Πύργος: Ο ήρωας της ΕΛΔΥΚ κηδεύτηκε με τιμές – ΦΩΤΟ

Πύργος: Η γη της Ηλείας υποδέχτηκε χθες μετά από 43 χρόνια τον ήρωα της ΕΛΔΥΚ από το Λάνθι, που έδωσε τη ζωή και τη νιότη του για μια ελεύθερη Κύπρο

 

 

Με τιμές ήρωα κηδεύτηκε χθες στον οικογενειακό τάφο, δίπλα από τους γονείς του, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, που πριν 43 ολόκληρα χρόνια, στις 16 Αυγούστου 1974,  θυσιάστηκε στην Κύπρο.

Ο Ιωάννης Παπαδόπουλος ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, που κατατέθηκε στην αρμόδια Ερευνητική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και από ένα εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ποιος ήταν ο Ιωάννης Παπαδόπουλος

Η Επιτροπή διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και από το 2005 διενεργεί εκταφές σε πιθανούς χώρους ταφής για ανεύρεση λειψάνων αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974.

Τα λείψανα, που βρίσκονται, ταυτοποιούνται με την μέθοδο του DNA και στη συνέχεια παραδίδονται για ταφή στους οικείους ή άλλους στενούς συγγενείς .

Προχθές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ, όταν τελείωσε το τρισάγιο στον ναό της Του Θεού Σοφίας και λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα τα λείψανα 16 πεσόντων ή αγνοουμένων του 1974 και ενός από τις δικοινοτικές ταραχές του 1964, ζητήσαμε από τον κ. Νίκο Παπαδόπουλο για να μας μιλήσει για τον αδελφό του.

Στο πρόσωπο και , κυρίως στα λόγια του, εκτός από συγκίνηση και περηφάνια, υπήρχε έντονη πικρία , θυμός και αγανάκτηση, γιατί, όπως είπε, για μήνες =, παρόλο που τον ενημέρωσαν για την ταυτοποίηση των λειψάνων του αδελφού του, δεν του είπαν την αλήθεια.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η αλήθεια του αποκαλύφθηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν πήγε στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα.

Αφού του έκαναν μια εκτενή ενημέρωση, τον πέρασαν στον χώρο, όπου ήταν τα λείψανα του αδελφού του. « Η θέα των λειψάνων, μου προκάλεσε σοκ και φρίκη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τα χέρια του ήταν δεμένα με τα κορδόνια από τα άρβυλα. Τον εκτέλεσαν με τρεις σφαίρες, μία στο κρανίο, μια στην σπονδυλική στήλη και μια στον θώρακα». δήλωσε ο κ. Ν . Παπαδόπουλος κάτι που αποδεικνύει ότι αυτά τα παλληκάρια συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.

‘Αρα, επισημαίνει ο ίδιος, πρόκειται, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, για «αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου». Η Τουρκία, προσθέτει, «πρέπει να πληρώσει για τις βαρβαρότητες αυτές».

Ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε το θέμα στους υπουργούς ‘Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, κυρίους Καμμένο και Φωκαίδη. Επίσης, είπε ότι ζήτησε από το Ανθρωπολογικό Εργαστήριο τα κορδόνια, αλλά του απάντησαν ότι δεν μπορεί να τα πάρει, γιατί «ακόμη αποτελούν τεκμήρια».

Η κηδεία στο Λάνθι

Σύμφωνα με το ΦΩΤΟ-ρεπορτάζ της ιστοσελίδας patrisnews.com η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε μέσα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στη γενέτειρά του στο Λάνθι, που είχε κατακλυστεί από πλήθος κόσμου για να τιμήσει τη μνήμη του.

Η πομπή με το φέρετρο των λειψάνων του ξεκίνησε λίγη ώρα νωρίτερα από το πατρικό του σπίτι όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Τον συνόδευαν τα αδέλφια, του, οι συγγενείς, οι συγχωριανοί του, εκπρόσωποι του Στρατού και των τοπικών αρχών.

Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας, Γερμανός, πλαισιωμένος από οχτώ ακόμα ιερείς, όπου μετά το τέλος της είπε για τον Γιάννη:




«Σήμερα, κηδεύουμε τον ήρωα της πίστεως και της πατρίδας μας, Ιωάννη Παπαδόπουλο, στη γη που τον γέννησαν οι γονείς του, που μεγάλωσε και που πήγε ως ήρωας στρατιώτης για να πολεμήσει για την ελευθερία της Κύπρου. Γι’ αυτό αγαπητέ μας Γιάννη, πάντοτε θα σε θυμόμαστε και η μνήμη σου θα είναι αιωνία».

Αμέσως μετά ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ, Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Σμυρνής, στον οποίο ανέφερε: «Η Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εκπληρώνοντας την υποχρέωσή τους απέναντι στους οικείους του, παραδίδει σε αυτούς σήμερα τα οστά του ήρωα για να ταφούν στην μητέρα πατρίδα.»

Στα μηνύματα της θυσίας του Γιάννη Παπαδόπουλου και των άλλων ήρωων της Κύπρου αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής:

«Προσπαθώ να διεισδύσω στις ψυχές των ηρώων που στάθηκαν απέναντι στους Τούρκους και διάλεξαν το δρόμο του θανάτου, γιατί αυτός οδηγούσε στην δόξα.

Η ιστορία του μαρτυρικού μας έθνους είναι κατάσπαρτη από τέτοιες θυσίες. Ένα νόημα ενώνει τους ήρωες. Η πατρίδα και η Ελλάδα.

Ο Γιάννης με τη θυσία του, υποδεικνύει ότι είμαστε μικρός και ένδοξος λαός και δεν έχουμε περιθώρια για μεγάλα λάθη. Για το Λάνθι και την πόλη μας, η 16ηΑυγούστου θα θεσμοθετηθεί ως ημέρα μνήμης», τόνισε μεταξύ άλλων

Εμφανώς συγκινημένη η Πρόεδρος Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Μαρία Καλμπουρτζή, τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να σε υποδεχτούμε στην ιδιαίτερη σου πατρίδα, να σε καλωσορίσουμε στον τόπο σου, στο χωριό σου, στο σπίτι σου.




Σε υποδεχόμαστε και συνάμα σε αποχαιρετούμε. Δίπλα στο μικρό ξύλινο φέρετρο με το ιερό λείψανό σου, σε αποχαιρετά σήμερα η οικογένειά σου, οι χωριανοί σου, οι φίλοι σου.

Πώς μπορεί ένα τόσο μικρό φέρετρο να χωρέσει τη νιότη σου, την καλοσύνη σου, το γνήσιο χαρακτήρα σου, τη μεγαλοψυχία σου, την ηθική σου, την αγάπη σου για ζωή.

Σε αποχαιρετά η πατρίδα. Το φέρετρο αυτό καλυμμένο με την ελληνική σημαία, δεν μπορεί να χωρέσει την αντρειοσύνη και το μεγαλείο της θυσίας σου»

Τελευταίος, πήρε το λόγο ο αδερφός του αδικοχαμένου Ιωάννη Παπαδόπουλου, Νίκος, έκλεισε την τελετή με την ανάγνωση του δεύτερου και τελευταίου γράμματος του αδερφού του προς τους γονείς του, 15 μόλις μέρες πριν τη θυσία του, το οποίο πληροφορούσε τα μέλη της οικογένειας του πως είναι καλά και αποδείκνυε το θάρρος που είχε στο μέτωπο του πολέμου.

Με αυτό τον τρόπο δόθηκε ένα τέλος στο μαρτύριο 43 χρόνων, που ζούσε καθημερινά η οικογένεια.

Ύστερα από τους επικήδειους λόγους, ακολούθησε η ταφή των λειψάνων με κάθε επισημότητα, όπως αρμόζει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Στρατιώτες της ΣΕΤΤΗΛ έψαλαν τον εθνικό ύμνο και ρίχνοντας βολές στον ουρανό προς τιμήν της μνήμης του.

Στεφάνια προς τιμήν του κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Καμμένος και ο υφυπουργός Δημήτρης Βίτσας




ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ