Ρωσία: Συντάσσεται με τη πρόταση Σίσι – Χάφταρ και ανοίγει Πρεσβεία στη Λιβύη

ΛΑΒΡΟΦ ΣΑΛΕΧ

Η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στην Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ακίλα Σάλεχ, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που έχει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι λάβαμε την απόφαση να ανοίξουμε και πάλι την πρεσβεία της Ρωσίας στην Λιβύη με επικεφαλής στην παρούσα φάση τον προσωρινό επιτετραμμένο Τζαμσέντ Μπολτάγεφ. Προσωρινά θα έχει την έδρα του στην επικράτεια της Τυνησίας. Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι στις αρμοδιότητές του εντάσσεται η εκπροσώπηση της Ρωσίας σε όλης την επικράτεια της Λιβύης» δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε επίσης την πρόταση για την επίτευξη εκεχειρίας στην Λιβύη που είχε κάνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από κοινού με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο Κάϊρο τις 6 Ιουνίου, λέγοντας ότι η «πρωτοβουλία του Καϊρου» μπορεί να αποτελέσει την βάση για την διευθέτηση της διένεξης στην Λιβύη.

«Επίσης δώσαμε προσοχή στο έγγραφο, το οποίο πήρε την ονομασία ‘πρωτοβουλία του Καϊρου’ και το οποίο κοινοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου κύριος (Αμπντέλ Φατάχ ) αλ Σίσι στις 6 Ιουνίου , κατά την διάρκεια της επίσκεψης σας στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Λαβρόφ απευθυνόμενος στον Ακίλα Σάλεχ και προσέθεσε: «Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή του Καΐρου εντάσσεται στο πλαίσιο των αποφάσεων της διεθνούς διάσκεψης για την Λιβύη που έγινε στο Βερολίνο και μπορεί πλήρως να αποτελέσει την βάση των ενδολιβυκών συζητήσεων».

Η Μόσχα πήρε θέση για την Αγία Σοφία

Η Μόσχα περιμένει πως η απόφαση για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη θα είναι μετρημένη και θα λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO, δήλωσε χθες, Πέμπτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου έχει ως εξής:

«Είναι αυτονόητο ότι παρακολουθούμε την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είναι γνωστό, ο ναός αυτός αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής με μία όχι απλή ιστορία. Αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης το οποίο επισκέπτεται κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός τουριστών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, της Ρωσίας περιλαμβανομένης.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια ενεργοποιήση των κοινωνικών συζητήσεων που γίνονται στην Τουρκία όσον αφορά την περαιτέρω τύχη της Αγίας Σοφίας, το ενδεχόμενο της επανέναρξης εκεί συστηματικών μουσουλμανικών λειτουργιών. Επί της αρχής ξεκινάμε από τη μοναδική πολιτιστική και ιστορική σημασία του ναού ως πανανθρώπινου επιτεύγματος. Η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ξεκινάμε από το ότι όλες οι απαιτήσεις που συνδέονται με το καθεστώς αυτό, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησής του και της πρόσβασης στο μνημείο, θα τηρούνται αυστηρά. Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν μετρημένο χαρακτήρα και θα λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη ευαισθησία των πιστών για το ζήτημα αυτό στο γνωστό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις μεταξύ των θρησκειών, και την υφιστάμενη πρακτική του διεθνούς δικαίου που αφορά τους κανόνες διαχείρισης των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ