Ρωσία – Τουρκία – ΡΚΚ – Τσετσενία: Πώς συνδέονται μεταξύ τους

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) για θέματα Μ. Ανατολής, Ευρασίας

 

ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΡΚΚ, ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

1999: Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν ότι η Μόσχα θα σταματήσει την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στους Κούρδους του ΡΚΚ (τους οποίους υποστήριζε η ΕΣΣΔ), με αντάλλαγμα η Τουρκία να καταδικάσει τους Τσετσένους αποσχιστές και ισλαμιστές και να μην τους παρέχει καμία βοήθεια (οικονομική, μέσω εθελοντών κλπ.).

pkk

Υπενθυμίζεται ότι, δύο μήνες πριν την εν λόγω συμφωνία, είχε ήδη ξεκινήσει ο Δεύτερος Πόλεμος στην Τσετσενία.

2021: Ο Δήμος Korfez της επαρχίας Kocaeli στην Τουρκία εγκαινίασε ένα πάρκο το οποίο φέρει το όνομα του Τσετσένου εθνικιστή και πρώτου προέδρου της αποσχισθείσας Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιχκερίας (1991-2000), Dzhokhar Dudayev.

Dzhokhar Dudayev
Dzhokhar Dudayev

Ο νυν ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Putin, Ramzan Kadyrov απειλεί να ανεγείρει στο Γκρόζνυ (την πρωτεύουσα της Τσετσενίας) ένα μνημείο προς τιμήν του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Abdullah Öcalan.

Ramzan Kadyrov
Ramzan Kadyrov

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι, είκοσι δύο χρόνια μετά την κρίση στην Τσετσενία και το ψυχρό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και μετακομμουνιστικής Ρωσίας, τα δύο ζητήματα (Κουρδικό και Τσετσενία) συνδέονται κατά κάποιον τρόπο έως και σήμερα.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ