Ρήγας: Θα παταχθούν εστίες ακροδεξιάς στο στράτευμα

Αποφασισμένος να διερευνηθούν πλήρως εστίες ακροδεξιάς στο στράτευμα είναι ο Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας.

 

 

“Έχει δοθεί εντολή για πλήρη διερεύνηση των εστιών ακροδεξιάς στο στράτευμα” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας μιλώντας στον Νews24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Ερωτηθείς για εκδηλώσεις ακροδεξιού περιεχομένου από κύκλους του στρατού, τόνισε πως πρόκειται για καταστάσεις που δεν τιμούν το ελληνικό στράτευμα. “Έχουν δοθεί εντολές για πλήρη διερεύνηση. Θα απομονωθούν πλήρως. Σε τοίχο στρατοπέδου στη Λέσβο γράφτηκε ένα ναζιστικό κείμενο. Αυτό δεν τιμά τις ένοπλες δυνάμεις. Είμαι κατηγορηματικός, θα παταχθούν πλήρως. Υπάρχει βαθύ δημοκρατικό αίσθημα στον στρατό, αυτά τα μεμονωμένα στοιχεία θα απομονωθούν πλήρως. Γίνονται όλες οι ενέργειες και στο επίπεδο των στρατιωτικών σχολών. Όσοι έχουν επιλέξει να προσεγγίζουν τις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής υπηρετούν με λάθος τρόπο την πατρίδα μας. Ο εθνικισμός είναι επικίνδυνο φαινόμενο. Ο πατριωτισμός δεν συνδέεται με το μίσος για άλλη χώρα αλλά με αγάπη για τη δική μας πατρίδα. Όλη αυτή η ρητορεία από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σαμαρά δεν βοηθά και δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή. Λέω ναι στον συνδικαλισμό στις ένοπλες δυνάμεις. Σε δύο ορκομωσίες έχω πει σε φαντάρους ότι έχουν δικαίωμα να απαιτούν και να διεκδικούν”.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, το ΓΕΣ αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα τέτοια φαινόμενα, με τον Αρχηγό ΓΕΣ να πρωτοστατεί προσηλωμένος στα στρατιωτικά του καθήκοντα, μακρυά από κάθε κομματική ταυτότητα κάτω από οποιονδήποτε πολιτικό προϊστάμενο.

Για το αν η υπόθεση του «μακεδονικού» απενοχοποίησε ακραίες συμπεριφορές:

Είναι μεγαλύτερο το θέμα και δεν αφορά το στράτευμα αλλά το σύνολο της κοινωνίας και το σύνολο της εκπαίδευσης. Όσοι έχουν επιλέξει να χαϊδεύουν τα αυτιά και να προσεγγίζουν τις αντιλήψεις της Χρυσής Αυγής, υπηρετούν με λάθος τρόπο την πατρίδα μας. Ο εθνικισμός είναι ένα ακραίο φαινόμενο το οποίο έχει προσβάλει, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κατά περιόδους στη χώρα μας.

Πατριωτισμός σημαίνει, ενδιαφέρομαι για την πατρίδα μου, δεν είμαι απέναντι σε καμία άλλη πατρίδα και κυρίως ενδιαφέρομαι για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας . Αυτό σημαίνει πατριωτισμός και αυτό μας διδάσκει και η ιστορία. Δεν θέλω να υπεισέλθω σε τίποτα άλλο. Όλη αυτή η ρητορεία από τη ΝΔ, τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Σαμαρά, μας φέρνει σε άλλες εποχές, εμφυλιοπολεμικές. Είναι κρίμα για μια παράταξη που επί Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε δώσει άλλο στίγμα.

Για το πώς βλέπει τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις:

Επί Δημήτρη Βίτσα υπήρξε το νομοσχέδιο το οποίο νομιμοποίησε πλήρως τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Είναι δικαίωμα όλων των πολιτών εκ του Συντάγματος να συνδικαλίζονται, να έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης. Υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες που συμβαδίζουν και με την αντίληψη των ανθρώπων οι οποίοι έχουν κάνει την προσπάθεια εδώ και χρόνια για τον συνδικαλισμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσο αφορά τους οπλίτες θητείας έχουν όλα τα δικαιώματα των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα. Υπάρχει ο Κανονισμός αλλά από κει και πέρα έχουν όλο το δικαίωμα να ζητούν να έρθουν σε επαφή και με εμένα τον ίδιο αν υπάρχουν ή δημιουργούνται προβλήματα. Αυτή την περίοδο έχω παρέμβει σε τέτοια θέματα.

Αναφορικά με τη θητεία, είναι 9 μήνες στο Στρατό Ξηράς και 12 μήνες στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν και αυτός είναι ο χρόνος που βοηθάει την ύπαρξη και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί είμαστε σε μια περιοχή όπου η υπεράσπιση της πατρίδας μας συνδέεται άμεσα με την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξή της.

Για την τουρκική προκλητικότητα:

Πρόκειται για μια πάγια τακτική της Τουρκίας, το ότι κάποιες στιγμές αυξάνει είτε την επιθετικότητα της με τις ενέργειές της, είτε δια του λόγου και της ρητορείας της. Αυτή την περίοδο υπάρχει μια κλιμάκωση και στο λόγο και στις ενέργειες. Επιλέγουν περιόδους είτε για δικούς τους εσωτερικούς λόγους είτε για ό,τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή με τα ενεργειακά.

Σημασία έχει ότι εμείς, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιμετωπίζει τα πράγματα με σύνεση αλλά κυρίως με αποφασιστικότητα, όσον αφορά την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε στείλει μήνυμα πολλές φορές, ότι η Τουρκία πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτική, εάν θέλει να είναι μέρος της μεγάλης ευρωπαϊκής κοινότητας. Είναι προφανές, το τι θέλει κάποιος έχει να κάνει και με το τι πράττει, που πρέπει να είναι σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο. Πρέπει να τηρεί πολλά βασικά στοιχεία της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, για να μπορεί να έχει είτε τη συμμετοχή είτε την επαφή και την αμοιβαία σχέση με τις χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Δεν βοηθούν τέτοιες ενέργειες, στην εμπέδωση του συστήματος ειρήνης και φιλίας στην περιοχή, που το έχουμε ανάγκη και είναι προς όφελος των ίδιων των κοινωνιών. Εμείς είμαστε βαθειά πεισμένοι και πιστοί σε αυτό το δόγμα και νομίζω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά. Σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο, μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή παίζονται πολλά θέματα, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά αλλά κυρίως υπάρχουν ιδιαίτερες εστίες έντασης, η χώρα μας με τη στάση της τα έχει καταφέρει.

 

armynow.gr google news