Πως ο Ερντογάν απειλεί με ντόμινο κρίσης σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες για να γλυτώσει τις κυρώσεις

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΙΣΕΛ
Ανατολίτικο παζάρι από την Αγκυρα για τα ελληνοτουρκικά και τη σχέση Ευρώπης – Τουρκίας, με μοχλό την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών και επιχειρήσεων στην κλυδωνιζόμενη τουρκική οικονομία.

Kορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες στο παρασκήνιο ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν συνολικά οι ευρω-τουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το Βερολίνο να προωθεί εσπευσμένα την επανεκκίνηση των συνομιλιών Αθήνας – Αγκυρας και παράλληλα μια συμβιβαστική πρόταση για τη σχέση Ευρώπης – Τουρκίας, ο Τ. Ερντογάν δεν διστάζει να παίξει και το χαρτί των οικονομικών δεσμών, υπονοώντας ότι, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων, θα συμπαρασύρει στον κατήφορο της λίρας τις ευρωπαϊκές τράπεζες και επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην τουρκική αγορά.

Οι συνεχόμενες αναφορές του προέδρου της Τουρκίας αλλά και των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας, Μ. Τσαβούσογλου και Μπ. Αλμπαϊράκ, τις τελευταίες ημέρες, ότι «ακόμα και αν κλυδωνιστούν οι οικονομίες όλου του κόσμου, η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει αδιατάρακτα την πορεία της», την ώρα που η τουρκική οικονομία βυθίζεται ολοένα και βαθύτερα, προκαλούν κρύο ιδρώτα στη γερμανική προεδρία της Ε.Ε.

Η έκθεση των διεθνών τραπεζών σε τουρκικά κρατικά ομόλογα και εταιρείες ήταν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 πάνω από 180 δισ. δολάρια σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΒΙS), με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν το μεγαλύτερο μέρος. Οι ισπανικές τράπεζες έχουν επενδύσει 62 δισ. δολάρια, οι γαλλικές 29, οι βρετανικές 12, οι γερμανικές 11 και οι ιταλικές 9 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα είναι τα ποσά και των άμεσων εταιρικών επενδύσεων με τις γερμανικές να διατηρούν τα πρωτεία.

Οι υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων και οι αρνητικές προβλέψεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών για την πορεία της τουρκικής οικονομίας επιτάχυναν την προηγούμενη εβδομάδα τη διολίσθηση της λίρας η οποία κινείται πλέον σε ιστορικά χαμηλά 15ετίας όπως και οι μετοχές των τουρκικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν στη μετοχική τους σύνθεση κεφάλαια ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. στην Τουρκία θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για την τουρκική οικονομία, αλλά σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες («Die Welt», «Handelspatt», «WiWo» κ.ά.) θα πυροδοτούσε πιθανότατα και ένα νέο ντόμινο κρίσης σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που συνδέονται με αυτές που έχουν επενδύσει στο τουρκικό χρέος, με απόδοση 12%-14%, αλλά και στις επιχειρήσεις (περίπου 2.000 γερμανικές και άλλες τόσες λοιπών ευρωπαϊκών χωρών) που δραστηριοποιούνται στη γείτονα, ενώ το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα οδηγούσε σε ακραίες καταστάσεις.

Το πρόβλημα όμως για την Ε.Ε. είναι ότι η Αγκυρα θέτει όλες τις κρίσεις (από την ανάμιξή της στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης και του Ιράκ μέχρι και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο) στο ίδιο τραπέζι με την κρίση που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες ενός ανατολίτικου παζαριού, χωρίς αρχή, μέση και τέλος.

Οι πιέσεις που ασκούνται μέσω του Βερολίνου σε Αθήνα και Λευκωσία έχουν ενταθεί προκειμένου από τη μία να αρχίσουν οι ελληνο-τουρκικές συνομιλίες και να φύγει από το τραπέζι της Συνόδου της Ε.Ε. ο κατάλογος Μπορέλ και από την άλλη να συγκατανεύσει η Κύπρος, ώστε να μείνει προς συζήτηση μόνον ο κατάλογος κυρώσεων του Ιουνίου, για πρόσωπα που διαχειρίζονται τα σκάφη «Μπαρπαρός» και «Γαβούζ» που συνεχίζουν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως προς το «Ορούτς Ρέις» (τα πρόσωπα και τις εταιρείες που εμπλέκονται), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζ. Μπορέλ, θα προτείνει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών να βγει από τον κατάλογο των δυνητικών κυρώσεων.

Πηγή: efsyn.gr

armynow.gr google news

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι επειδή κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ανοίγματα έστω και μεγάλα στην Τουρκία,θα πρέπει όλη η Ευρώπη και πρώτα η Ελλάδα να αλωθουν κυριολεκτικά από τον νεοοθωμανισμο και τον ακραίο ισλαμισμό του Ερντογάν.Ας ψάξουν να βρουν κάποια λογική και αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση του δικτατορισκου της ανατολικής Μεσογείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ