.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ