Ρήγας για αναδρομικά: Είναι σαφής η απόφαση – Οι ανακοινώσεις στην ΔΕΘ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ ΑΝΥΕΘΑ

Για τις πρώτες του ημέρες στο υπουργείο αλλά και για ζητήματα όπως τα αναδρομικά των ενστόλων, το Σκοπιανό αλλά και το πολιτικό κλίμα μίλησε ο ΑΝΥΕΘΑ σε ραδιοφωνική συνεντευξή

 

 

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πολλές φορές παράδειγμα για όλους εμάς, για το πώς πρέπει να λειτουργούμε, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί», τόνισε ο νέος ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μιλώντας για τις πρώτες του εντυπώσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο ΑΝΥΕΘΑ μάλιστα αναχωρεί από αύριο για τη Θεσσαλονίκη όπου το διάστημα 6-9 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί μονάδες και σχηματισμούς που έχουν έδρα την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ θα παραστεί και στις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Παναγιώτης Ρήγας, στη συνέντευξη που παραχώρησε,  στο ρ/φ σταθμό REALFM και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την παρουσία στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις πρώτες εντυπώσεις του:

Παραμένω άνθρωπος της πολιτικής και με τις αρχές που έχουμε αναπτύξει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν προσφέρει τεράστιο κοινωνικό έργο όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο σε πολλούς τομείς. Στον χώρο της Υγείας, στην αντιμετώπιση των καταστροφών, στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και πάρα πολύ μεγάλο έργο μέσα από τις δράσεις της Μονάδας Μελετών και Ανάπτυξης (ΜΟΜΚΑ), δράσεις που δημιουργούν αναπτυξιακές δυνατότητες.

Το κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα μεγάλο έργο πέρα από τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας. Στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, το στρατιωτικό και το πολιτικό προσωπικό λειτουργούν με τους όρους που θα έπρεπε όλοι να λειτουργούμε. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν πολλές φορές παράδειγμα για όλους εμάς, για το πώς πρέπει να λειτουργούμε, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί.

Για τα προβλήματα με την τουρκική πλευρά σχετικά με τους ψαράδες στην περιοχή της Σαμοθράκης:

Ας μην το αντιμετωπίζουμε ως ένα πρωτοφανές περιστατικό. Θέλω να σας θυμίσω ότι και από τη μεριά του Ιονίου Πελάγους, παλαιότερα, για τέτοια θέματα αλιείας και οικονομικών συμφερόντων είχαμε παρόμοια φαινόμενα. Μιλώντας για το σήμερα, αφενός υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ των κρατών και αφετέρου υπάρχει η επιτήρηση και η προστασία και από το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό, με όρους επιτήρησης και διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι λόγοι είναι οικονομικοί. Χρειάζεται μια νηφαλιότητα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το ελληνικό Λιμενικό με ιδιαίτερη προσοχή προστατεύουν τα εθνικά και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας.

Για τις εξελίξεις σχετικά με το «Μακεδονικό» και τα Wikileaks:

Αυτό που συμβαίνει με την δήθεν αποκάλυψη των Wikileaks σχετικά με την υπόθεση, είναι πως εκείνοι που επικαλούνται τη συγκεκριμένη διαρροή δεν διαβάζουν καν καλά τα όσα αποκαλύπτονται. Ας μην τα χρησιμοποιεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης για να δικαιολογήσει τη δική του στάση την προηγούμενη περίοδο.

Εμείς έχουμε εξασφαλίσει αυτό το οποίο έχουμε πει: Τη σύνθετη ονομασία erga omnes, και εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό δεν ίσχυε και δεν γινόταν αποδεκτό εκείνη την εποχή. Βεβαίως, η τότε ΝΔ, η τότε κυβέρνηση είχε αποδεχθεί παρά πολλά από αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι κατηγορεί σήμερα εμάς.

Όμως, να μείνουμε στο εξής: Πρώτον, είναι προς όφελος των ελληνικών εθνικών συμφερόντων να υπάρχει στα Βαλκάνια ηρεμία. Δεύτερον, η οικονομική ανάπτυξη είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας, που βοηθάει την Μακεδονία, το γνωρίζουν καλά οι επιχειρηματίες της περιοχής. Σε ό,τι αφορά την πιστοποίηση των προϊόντων, έχει συσταθεί Επιτροπή, η οποία όταν ολοκληρώσει το έργο της με βάση την τεκμηρίωση της δικής μας πλευράς, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Θέλω να σας θυμίσω ότι τα Βαλκάνια πέρασαν μια πολύ δύσκολη περίοδο. Έγιναν ανακατατάξεις στα σύνορα. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τέτοια περίοδο. Οι λύσεις που δημιουργούν ανάπτυξη είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής. Η οικονομική ανάκαμψη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μειώνουν τις εθνικιστικές αντιλήψεις και τη ρητορεία που οδηγεί σε αδιέξοδα.

Για το αν θα υπάρχει «εκλογική ζημιά» στον ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα:

Εμείς δεν μετρήσαμε ποτέ το πολιτικό κόστος. Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, στη δύσκολη εκείνη κατάσταση, είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους και αναλάβαμε την ευθύνη μας. Πάλι τώρα παίρνουμε την ευθύνη και λέμε με ειλικρίνεια γιατί πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Αυτό πρέπει να μας πιστωθεί, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί. Παίρνουμε λοιπόν αυτές τις πρωτοβουλίες, δεν κοιτάμε το πολιτικό κόστος και μας ενδιαφέρει με επιμονή, αυτό το οποίο εμείς θεωρούμε ιδανικό για τη χώρα μας μετά από όλα αυτά τα οποία έχει περάσει. Άρα επιμένουμε να πείσουμε τους πολίτες. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Σχετικά με τα οφειλόμενα στους ενστόλους με βάση την απόφαση του ΣτΕ:

Είναι σαφής η απόφαση. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται από το οικονομικό επιτελείο όλα αυτά τα οποία θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και η υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους. Θα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση η οποία θα υπάρξει στη ΔΕΘ για την μεταμνημονιακή περίοδο και αυτό θα αποτυπωθεί και στον προϋπολογισμό του κράτους.

Για το πολιτικό κλίμα και την πολιτική αντιπαράθεση:

Δεν μπορεί ο θύτης να έρχεται επάνω στο θύμα και να ζητάει και τα ρέστα. Αναφέρομαι στη ΝΔ. Έχουμε μια κατάσταση όπου μας οδήγησαν συγκεκριμένες κυβερνήσεις την προηγούμενη περίοδο. Ξέρουμε πολύ καλά ποιος ήλεγχε και τι ήλεγχε και με ποιον τρόπο ποδηγετούσε θεσμούς. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό. Θέλουμε να λειτουργούν όλοι οι θεσμοί με όρους δημοκρατίας και με όρους ισοτιμίας απέναντι στους πολίτες.

Απαντώντας στον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ενόψει προεκλογικής περίοδο προχωράει σε παροχές:

Δεν το κάναμε όλη αυτή την περίοδο ποτέ. Το ότι η ΝΔ -που άφησε τη χώρα στην άκρη του γκρεμού- θέλει να βαφτίζει προεκλογικές παροχές τα όσα ανακοινώνονται είναι δικό της ζήτημα. Εμείς επιστρέφουμε στους πολίτες όλη αυτή την προσπάθεια που από κοινού κάναμε. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Εμείς θέλαμε την κοινωνία όρθια. Κατηγορηθήκαμε ότι στηρίξαμε κοινωνικές τάξεις οι οποίες είχαν υποφέρει πάρα πολύ. Η συνοχή της κοινωνίας είναι πολύ σημαντική σε μια δημοκρατία. Η διαχείριση μιας περιόδου κρίσεως δεν μπορεί να γίνει με όρους ανθρωποφαγίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ