Ρόμελ, Μεραρχία Φάντασμα, οι ενέργειες της από 11 έως 13 Μαΐου.

Η «Μεραρχία Φάντασμα» του Ρόμελ έχει περάσει τα βελγικά σύνορα και κινείται προς τον ποταμό Μεύση όπου οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν. 
 
 

Η 11η Μαΐου

Τη 10η Μαΐου η Γερμανία εισέβαλλε στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Η 7η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του Ρόμελ διέσχισε τις βελγικές Αρδέννες και το πρωί της 11ης Μαΐου πέρασε τον ποταμό Ούρτε σε δύο φάλαγγες από ένα πόρο στο Beffe η μία και από μία γέφυρα που καταλήφθηκε άθικτη στο La Roche-en-Ardenne η άλλη.

Μεραρχία Φάντασμα
Αεροφωτογραφία του ποταμού Ούρτε καθώς διέρχεται από το La Roche-en-Ardenne.

Μετά τον Ούρτε το ένα τμήμα της εμπροσθοφυλακής της Μεραρχίας, το 7ο Τάγμα Μοτοσυκλετιστών, ανέφερε ότι αντάλλασσε πυρά με γαλλικές δυνάμεις στο Marche. Ήταν η πρώτη επαφή της Μεραρχίας του Ρόμελ με τους Γάλλους. Ενώ συνέβαινε αυτό το άλλο τμήμα της εμπροσθοφυλακής της Μεραρχίας, η 37η Επιλαρχία Αναγνωρίσεως, κατέλαβε το ίδιο το Marche. Ο Ρόμελ παρατήρησε ότι κατά την επαφή οι Γερμανοί στρατιώτες άνοιγαν πυρ πρώτοι ενώ οι Γάλλοι είχαν την τάση να ψάχνουν για κάλυψη και μετά να περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί το πράγμα. Ο Ρόμελ λέει ότι σύμφωνα με την εμπειρία του η πλευρά που ανοίγει πυρ πρώτη κερδίζει τη συμπλοκή.
Η δύναμη καλύψεως της 9ης Γαλλικής Στρατιάς που είχε σκοπό να επιβραδύνει τους Γερμανούς πριν τον ποταμό Μεύση αποτελούνταν από την 1η και 4η Μεραρχίες Ελαφρού Ιππικού (Division Légère de Cavalerie – DLC). Κάθε τέτοια μεραρχία αποτελούνταν από μία ταξιαρχία ιππικού και μία μηχανοκίνητη ταξιαρχία. Η ταξιαρχία ιππικού είχε ένα έφιππο σύνταγμα και ένα μηχανοκίνητο σύνταγμα δραγόνων, όπου οι δραγόνοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες και ημιερπυστριοφόρα. Στη δύναμη της μηχανοκίνητης ταξιαρχίας περιλαμβάνονταν 15 ελαφρά άρματα Η35/39, 16 αναγνωριστικά θωρακισμένα οχήματα Panhard 178 και 23 ελαφρά άρματα AMR 33/35.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή η 7η Τεθωρακισμένη Μεραρχία είχε 3 νεκρούς, 7 τραυματίες και 3 αγνοούμενους ενώ είχε διανύσει 90 χλμ. από τις θέσεις εξορμήσεως της και είχε φύγει μπροστά σε σχέση με τις άλλες μεραρχίες του XV Σώματος και ιδιαίτερα δε σε σχέση με την 5η Τεθωρακισμένη αφού οι μεραρχίες πεζικού θα ήταν αδύνατο να ακολουθήσουν ούτως ή άλλως.

Η 12η Μαΐου

Μεραρχία Φάντασμα
Ο Ρόμελ με τον διοικητή του Συντάγματος Αρμάτων Συνταγματάρχη Καρλ Ρότενμπουργκ.

Η 7η Τεθωρακισμένη Μεραρχία (ΤΘΜ) συνέχισε την προέλαση της στις 07:00 της 12ης Μαΐου. Ο Ρόμελ πέρασε μπροστά το 25ο Σύνταγμα Αρμάτων και το 7ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα Πεζικού (Μ/Κ ΣΠ), τα οποία μέχρι τις 10:00 είχαν σαρώσει το γαλλικό ιππικό και βρίσκονταν στο Leignon, περίπου 27 χλμ. από τον Μεύση. Γίνονταν φανερό ότι η γαλλική δύναμη καλύψεως δεν θα κατάφερνε να συγκρατήσει τους Γερμανούς για τον χρόνο που είχε εκτιμήσει η 9η Στρατιά.
Ο διοικητής του XV Σώματος Στρατού για να ενισχύσει την επιτυχία της 7ης ΤΘΜ έθεσε υπό τον έλεγχο της την εμπροσθοφυλακή της 5ης ΤΘΜ, το 31ο Σύνταγμα Αρμάτων, το οποία είχε φύγει πολύ μπροστά από το κύριο σώμα της μεραρχίας του.
Στις 16:45 της 12ης Μαΐου μία ίλη αρμάτων της 7ης ΤΘΜ έφτασε στον ποταμό Μεύση στο Λεφφέ, στην Ντινάντ. Οι Γάλλοι εκτιμούσαν ότι αυτό δεν θα συνέβαινε πριν τις 16 Μαΐου και βασισμένη σε αυτόν τον υπολογισμό η 18η Γαλλική Μεραρχία Πεζικού που θα αμύνονταν στον τομέα εκείνο ήταν ακόμη σε διαδικασία μετακίνησης. Όμως οι Γάλλοι στρατιώτες που ήταν ήδη στον Μεύση πρόλαβαν να ανατινάξουν τις γέφυρες που υπήρχαν. Ο Ρόμελ αποφάσισε ότι θα διάβαινε τον Μεύση με το πρώτο φως της επομένης.
Μεραρχία Φάντασμα
Ο ποταμός Μεύσης όπως διέρχεται από το Λεφφέ.

13 Μαΐου, η διάβαση του Μεύση

Τα χαράματα της 13ης Μαΐου η 7η ΤΘΜ επιτέθηκε σε δύο κατευθύνσεις με σκοπό να διαβεί τον Μεύση. Το Τάγμα Μοτοσυκλετιστών και το 6ο Μ/Κ ΣΠ απέναντι από το Houx και το 7ο Μ/Κ ΣΠ στο Λεφφέ. Τα πρώτα στοιχεία των Γερμανών πέρασαν το ποτάμι με λαστιχένιες βάρκες στις 04:30 και εγκαθίδρυσαν δύο προγεφυρώματα. Από το Houx περνούσε το όριο μεταξύ των γαλλικών ΙΙ και ΧΙ Σωμάτων Στρατού με αποτέλεσμα ο συντονισμός της άμυνας εκεί να είναι προβληματικός.

Μεραρχία Φάντασμα
Ο ποταμός Μεύσης μπροστά από το Houx.

Μεραρχία Φάντασμα
Στρατιώτες της 7ης ΤΘΜ κωπηλατούν για να περάσουν τον Μεύση.

Όμως η αντίσταση των Γάλλων δεν κάμφθηκε και τα αρχικά προγεφυρώματα αν δεν ενισχύονταν θα κινδύνευαν να εξαλειφθούν. Ο Ρόμελ που βρίσκονταν από τα χαράματα στα σημεία διάβασης αποφάσισε πως χρειάζονταν περισσότερο πυροβολικό και επέστρεψε στο στρατηγείο του για να το διευθετήσει. Εκεί ήταν ήδη ο διοικητής της 4ης Στρατιάς και ο διοικητής του XV Σώματος. Εκείνη τη στιγμή η ενέργεια της 7ης ΤΘΜ ήταν η κύρια προσπάθεια της Στρατιάς και βλέπουμε ότι οι διοικήσεις των δύο προϊστάμενων κλιμακίων της Μεραρχίας έχουν ήδη προωθηθεί για να συνδράμουν την κατάσταση.
Διστακτικότητα επικράτησε στην προσπάθεια του 7ου Μ/Κ ΣΠ στο Λεφφέ καθώς το φονικό πυρ που δέχονταν από την αντίπερα όχθη αποθάρρυνε τους άνδρες να μπουν στις βάρκες ενώ ο λόχος που είχε περάσει απέναντι κινδύνευε να αποκοπεί. Ο Ρόμελ παρενέβη προσωπικά και η διάβαση ξανάρχισε αφού ο ίδιος ο μέραρχος μπήκε κι αυτός σε μία βάρκα.
Μεραρχία Φάντασμα
Οι δύο θέσεις από τις οποίες διάβηκε τον Μεύση η 7η ΤΘΜ.

Οι Γερμανοί κατάφεραν να ενισχύσουν τα προγεφυρώματα τους και όταν έπεσε το σκοτάδι άρχισαν να περνάνε άρματα και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα στην απέναντι όχθη. Κατά τη διάρκεια των μαχών η 18η Γαλλική Μεραρχία έχασε την επαφή με τις υφιστάμενες της μονάδες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματίσει μία συνεκτική εικόνα για το τι συνέβαινε. Πιο πίσω, ο διοικητής του γαλλικού ΧΙ Σώματος συνειδητοποίησε την κρισιμότητα της κατάστασης πολλές ώρες μετά και διέταξε όπως το Σώμα αντεπιτεθεί στις 19:30 με ένα σύνταγμα πεζικού, τρεις ομάδες μοιρών πυροβολικού και μία επιλαρχία αρμάτων.
Εδώ αξίζει να εξηγήσουμε πως οι Γάλλοι αντιμετώπιζαν μία εχθρική εισχώρηση. Το γαλλικό δόγμα προέβλεπε μία διαδικασία που ήταν γνωστή ως «colmater» (βούλωμα) σύμφωνα με την οποία ο αμυνόμενος μετακινούσε μονάδες από την εφεδρεία και τις έφερνε με πλευρικές κινήσεις πάνω στον άξονα κίνησης του επιτιθέμενου με σκοπό αυτός να επιβραδυνθεί μέχρι να σταματήσει. Όταν ο εχθρός είχε αναχαιτιστεί εκτοξεύονταν αντεπίθεση με σκοπό την καταστροφή του, όχι όμως με μονάδες ελιγμού αλλά με πυρά πυροβολικού. Η βάση του δόγματος αυτού ήταν η πεποίθηση που είχε προκύψει από τον Α΄ Π.Π. ότι ο αμυνόμενος μπορούσε να ενισχύει έναν απειλούμενο τομέα πιο γρήγορα απ΄ ότι ο επιτιθέμενος μπορούσε να διαπεράσει τις αμυντικές θέσεις και, φυσικά, το γαλλικό αξίωμα «το πυρ σκοτώνει»
Η αντεπίθεση του γαλλικού ΧΙ Σώματος ήταν μία αποτυχία γιατί το σύνταγμα πεζικού δεν κατάφερε να συγκεντρωθεί στην ώρα του. Τελικά, μέχρι το βράδυ οι Γερμανοί ήταν πλέον κύριοι της δυτικής όχθης αν και το τίμημα για την 7η ΤΘΜ ήταν βαρύ. Η Μεραρχία μέτρησε εκείνη την ημέρα 60 νεκρούς, 122 τραυματίες και 6 αγνοούμενους.
Μεραρχία Φάντασμα
Αεροφωτογραφία από βρετανικό βομβαρδιστικό της πλωτής γέφυρας που έστησε η 7η ΤΘΜ στο Λεφφέ. Κάτω δεξιά φαίνονται εκρήξεις από βόμβες που ρίχτηκαν σε συγκέντρωση υλικών μηχανικού που είχε εντοπιστεί.

Μεραρχία Φάντασμα
Κατασκευή πλωτής γέφυρας από το γερμανικό μηχανικό στο Houx. Παρατηρείστε δίπλα την κατεστραμμένη γέφυρα.

Μεραρχία Φάντασμα
Γερμανική πλωτή γέφυρα στο Houx.

Μεραρχία Φάντασμα
Panzer II μεταφέρεται απέναντι στο Houx με πορθμείο.

Όμως, ο γερμανικός τρόπος πολέμου επέβαλε την αδιάκοπη εξάσκηση πίεσης προς τον εχθρό και τη συνεχή κίνηση, αναγνωρίζοντας ότι η ταχύτητα είναι η ίδια από μόνη της όπλο και προστασία ταυτόχρονα. Έτσι ενώ η 7η Τεθωρακισμένη Μεραρχία διαπεραιώνονταν ακόμη στην άλλη πλευρά του ποταμού το XV Σώμα διέταξε η επίθεση να συνεχιστεί τη νύχτα.
Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ