Πως ο Ράμα υφαρπάζει τις περιουσίες των Ελλήνων – Η προειδοποίηση Τσίπρα για Βέτο

Οργισμένοι είναι οι Έλληνες της Χειμάρας καθώς η Αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει τις διαδικασίες υφαρπαγής των περιουσιών τους. Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα της  Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας. Τι προειδοποίηση έστειλε ο Τσίπρας από το Βουκουρέστι.
 
 
Η χθεσινή Τετραμερή στο Βουκουρέστι έβγαλε μια άσχημη είδηση για την Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία η οποία μάλιστα έγινε γνωστή από την τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού μετά την συνάντηση.
Όπως έγινε γνωστό ο Ράμα και η Αλβανική κυβέρνηση προχωρά τις διαδικασίες για την περιβόητη  αναγκαστική απαλλοτρίωση των περιουσιών των Ελλήνων που κατοικούν στη Χειμάρρα, έναντι εξευτελιστικών ποσών, ώστε να γίνει τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής με ανέγερση πολυτελών κατοικιών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η κυβέρνηση της Αλβανίας προωθεί ακόμα παραπέρα τον Νόμο 708 ώστε τεράστιες περιοχές να ενταχθούν ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού, σε σχέδιο «τουριστικής αξιοποίησης». Δηλαδή, ακόμα και αν κάποιος διαθέτει τίτλους η περιουσία του θα εκποιηθεί για να μη πούμε θα χαριστεί ουσιστικά στο Αλβανικό δημόσιο. Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχουν μεγάλες περιουσίες Ελλήνων ομογενών στην Χειμάρα και πολλές από αυτές δεν διαθέτουν επίσημους τίτλους ιδιοκτησία, κάτι το οποίο ο Ράμα εκμεταλλεύεται για να προχωρήσει τα σχέδια του και να αφελληνιστεί όλη η περιοχή.

Χθές, όπως έγινε γνωστό, και για αυτό το λόγο έγινε η αναφοορά του Αλ. Τσίπρα από το Βουκουρέστι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση που απαγορεύει να εγγραφούν στο υποθηκοφυλακειο αγροτικής γή η οποία περιλαμβάνεται στις συγκεκριμένες περιοχές που προωθείται η τουριστική ανάπτυξη.Ταυτόχρονα σταματάει και κάθε άλλη διαδικασία εγγραφής της περιουσίας που είχαν πάρει ντόπιοι κάτοικοι μέλη των γεωργικών εταιριών.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση του Έντι Ράμα δημεύει όλες τς περιουσίες σε παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίες αποτελούν φιλέτα που θα καρπωθούν οι φίλοι – επιχειρηματίες του πρωθυπουργού  με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση, δηλαδή το κέρδος από την περιουσία των Έλληνων.
Αυτές οι εξελίξεις ήταν που οδήγησαν χθές τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα από το Βουκουρέστι να στείλει αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία και ουσιαστικά να προειδοποιήσει με βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ.
Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρα ανάφερε:

“Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία“, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι “αν ισχύει αυτό θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη”. “Συνεπώς είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν”

Υφαρπαγή των περιουσιών τους καταγγέλουν οι ομογενείς

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ομογενείς στη Χειμάρρα αναφέρουν πως με την απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ στα Τίρανα «ολοκληρώνεται το έγκλημα της υφαρπαγής των περιουσιών στη Χειμάρρα».
Αναλυτικά σημειώνει:
«Σήμερα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση με αριθμό 172 και ημερομηνία 27.02.2019 για την προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη.
Ο νόμος αναφέρεται στους χάρτες που έχουν δημοσιευθεί από Κρατική Αρχή Γεωπεριφερειακών Πληροφοριών και η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται στην εφαρμογή του άρθρου 34 του νόμου 93/2015. Στους συγκεκριμένους χάρτες έχουν συμπεριλάβει τις κρατικές περιουσίες που έχουν εγκριθεί με την υπουργική απόφαση 707 και 708 στις 21.11.2018. Η απόφαση 708 έχει να κάνει με τις περιουσίες από την Παλάσα μέχρι τα Εξαμίλια.
Την ίδια ώρα έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί εμπράκτως τα νόμιμα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας και να μετέλθει κάθε νόμιμο μέσο ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή των περιουσιών στην Χειμάρρα απευθύνει με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής η «Ομόνοια».
1. Δεν αναγνωρίζει περιουσία σε όσους δεν έχουν στα χέρια τους ΑΜΤΠ και είναι αρκετοί.
2. Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.
3. Υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες που είναι σε διαδικασία διεκδίκησης της περιουσίας τους στα δικαστήρια.
Το άρθρο 5 καταργεί την υπουργική απόφαση 138 που απαγόρευε την εγγραφή από μέρος των πολιτών σε όλη την ακτογραμμή. Η κατάργηση του 138 είναι δώρον άδωρον για όσους πολίτες έχουν περιουσία εντός των δημοσιευμένων χαρτών.
Η συγκεκριμένη απόφαση μπερδεύει σκοπίμως τα πράματα και κανείς νομικός δεν μπορεί να αποφανθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο στόχος. Αν θεωρηθεί ως ακριβής η ερμηνεία που λέει ότι πρώτα θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να εγγράψουν του τίτλους τους (ΑΜΤΠ) από την Παλάσα έως την Νίβιτσα, θα χαθεί σημαντικό κομμάτι της περιουσίας, για τους εξής λόγους:
Πρόκειται για μια απόφαση εμπαιγμό, με την οποία έχουν στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την υφαρπαγή της περιουσίας από σχεδόν το σύνολο τον γηγενών κάτοικων της περιοχής της Χειμάρρας.
Η απόφαση στοχεύει να κρατήσει σε ομηρία μέχρι τις εκλογές το εκλογικό σώμα, να σύρει τους πολίτες στα γραφεία του υποθηκοφυλακείου με το αζημίωτο, ενώ όσους καταφέρουν να τα εγγράψουν θα τους τα πάρουν με τον νόμο του 2015 για τουριστικές επενδύσεις.
Η κλοπή ολοκληρώνεται, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας απογυμνώνονται από οποιονδήποτε οικονομικό πόρο και εξαναγκάζονται να απομακρυνθούν από τις πατρογονικές τους εστίες.
Όσοι συμπράττουν στην ανομία που συντελείται, είναι υπόλογοι στην Ιστορία και βάζουν ταφόπλακα στη Χειμάρρα όπως την γνωρίζουμε εδώ και αιώνες.
Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα όλα αυτά τα νομοθετήματα, να μιλήσει ξεκάθαρα και να επιστρέψει επιτέλους με όποιον νόμο εκείνη κρίνει τις περιουσίες στους νόμιμους ιδιοκτήτες, που τις κατέχουν και τις απολαμβάνουν εδώ και αιώνες.
Η άλλη ερμηνεία κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα, δίνει τη δυνατότητα να εγγράψει κατά προτεραιότητα το κράτος την περιουσία και μετά ότι απομείνει να εγγράψουν τις περιουσίες τους οι έχοντες ΑΜΤΠ ή οποιονδήποτε άλλο τίτλο ιδιοκτησίας.
2. Όσοι έχουνε ΑΜΤΠ δεν έχουν όλα τα μέτρα.

Τι λέει η απόφαση

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ράμα, «φιλέτα» του παραλιακού μετώπου Αυλώνας – Αγίων Σαράντα, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι περιουσία Ελλήνων ομογενών, περνούν στο αλβανικό κράτος.
Για τους Βορειοηπειρώτες, η υπουργική απόφαση 708/2018, που ορίζει ότι 46 τεμάχια στα νότια παράλια της γείτονος ανήκουν στο υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, δεν είναι παρά συνέχεια των προκλήσεων που κάνουν τα Τίρανα σε βάρος τους εδώ και χρόνια και των αυθαίρετων κατεδαφίσεων σπιτιών, με σκοπό να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Σύμφωνα με τους ομογενείς, στο σύνολο 46 τεμαχίων, συνολικής έκτασης 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια, έκτασης 1.377 εκταρίων, βρίσκονται στο Δήμο Χειμάρρας και μόνο πέντε τεμάχια, έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια (σ.σ.: σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Παλάσα μέχρι τους Αγίους Σαράντα).
Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας, με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Ελληνες χριστιανούς Ορθόδοξους του Δήμου Χειμάρρας.
Συγκεκριμένα, στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν:

  • 92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες).
  • 78,87 εκτάρια στο Βούνο.
  • 62,77 εκτάρια στη Χιμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2,76 στο Φιλικούρι).
  • 60,1 εκτάρια στο Παλέρμο.
  • 4,48 εκτάρια στο Πικέρνι.
  • 24,48 εκτάρια στο Λούκοβο.
  • 46,46 εκτάρια στον Αγιο Βασίλη.
  • 99,3 εκτάρια στη Νίβιτσα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ