S-400 στην καρδιά της Ευρώπης;

Γράφει η Δήμητρα Τζια, αρθρογράφος, MA in International Relations & Strategic Studies Παντείου Πανεπιστημίου

 

Τι συνέβη; Σύμφωνα με το Geopolitical Futures, κατά τη διάρκεια της έκθεσης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού MILEX-2021, ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τη Λευκορωσία με συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 και το κινητό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-S1. Νωρίτερα από αυτό, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας της Λευκορωσίας είπε ότι οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει με σκοπό την αντικατάσταση πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 με τα σύγχρονα S-400 και Pantsir-S1.

Γιατί έχει σημασία όμως μια τέτοια εξέλιξη για το δυτικό μέτωπο; Με την Λευκορωσία να είναι βασικός σύμμαχος της Ρωσίας -ευρισκόμενη σε ζωτική θέση ως προγεφύρωμα της Μόσχας από δυτικές απειλές, όπως το ΝΑΤΟ-, η ίδια στηρίζει συνεχώς την κυβέρνηση στο Μινσκ, ακόμη και μέσω νόθων εκλογών που έχουν κρατήσει τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο στην εξουσία, παρά την εγχώρια και διεθνή αντίδραση. Παράλληλα όμως, η υποστήριξη της Μόσχας προς το Μινσκ της επιτρέπει να επεκτείνει την επιρροή της στα σύνορα της Πολωνίας, η οποία έχει κάνει κατά καιρούς επισημάνσεις προς την ευρωατλαντική συμμαχία, εφιστώντας της την προσοχή για την ενίσχυση των συνόρων της ενόψει ρωσικής απειλής.

Η Λευκορωσία σε σταυροδρόμι

s-400 λευκορωσια

Τι μέλλει γενέσθαι; Μέχρι στιγμής, δεν γίνεται λόγος για συγκεκριμένες παραδόσεις και ημερομηνίες, αλλά αυτό που είναι σημαντικότερο για τη Ρωσία, φαίνεται να είναι η Πολωνία, Νατοϊκό μέλος και προμαχώνας, η οποία ενισχύει τις δυνατότητες του πολωνικού στρατού. Έτσι, η εγκατάσταση S-400 στη Λευκορωσία θα έδινε στον Πούτιν τη δυνατότητα να φτάσει στον εναέριο χώρο πάνω από την Πολωνία, απειλώντας ουσιαστικά και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Για τη Μόσχα ο χρόνος είναι χρήμα και πρέπει η Δύση να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ειδικά στην παρούσα συγκυρία. Γιατί; Διότι η Λευκορωσία βρίσκεται σε κλοιό όλο και περισσότερων κυρώσεων και διεθνούς πίεσης λόγω των αντιδημοκρατικών της πρακτικών, καθιστώντας την ιδιαίτερα δεκτική στη ρωσική βοήθεια. Ως αποτέλεσμα, η συμμαχία χρειάζεται να βρει την απαραίτητη ισορροπία ώστε από την μία να προσπαθήσει να νουθετήσει τη Λευκορωσία και την φέρει πιο κοντά της, αλλά ταυτόχρονα να μην την αφήσει να πέσει στην «αγκαλιά» της Ρωσίας, απειλώντας τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

Food for thought: Μια τέτοια εξέλιξη -ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί- θέτει στο τραπέζι το ζήτημα της αναβάθμισης του ρόλου του ΝΑΤΟ. Οπότε, ανακύπτουν διάφορα ερωτήματα όπως: ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της συμμαχίας όχι μόνο σε επίπεδο άμυνας αλλά και υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων μελών και μη; ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσει για να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα θέματα περί εξοπλισμών όπως την ανάπτυξη του τομέα ΑΙ της Κίνας ή τις μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στα λιμάνια, στους σιδηροδρόμους ή στα δίκτυα επικοινωνιών;

Πάντως, είναι κατανοητό πως η Ρωσία δεν αποτελεί εντέλει και τόσο απαρχαιωμένοι απειλή όπως θεωρούσαν τουλάχιστον τα κράτη-μέλη!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ