Πυροσβέστες: Ένα βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο επάγγελμα!

Η ανάγκη αναγνώρισης του επαγγέλματος των πυροσβεστών ως βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο επισημαίνεται σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη.
 
 
Η αναγνώριση του επαγγέλματος των πυροσβεστών, ως Βαρύ – Ανθυγιεινό και επικίνδυνο και η λήψη μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια των συμβάντων είναι το θέμα της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Όπως τονίζεται στην επίκαιρη ερώτηση «το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος καταβάλει μεγάλες προσπάθειες καθημερινά, εργαζόμενο κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να προστατέψει τη ζωή, την περιουσία του λαού, το δασικό πλούτο. Οι προσπάθειες αυτές εντείνονται στην αντιπυρική περίοδο αφού καλούνται, εκτός των άλλων, να προστατέψουν και το δασικό πλούτο της χώρας, που λόγο των αντιδασικών πολιτικών που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Ν.Δ. και που συνεχίζει να εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, γίνονται κάρβουνο κυριολεκτικά κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων».
Αναφερόμενος στις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών, Χρήστος Κατσώτης τονίζει ότι «λόγω της διαχρονικά αυξανόμενης έλλειψης μόνιμου προσωπικού, με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, γίνονται όλο και πιο σκληρές, με εντατικοποίηση, με υπέρβαση πολλές φορές των ανθρώπινων ορίων και αντοχών. Αποτέλεσμα είναι η ψυχολογική και σωματική τους καταπόνηση, με σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα».
«Από το 1998 που έγινε η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν καταγραφεί τριάντα πέντε (35) θάνατοι, 19 μονίμων πυροσβεστών, 3 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, 12 εποχικών πυροσβεστών και 1 εθελοντή. Είναι συνέπεια των έντονων ρυθμών εντατικοποίησης που επιβλήθηκε στο υπάρχον προσωπικό, για να ανταπεξέλθει σε υπερδιπλάσιο όγκο αρμοδιοτήτων και καθηκόντων χωρίς όμως τα απαραίτητα μέσα και εκπαίδευση.
Η άρνηση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να προστατεύσουν την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών, είχε σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα και με ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων, να ενταθούν τα φαινόμενα εκδήλωσης στους υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σοβαρότατων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, κακοήθειες, διαφόρων μορφών ηπατίτιδες, μυοσκελετικές κακώσεις και μία σειρά άλλων ασθενειών, συνέπεια της χρόνιας επαφής με μολυσματικούς παράγοντες και της μόνιμης ύπαρξης επαγγελματικού άγχους», σημειώνεται στην επίκαιρη ερώτηση.
Όσον αφορά την αναγνώριση του επαγγέλματος των πυροσβεστών ως Βαρύ, Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό υπογραμμίζεται: «Παρόλα αυτά, το επάγγελμα του πυροσβέστη δεν είναι αναγνωρισμένο ως Βαρύ, Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό. Με κυβερνητικά ευχολόγια, ευχαριστήρια και χτυπήματα στην πλάτη των πυροσβεστών, δεν αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα του επαγγέλματός τους. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι είναι δίκαιο το αίτημα του προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα για την αναγνώριση του επαγγέλματος ως Βαρύ, Ανθυγιεινό, Επικίνδυνο. Παράλληλα πρέπει να παρθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων».
Καταλήγοντας η επίκαιρη ερώτηση, ρωτάται ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών: «Αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η άμεση αναγνώριση του επαγγέλματος των πυροσβεστών ως Βαρύ, Ανθυγιεινό και Επικίνδυνο και η θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την Υγεία και Ασφάλεια του προσωπικού στο επιχειρησιακό σκέλος».
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ