Πρώτες ύλες – ενέργεια – οπλισμός: Το τρίπτυχο των ισχυρών σχέσεων Ρωσίας – Αφρικής

ΡΩΣΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Άρθρο του APF – Μετάφραση – απόδοση του  Χαράλαμπου Τζιγκουνάκη, Αντιστράτηγου ε.α.

Εν μέσω του πολέμου, η Μόσχα συνεχίζει την επίθεση γοητείας της στην Αφρική… Μετά την Αίγυπτο, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρίσκεται στο Κονγκό, στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αιθιοπία και την Ουγκάντα. Μια αφρικανική περιοδεία όπως καμία άλλη.Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ξεκίνησε στην Αίγυπτο μια νέα αφρικανική περιοδεία που αναμένεται να τον οδηγήσει σε τέσσερις χώρες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έφτασε το βράδυ της Κυριακής στο Oyo, στο βόρειο Κονγκό, όπου ξεκίνησε το δεύτερο σκέλος της αφρικανικής περιοδείας του που ξεκίνησε στο Κάιρο της Αιγύπτου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ταξιδέψει στην Αιθιοπία και την Ουγκάντα. Ο στόχος αυτής της διπλωματικής περιοδείας, την οποία ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «επίσκεψη εργασίας», έρχεται πέντε μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και μόλις λίγους μήνες μετά την πρώτη επίσκεψη στην Αλγερία, ενός συμμάχου της Μόσχας.

Αυτή τη φορά, πρόκειται, αφενός, για να δείξει η Ρωσία ότι δεν είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή και, αφετέρου, να συνεχίσει τη συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη, με σκοπό τη διεξαγωγή της δεύτερης Ρωσίας- Σύνοδος Κορυφής Αφρικής, που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Αντίς Αμπέμπα τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Ο πρώτος Η Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής  πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το 2019 και συγκέντρωσε αρκετούς Αφρικανούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αυτή η σύνοδος κορυφής σημάδεψε έντονα τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της αφρικανικής ηπείρου.

Κατηγορώντας τη Δύση για ελλείψεις σιτηρών!

Στην Αίγυπτο, η συνάντηση του Λαβρόφ με τον Αιγύπτιο ηγέτη Abdel Fattah el-Sisi, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry, έδειξε ότι «η Ρωσία δεν είχε απομονωθεί από τον κόσμο ως αποτέλεσμα της εισβολής της στην Ουκρανία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Επιβεβαιώσαμε τη δέσμευση των Ρώσων εξαγωγέων προϊόντων δημητριακών να σέβονται όλες τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, θέλοντας να είναι καθησυχαστικός απέναντι στους Άραβες εταίρους του στο Κάιρο μετά τη συμφωνία για «ασφαλείς διαδρόμους» για εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία και Ρωσία, που υπεγράφη την Παρασκευή. Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να επιτρέψει την εξαγωγή μεταξύ 20 και 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία και να διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, 345 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από οξεία επισιτιστική ανασφάλεια . Ωστόσο, οι πυραυλικές επιθέσεις στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού το Σάββατο δεν είναι πιθανό να διατηρήσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη για την εφαρμογή αυτής της, ωστόσο, ζωτικής σημασίας συμφωνίας.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία έλαβε την εγγύηση ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν θα εφαρμοστούν άμεσα ή έμμεσα στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων της. «Ο Γενικός Γραμματέας [του ΟΗΕ] ανέλαβε την ευθύνη για την άρση αυτών των παράνομων περιορισμών που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των ρωσικών logistics και οικονομικών αλυσίδων», επιβεβαίωσε ο Λαβρόφ στο Κάιρο. «Η λεγόμενη επισιτιστική κρίση, η οποία εξακολουθεί να αποδίδεται ξεδιάντροπα στη Ρωσία, είναι μια ψεύτικη ιστορία», είπε αργότερα την Κυριακή ενώπιον εκπροσώπων των 22 κρατών του Αραβικού Συνδέσμου, που βρίσκεται στο Κάιρο. «Σαν να ξεκίνησε η επισιτιστική κρίση την ημέρα που ξεκινήσαμε την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση στην Ουκρανία. »

Η Μόσχα το σφυροκοπά εδώ και πολλούς μήνες, ειδικά απέναντι στους Αφρικανούς εταίρους της, η επισιτιστική κρίση οφείλεται στις παράνομες δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Εξαρτημένες από τα ρωσικά δημητριακά ή τα όπλα, οι περισσότερες αραβικές πρωτεύουσες δεν έχουν λάβει θέση μέχρι στιγμής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επιθυμώντας να γλιτώσουν τη Μόσχα χωρίς ωστόσο να αποξενώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αναλάβει την υπόθεση του Κιέβου.

Οι σχέσεις Αιγύπτου-Ρωσίας «είναι ιστορικές, χαρακτηρίζονται από φιλία και διακλαδίζονται σε πολλούς τομείς, πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ  Σούκρι σε συνέντευξη Τύπου. «Ανυπομονούμε για στενότερη συνεργασία που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και το κοινό ενδιαφέρον», είπε. Από την έναρξη του πολέμου, η οικονομία έχει καταρρεύσει υπό την πίεση του καλπάζοντος πληθωρισμού, της δραστικής μείωσης των ξένων επενδύσεων και της φθίνουσας προσφοράς σιτηρών. Για την Αίγυπτο, είναι δύσκολο να διαλέξετε πλευρά, σχεδόν το 30% των Αιγυπτίων τουριστών προέρχονταν από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο και η Μόσχα εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο ή ακόμα και  μια ρωσική βιομηχανική ζώνη στον άξονα της διώρυγας του Σουέζ .

Το ίδιο ισχύει για την πλειονότητα των αφρικανικών χωρών, οι οποίες έχουν αποφύγει να πάρουν θέση από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, παρόλο που υφίστανται τις δυσμενείς συνέπειες του πολέμου, ιδιαίτερα οικονομικά.

Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε στις κύριες εφημερίδες των αφρικανικών χωρών που επισκέπτεται, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας γράφει ότι «οι εικασίες της δυτικής και της ουκρανικής προπαγάνδας ότι η Ρωσία «εξάγει πείνα» είναι απολύτως αβάσιμες», υπερασπίζεται. Η Ρωσία «δεν μολύνεται από τα αιματηρά εγκλήματα της αποικιοκρατίας» και «δεν επιβάλλει τίποτε στους άλλους, ούτε τους διδάσκει πώς να ζουν», συνεχίζει, αργότερα στο κείμενο, υπαινισσόμενος στις δυτικές κατηγορίες ότι η Μόσχα θα ενεργούσε ως αποικιακή δύναμη βομβαρδίζοντας και βίαια την κατοχή την Ουκρανίας .

Επαίνεσε επίσης «την ισορροπημένη θέση των Αφρικανών για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία και γύρω». Ο Λαβρόφ χαιρετίζει τους Αφρικανούς ηγέτες που αντιστάθηκαν στην πίεση της Δύσης κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Μια τέτοια ανεξάρτητη φωνή αξίζει βαθύ σεβασμό», έγραψε.

Τους τελευταίους μήνες, η Αφρική παίζει εξισορροπητική πράξη , και αυτό φάνηκε όταν ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, Πρόεδρος Macky Sall, συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να του ζητήσει να απελευθερώσει τα ουκρανικά δημητριακά, αλλά εκμεταλλεύτηκε επίσης αυτή την πλατφόρμα για να ισχυριστεί ότι οι δυτικές κυρώσεις είχαν επιδεινώσει την επισιτιστική κρίση, ζητώντας ρητά την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικού σιταριού και λιπασμάτων.

Οδεύουμε για την επόμενη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής

Η Ρωσία έχει αναζωογονήσει τις σχέσεις της με την Αφρική τα τελευταία χρόνια μέσω συμφωνιών στον τομέα των πρώτων υλών, των όπλων και της ενέργειας. Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι δεσμοί μεταξύ της παραστρατιωτικής εταιρείας Wagner και της Μόσχας δεν χρειάζεται πλέον να αποδεικνύονται.

Ο Λαβρόφ χαιρέτισε τον ρόλο της Ρωσίας στην αποαποικιοποίηση στην Αφρική, υποστηρίζοντας ότι «[παρείχε] βοήθεια στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και αργότερα στην αποκατάσταση των ανεξάρτητων κρατών και στην ανάπτυξη των οικονομιών τους». Στο Κονγκό, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα, ο Λαβρόφ αναμένεται να ασχοληθεί με τα πιο οικονομικά θέματα.

Ακόμη και σε περιόδους πολέμου, η Μόσχα δεν εγκαταλείπει τη φιλοδοξία της να προσφέρει μια εναλλακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην Αφρική. Ο στόχος του Κρεμλίνου είναι να ανατρέψει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων προς όφελός του, και για αυτό, η ρωσική ισχύς παίζει με δύο τρόπους:

  • την αντιμετώπιση της αμερικανικής επιρροής και
  • την εξίσωση του οικονομικού αποτυπώματος της Κίνας.

Με τον Πρόεδρο Sassou Nguesso, θα συζητηθεί ιδιαίτερα το μεγάλο έργο κατασκευής από τη Ρωσία ενός μακρού αγωγού άνω των 1.000 χιλιομέτρων που συνδέει την πετρελαϊκή πόλη Pointe-Noire, στο νότιο τμήμα του Κονγκό,

 


Περισσότερα άρθρα από την Χαράλαμπο Τζιγκουνάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΖΙΓΚΟΥΝΑΚΗΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ