R-7: Ο πρώτος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος στην ιστορία

ΡΩΣΙΚΟΣ ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ

Σαν σήμερα, στις 21 Αυγούστου 1957,  Σοβιετική Ένωση διεξάγει με επιτυχία μία μεγάλου βεληνεκούς δοκιμαστική πτήση του R7, του πρώτου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

 

Ο R-7 ήταν ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς σχεδιασμένος από τον Σεργκέι Κορολιόφ (κορυφαίος Ρώσος μηχανικός της εποχής) για τις ανάγκες ανάπτυξης του σοβιετικού προγράμματος πυρηνικών όπλων.

Μετά από επίμονες προσπάθειες του Κορολιόφ, και την πρώτη δοκιμαστική πτήση της 21 Αυγούστου 1957, η ρωσική κυβέρνηση αποφασίζει να επιτρέψει τη χρήση του πυραύλου για να σταλθεί δορυφόρος στο διάστημα.

Ο Σπούτνικ 1, γνωστός ως ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, εκτοξεύεται με τον R-7 τον Οκτώβριο του 1957, ένα μήνα μετά ακολουθεί ο Σπούτνικ 2, με επιβάτη την σκυλίτσα Λάικα.

Ο R-7 ήταν ο πρώτος πύραυλος με πολλαπλά στάδια (αποσπώμενες δεξαμενές καυσίμων), με αποτέλεσμα να έχει καλύτερο λόγο ώθησης προς μάζα, καθώς όταν τα καύσιμα ενός σταδίου τελείωναν, απελευθερωνόταν από το νεκρό βάρος και συνέχιζε την πορεία με μεγαλύτερη ταχύτητα. Είχε εμβέλεια 8.000 χλμ και βάρος απογείωσης 280 τόνων.

Τον Ιανουάριο του 1960 ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος R-7 αποσύρθηκε από την υπηρεσία και αντικαταστάθιηκε από τον R-7A εμβέλειας 12.000 χλμ.

Φωτογραφία άρθρου: Ένας πύραυλος R-7 “Βοστόκ” που εκτίθεται στη Μόσχα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ