Σάλος με τον Σύμβουλο Ασφαλείας του πρωθυπουργού για διαρροή έκθεσης στην Τουρκία – Τι απαντάει

ΘΑΝΟΣ ΝΤΟΚΟΣ

Σάλος έχει δημιουργηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Θάνο Ντόκο και τις αποκαλύψεις για απόρρητα έγγραφα που στέλνονταν στη τούρκικη πρεσβεία στις Βρυξέλλες όταν ήταν Γενικός Διεθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποίησαν τα Wikileaks, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, εμπλέκεται σε υπόθεση διαρροής αδημοσίευτης έκθεσης για την Τουρκία στην πρεσβεία της γειτονικής χώρας στις Βρυξέλλες το 2010, όταν ήταν Γενικός Διεθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο Θάνος Ντόκος σύμφωνα με το δημοσίευμα είχε διαρρεύσει αδημοσίευτη έκθεση μέσω του προσωπικού του email με παραλήπτη την τουρκική πρεσβεία στην ΕΕ στις Βρυξέλλες, στοιχεία της οποίας ότι δημοσιεύτηκαν μερικές εβδομάδες αργότερα από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Την συγκεκριμένη έκθεση συνέταξε ο Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου Μπιλκέντ της Άγκυρας και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ιωάννης Γρηγοριάδης και σύμφωνα με το Wikileaks, παρέχονται συμβουλές προς την τουρκική πλευρά σχετικά με τον συνδυασμό του «δόγματος Νταβούτογλου» και των περιφερειακών φιλοδοξιών τους με το πρότζεκτ της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη διαρροή της να αποδίδεται στον Θάνο Ντόκο.

Στο e-mail της τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, το οποίο συντάχθηκε στις 29 Απριλίου του 2010, γίνεται ανάλυση της έκθεσης του καθηγητή Γρηγοριάδη, ενώ στο τέλος αυτού υπάρχουν και αναφορές για τον τρόπο με τον οποίον η γειτονική χώρα μπορεί να επιδιώξει τις περιφερειακές της φιλοδοξίες και το «δόγμα Νταβούτογλου» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ένταξης στην ΕΕ.

Η απάντηση – διάψευση του ΕΛΙΑΜΕΠ

Σε απάντηση δημοσιεύματος που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα στις 7 Απριλίου 2021, με θέμα υποτιθέμενη «διαρροή» δήθεν «απόρρητης έκθεσης» του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2010 από τον τότε γενικό διευθυντή και νυν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού κ. Θάνο Ντόκο, το ΕΛΙΑΜΕΠ διευκρινίζει τα ακόλουθα:

«Αποτελεί πάγια πρακτική του ΕΛΙΑΜΕΠ, όπως και όλων των ινστιτούτων, να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους στον κατάλογο αποδεκτών, εν προκειμένω χιλιάδες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πρεσβείες που έχουν ζητήσει να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η εγγραφή στον κατάλογο των παραληπτών του ΕΛΙΑΜΕΠ γίνεται πλέον με απλή συμπλήρωση του ονόματος και email, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η αποστολή προς όλους των δημοσιεύσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ συνοδευόταν στο παρελθόν από μια διαβιβαστική επιστολή γενικού περιεχομένου προς όλους τους παραλήπτες, με μια γενική εισαγωγή από τον τότε Γενικό Διευθυντή.

Η εν λόγω “απόρρητη έκθεση” στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα ήταν ένα απλό Κείμενο Εργασίας (The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy) του καθηγητή Ιωάννη Γρηγοριάδη, που δημοσιεύθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ως Working Paper No 8/2010, τον Απρίλιο 2010. Το Κείμενο Εργασίας μπορεί και μπορούσε πάντα ο καθένας να βρει και να διαβάσει στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αυτό άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστώσει και ο ευφάνταστος συντάκτης του δημοσιεύματος, εάν έκανε τον κόπο να την αναζητήσει.

Καμία «απόρρητη έκθεση» λοιπόν, καμία «διαρροή» και καμία συνωμοσία, όπως κάποιοι επιμόνως αναζητούν εκεί που δεν υπάρχουν».

Θα παρέμβει ο Πρωθυπουργός;

Σίγουρα πάντως η όλη ιστορία θα πρέπει να απασχολήσει το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας που επέλεξε έχει απασχολήσει με τις απόψεις του για εθνικά ζητήματα. Μάλιστα είχε θέσει και την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό μετά από δήλωση που μίλαγε περί «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Θάνος Ντόκος τοποθετήθηκε αρχικώς αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και αντικατέστησε ο Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος μετά την δήλωσή του ότι «Το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ