Rafale: Αυτές είναι οι τοποθετήσεις των κομμάτων στη Βουλή

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Αυτές είναι οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή για το ν/σ για τα Rafale.

«Η παράταξη της ΝΔ διαχρονικά και σθεναρά στηρίζει τις ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για την απόκτηση των 18 υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών. Χαρακτήρισε το 2021 ως μια ξεχωριστή χρονιά. Ένα έτος-ορόσημο που το πολιτικό σύστημα οφείλει να δείξει πρώτο στοιχεία ωριμότητας. Μπροστά μας είπε, έχουμε δύο εμβληματικά νομοσχέδια: την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας μας προς τα δυτικά κατά 12 ναυτικά μίλια και σήμερα την απόκτηση των 18 Rafale, ενός ολοκληρωμένου συστήματος το οποίο αγοράζεται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και αλλάζει τις ισορροπίες προς όφελος της Ελλάδας. Ειδικότερα επισήμανε ότι «οι πύραυλοι τύπου Meteor που διαθέτουν, δίνουν τη δυνατότητα απόλυτης υπεροπλίας στο Αιγαίο». Τόνισε πως αξίζουν συγχαρητήρια στις Ένοπλες Δυνάμεις που κλήθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και έδωσαν την απάντηση που έπρεπε στην Τουρκία, με τον τρόπο που έπρεπε, το προηγούμενο δύσκολο διάστημα. Επέκρινε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «θα κριθούν από την Ιστορία. Διότι τα επιχειρήματα κάτω από την οποία μπήκε αυτό το ‘όχι’ τους, μόνο ως αστεία μπορεί να ακουστούν». Αντίθετα, είπε πως «το ‘ναι’ με τους πολλούς αστερίσκους που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι καλοδεχούμενο»

«Το 2020 δεν ήταν μια καλή χρονιά για τον επανεξοπλισμό της χώρας, ήταν μια κακή χρονιά. Με το Όρουτς Ρέις και τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας στα 6 μίλια από τα νησιά μας, για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και για τις ένοπλες δυνάμεις μας δεν ήταν μια καλή χρονιά» αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάνης Ραγκούσης. Διευκρίνισε πως «εμείς αναγκαζόμαστε να πούμε ‘ναι’ στην απόκτηση των Rafale» αλλά στην πραγματικότητα, «αυτό είναι ένα «ναι» στην εθνική άμυνα, στην ακεραιότητα της πατρίδας μας, απέναντι στην ιστορική και πατριωτική ευθύνη που προφανώς έχουμε και πρέπει να πάρουμε ένα μέρος αυτής».

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως «δεν είναι αλήθεια αυτό που προβάλλει η ΝΔ, πως τα προηγούμενα χρόνια ‘υπήρχε αμεριμνησία στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων’». Η αλήθεια είπε, «είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε επί δέκα χρόνια αδύνατη και αδύναμη να ανταποκριθεί τις στοιχειώδεις ανάγκες που απαιτούσαν οι συνθήκες και τα προβλήματα συντήρησης των ενόπλων δυνάμεων» από τα δυσθεώρητα ελλείμματα που αφήσατε την χώρα το 2009, η κυβέρνηση της ΝΔ, με έλλειμμα 24 δισ. ευρώ – και εάν δεν είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, δεν θα υπήρχε η δυνατότητα απόκτησής τους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν μπαίνει σε μια «κούρσα» πατριωτικού ανταγωνισμού με φόντο τις Ένοπλες Δυνάμεις. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έδειξε «εντελώς αιφνιδιασμένη από την επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας, παρά τις δικές μας προειδοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα» και πως «η μεγαλύτερη απόδειξη του πόσο δίκιο έχουμε, όταν σας κατηγορούμε ότι δε βαδίζετε με γνώμονα μια στρατηγική, είναι ακριβώς αυτός ο αιφνιδιασμός που υποστήκατε. Και η ταχύτητα για την οποία μιλάτε στην απόκτηση των Rafale, προκλήθηκε λόγω της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό, δε θα συζητούσαμε σήμερα για αυτές τις συμβάσεις, ούτε θα τις είχατε προαναγγείλει».

Εμείς, επανέλαβε ο κ. Ραγκούσης, παρά τις διαφωνίες που έχουμε για τις συμβάσεις αυτές, «δεν είμαστε ΝΔ και λέμε ‘ναι’ στην απόκτηση των Rafale. Αν είχαμε τη λογική σας, τη λογική της σκανδαλολογίας, θα μπορούσαμε να έχουμε πιαστεί από πλειάδα αφορμών, για να καταψηφίσουμε […] Ωστόσο, έχουμε απόλυτη συναίσθηση των ιστορικών στιγμών και της πατριωτικής ευθύνης απέναντι στο λαό και λέμε ‘ναι’ αλλά μην το εκλάβετε ως ‘ναι’ και για τις επόμενες επιλογές σας που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προθέσεις και το σχεδιασμό σας». Ο τρόπος, είπε ο βουλευτής, με τον οποίο πορεύεστε και στην Εθνική ‘Αμυνα και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι χωρίς στρατηγική. Αφήστε την εύκολη δημιουργία επιφανειακών εντυπώσεων και προσδοκιών στον ελληνικό λαό. Το έμψυχο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων είναι το πιο ισχυρό όπλο που διαθέτουμε για την εθνική μας άμυνα, οπότε χαράξτε στρατηγική. Παράλληλα, σχετικά με τις επικείμενες προσλήψεις οπλιτών που έχουν σχεδιαστεί, προειδοποίησε πως αυτές δεν θα πρέπει να γίνουν με διάτρητες, από πλευράς αξιοκρατίας, διαδικασίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα σημείωσε πως «η αμφίσημη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ανατροφοδοτεί την αντίστοιχη στάση της Ε.Ε.. Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του διαλόγου, η τουρκική πλευρά επιχειρεί και πάλι να δυναμιτίσει το κλίμα, θέτοντας ζήτημα διεύρυνσης της ατζέντας. Και η όλη διαδικασία μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές υποδείξεις, παρά σθεναρής υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κόντρα στις ανιστόρητες διεκδικήσεις της Τουρκίας». Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ συμφώνησε ότι πέρα του διαλόγου, «οφείλει να προηγηθεί η αποκατάσταση της αποτρεπτικής μας ισχύος, μέσα από ένα μακρόπνοο σχεδιασμό και όχι υπό συνθήκες χρονικής – και όχι μόνο – πίεσης». Είναι μια θέση, είπε, την οποία «με συνέπεια υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε, ως Κίνημα Αλλαγής, με αίσθημα εθνικής και πατριωτικής ευθύνης». Υπενθύμισε ότι το ΚΙΝΑΛ στον Προϋπολογισμό του 2020 είχε διαφωνήσει με τη μείωση των αμυντικών δαπανών, ενώ για το 2021 υπερψήφισε την αύξηση του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ζητώντας ο κ. Κατρίνης την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, τόνισε πως «το μικροκομματικό παιχνίδι της ασυνεννοησίας σε κρίσιμες διπλωματικές και αμυντικές επιλογές της χώρας, πρέπει να τελειώσει». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει η πατρίδα (αυτό της υγείας και της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας), καλώντας την κυβέρνηση να μην εφησυχάζει και ωραιοποιεί την κατάσταση και σε αυτό το πεδίο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τον λαό και ιδιαίτερα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, να μην παρασυρθούν από τις μεγάλες κορώνες, αλλά να κρίνουν αντικειμενικά, ψύχραιμα, με βάση την εμπειρία που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια και για την υπόθεση των αμυντικών εξοπλισμών της χώρας. Υποστήριξε πως τα εξοπλιστικά προγράμματα υπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, το οποίο «είναι η σιδερένια φτέρνα, ο εγγυητής αυτών που έχουν τον πλούτο». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρατήρησε πως το ΝΑΤΟ δεν παίρνει σαφή θέση απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, προσθέτοντας πως οι «σύμμαχοι» πουλάνε εξοπλισμούς, και στον έναν, και στον άλλον. Υπογράμμισε ότι οι εξοπλισμοί για μια χώρα και ένα κράτος, είναι αναγκαίοι αλλά σημασία έχει αυτοί να είναι πολυδιάστατοι, ώστε η χώρα να μην γίνεται «όμηρος» μιας αγοράς ή υπερδύναμης. Αυτό το μονοψώνιο, τόνισε, είναι επικίνδυνο και μπορεί να πληρωθεί – και υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα από τα οποία πρέπει να διδασκόμαστε. Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς και στις εξελίξεις και αναδιατάξεις που επιχειρούνται στην ευρύτερη περιοχή, και στον ρόλο των ΗΠΑ, της ΕΕ «και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ρώτησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ότι απ’ την στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίσει μια απειλή από την γείτονα, τι είναι αυτό που στην ζυγαριά του κόμματός του υπερισχύει: «η ιδεολογική σας φιλοσοφία σε σχέση με το ΝΑΤΟ, ή αντιμετώπιση της απειλής; Φαίνεται να υπερισχύει η άποψή σας για το ΝΑΤΟ και αυτό με ανησυχεί σφόδρα. Από τη στιγμή που συμφωνούμε ποιος είναι απέναντί μας, θα πρέπει όλοι μας να παραμερίσουμε τα υπόλοιπα και να ασχοληθούμε με αυτό, ειδικά αυτή τη χρονιά» παρατήρησε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επέμεινε λέγοντας πως ο εξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλει να είναι πολυδιάστατος, να έχει και εφεδρείες και να μην εξαρτάσαι από το εάν αύριο σου κόψει τα ανταλλακτικά και τα πυρομαχικά, για τα δικά τους συμφέροντα. Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρεμβαίνοντας ανέφερε πως «οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν αμερικανικά αεροσκάφη, ιταλικά μεταγωγικά αεροσκάφη, γαλλικά, βρετανικά πλοία… σύγχρονες πυραυλακάτους, γερμανικά άρματα μάχης… γερμανικά υποβρύχια, ισραηλινά μη επανδρωμένα οχήματα και άλλα πολλά άλλα οπλικά συστήματα». Εξήγησε πως το θέμα που υπάρχει με το ΝΑΤΟ, είναι σε σχέση με ρωσικά οπλικά συστήματα, «εάν έχουμε και από αυτά, όπως τα οπλικά και πυραυλικά συστήματα TOR-M1, OSA και S-300 στην κατάσταση που είναι. Συνεπώς μόνο για μονομέρεια δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το ελληνικό αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, εστίασε στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες που έχει περιέλθει η χώρα μας λόγω των έκτακτων συγκυριών της πανδημίας του κορωνοϊού, με την εκτόξευση του ελλείμματος στο ύψος των 20 δισ. ευρώ, την άνοδο του δημοσίου χρέους στο 227% του ΑΕΠ, την καταρράκωση της εγχώριας οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, που προκάλεσαν μια πρωτόγνωρη ύφεση στα χρονικά, της τάξης του 11%. Οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, είπε, δεν είναι ορατές – και οι συνθήκες αυτές «καθιστούν τη χώρα μας έρμαιο του δανεισμού, ο οποίος βρίσκεται την τρέχουσα στιγμή στον απόλυτο έλεγχο της Γερμανίας, η οποία διάκειται, τόσο την τρέχουσα περίοδο, όσο και διαχρονικά, υπέρ της Τουρκίας, σε όλα τα επίπεδα». Μια προσφυγή σε νέο δανεισμό «θα προκαλέσει σίγουρα την αναζήτηση οδυνηρών ανταλλαγμάτων για τα εθνικά μας συμφέροντα» και σε μειώσεις των εξοπλισμών της χώρας. Η Ελλάδα, παρατήρησε, «δυσκολεύεται να ανταγωνιστεί το αντίστοιχο ποσοστό του 38% της γείτονος Τουρκίας, αφήνοντας την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας εκτεθειμένη σε ένα μηδενικό υπόβαθρο των απαραίτητων αμυντικών δαπανών». Τόνισε πως είναι απόλυτα αναγκαία «η ενδυνάμωση των εγχώριων αμυντικών εξοπλιστικών υποδομών της χώρας μας και η άμεση προμήθεια των καίριας σημασίας οπλικών συστημάτων που θα εξασφαλίσουν το αξιόμαχο του στρατού της χώρας. Αυτή θα πρέπει να αποτελεί την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε πως το κόμμα του «με παρρησία, λεβεντιά, εν τιμή και χωρίς καμία περιστροφή ή να μασάμε τα λόγια μας, λέμε ‘όχι’ σε αυτό το νομοσχέδιο». Υποστήριξε πως «δεν θα λύσει το πρόβλημα στο Αιγαίο», ενώ επέκρινε την κυβέρνηση που το έφερε στη Βουλή με αυτές τις «επείγουσες» διαδικασίες και χωρίς να έχουν χρόνο να το μελετήσουν τα κόμματα. Κοροϊδεύετε – είπε – σύσσωμη την Βουλή και όλοι κατανοούμε ότι «άποιο λάκκο έχει η φάβα». Ο ίδιος κάλεσε να αναρωτηθεί η κυβέρνηση γιατί ο Ερντογάν είναι τόσο προκλητικός και πρόσθεσε πως «ο πόλεμος με την Τουρκία είναι ένας ενδεχόμενος πόλεμος, που όλοι απευχόμαστε να μην συμβεί» όμως «ο πόλεμος που έχει ήδη δοθεί και έχει χαθεί με ευθύνη σας, είναι ο πόλεμος με τους απαράδεκτους δικτατορικούς και παράνομους, θεσμούς δήθεν, της Ε.Ε.». Δεν αμφιβάλλω είπε, πως «τα Rafale είναι τα τελειότερα δυνατά αεροσκάφη, αλλά έχετε υπογράψει καμία σύμβαση ότι δεν θα πουλήσει η DASSAULT άλλα 106 Rafale τον επόμενο μήνα στην Τουρκία; Γιατί αν δεν την έχετε υπογράψει, αυτά τα Rafale μας εξασφαλίζουν υπεροχή όσο και το σακάκι που φοράω!». Η Τουρκία, πρόσθεσε, έχει ανακοινώσει ότι φτιάχνει αεροπλανοφόρο για το Αιγαίο. Όλα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό που το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει τόσο καιρό: σε μία εξοπλιστική κούρσα, όπου όλοι οι λαοί στο τέλος χάνουν.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αντέτεινε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΜέΡα 25, ότι ήδη έχει αρχίσει να επιδίδεται σε σκανδαλολογία με το γνωστό καταγγελτικό ύφος αυτών που έχουν την πολυτέλεια να μην έρθουν ποτέ στη θέση αυτών που έχουν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Δεν υπάρχει κανένας λάκκος ή φάβα – τόνισε ο υπουργός. Δεν προσπαθήσαμε να κρύψουμε αυτές τις ημέρες τίποτα. Η πρώτη ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής έγινε στις 17 Δεκεμβρίου όπου περιγράψαμε τον οδικό χάρτη. Οι συμβάσεις ήρθαν από το υπουργείο ‘Αμυνας στη Βουλή των Ελλήνων στις 5 Ιανουαρίου, προκειμένου να οργανωθεί με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων η ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων. Η διήμερη συζήτηση που διενεργήθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας ήταν εντατική, γύρω στις δώδεκα με δεκατρείς ώρες. Δόθηκαν επαρκέστατες απαντήσεις και επί του απορρήτου τμήματος αυτών των συμβάσεων Θεωρώ, είπε ο υπουργός, πως «αν πρόθεση κάποιου ήταν να συσκοτίσει ή να αποκρύψει κάτι, δεν θα πηγαίναμε σε δεκαέξι και πλέον ώρες συζήτησης παροχής εξηγήσεων, επίλυσης αποριών κλπ..».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ