Αίγυπτος: Η εξισορρόπηση του τριγώνου Ρωσία – Κίνα – Ινδία

ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ ΙΝΔΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

 

Η Ινδία θα στείλει σιτάρι στην Αίγυπτο, η οποία λόγω της εξάρτησής της από τη Ρωσία και την Ουκρανία στα σιτηρά, βιώνει έντονη επισιτιστική κρίση.

Ωστόσο, αυτή θα ήταν μία ενέργεια άνευ ιδιαίτερης ουσίας στα πλαίσια των διπλωματικών σχέσεων που διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια μίας κρίσης, όταν οι χώρες θέλουν να την εκμεταλλευτούν για την ενίσχυση της θέσης τους σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον.

Όμως, μια κίνηση δεν μπορούμε να την ερμηνεύουμε χωρίς να ενσκήψουμε και σε επιμέρους παράγοντες και παραμέτρους.

Το Ιράν έχει μία ουσιαστική συνεργασία με την Ινδία, μια συνθήκη, που παρά τα βήματα που το πρώτο έχει κάνει με τα ΗΑΕ, και σε μία δεύτερη προσέγγιση αν θέλουμε να το δούμε, με τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία έχει πολύ καλές σχέσεις με ένα Πακιστάν, εχθρό της Ινδίας και με νέα επανατοποθέτηση σχέσεων με το Ιράν (που ωστόσο, όμως το Πακιστάν στον πόλεμο της Υεμένης συντάσσεται με τη Σαουδική Αραβία). Φυσικά, το τελευταίο διάστημα στην Υεμένη με την κατάπαυση του πυρός υφίσταται ένας κατευνασμός κινήσεων ανάμεσα σε Ιράν και Σαουδική Αραβία.

Η συνδετική λέξη σε όλα αυτά είναι Ρωσία. Και γιατί είναι η Ρωσία; Από το 2015, η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνίες κατασκευής έργων στο αιγυπτιακό κράτος. Η Ινδία και η Κίνα με έρεισμα τμήμα των Ιμαλαΐων δεν έχουν τις καλύτερες των σχέσεων (ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μία ύφεση στη μεταξύ τους στρατιωτική ένταση).

Τα δύο αυτά κράτη βάζουν διπλωματικό πόδι στην Αίγυπτο (μέσω της οικονομίας), η Ρωσία έχει σταθερό πόδι (ιστορικό) στην Αίγυπτο. Όμως το θέμα της εξισορρόπησης των δύο δυνάμεων της ανατολικοκεντρικής Ασίας έχει να κάνει με την περιοχή Υεμένης και Αφγανιστάν, όπου εκεί “επενδύουν” σε δυναμική Πακιστάν και Σαουδική Αραβία. Φυσικά, η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος πυλώνας του Αραβισμού με πρώτο την Αίγυπτο. Το είχαμε αναφέρει και σε άρθρο πριν λίγες εβδομάδες γιατί η Ρωσία “ελέγχει” ευκολότερα τα συγκεκριμένα αραβικά περιβάλλοντα από ό,τι οι Δυτικοί.

Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε σε ένα τρίγωνο, που επειδή οι δύο του γωνίες βάζουν “πόδι” στην Αίγυπτο (με μία Αίγυπτο που με τη Σαουδική Αραβία συνέπλεαν ανέκαθεν στα πλαίσια του αμοιβαίου σεβασμού, αλλά ουσιαστικά τίποτα περισσότερο), η Ρωσία θα προσπαθήσει με οποιοδήποτε τρόπο να “ελέγξει” την οποιαδήποτε παρεκτροπή των δύο αυτών “γωνιών” με έρεισμα την Αίγυπτο (καθώς αν δεν ελεγχθεί, είναι σίγουρο ότι θα μεταφερθεί η “ένταση” στους δύο πυλώνες του Αραβισμού με επίκεντρο την Υεμένη (κι ως εκ τούτου το ντόμινο εξελίξεων εκεί με κράτη που έμμεσα ή άμεσα συμμετέχουν).

Η Ρωσία δεν θα αφήσει την παρεκτροπή αυτή, ακόμα κι αν αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε πόλεμο, γιατί πολύ απλά οι ΗΠΑ θα πάρουν το πλεονέκτημα αναζωπυρώνοντας τις καταστάσεις (επαναπροσεγγίζοντας τη Σαουδική Αραβία, μετά τις τελευταίες περίεργες σχέσεις που είχαν μεταξύ τους, με μέσο το Πακιστάν).


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ