Σαν Σήμερα 22/6/1941: Η ηρωική μάχη του Μπρεστ – «Πεθαίνω, αλλά δεν παραδίνομαι! Αντίο Πατρίδα!» – ΒΙΝΤΕΟ

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΣΤ

Τη νύχτα της 22ας Ιουνίου του 1941 οι δυνάμεις του Χίτλερ εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στο φρούριο Μπρεστ ξεκινώντας την εισβολή στην Σοβιετική Ένωση

Για σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα οι υπερασπιστές του φρουρίου αντιστάθηκαν γενναία, κάνοντας τη μάχη του Μπρεστ σύμβολο του θάρρους των Σοβιετικών στρατιωτών ενάντια στη γερμανική εισβολή.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που τιμούν την μνήμη της Σοβιετικής αντίστασης ενάντια στη Γερμανική εισβολή.

Το Μπρεστ, το οποίο τώρα είναι μέρος της Λευκορωσίας, ήταν η πρώτη σοβιετική πόλη που δέχτηκε την επίθεση των στρατευμάτων του Χίτλερ.

Η γερμανική διοίκηση έστειλε σχεδόν 20.000 στρατιώτες και βαρύ πυροβολικό και η δύναμη πυρός ήταν τόσο ισχυρή που έλιωναν τα τούβλα.

Τις πρώτες ημέρες ο Κόκκινος Στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, όμως παρόλα αυτά οι σοβιετικοί στρατιώτες αντιστάθηκαν στις επιθέσεις των ναζιστικών στρατευμάτων για σχεδόν ένα μήνα, παρά το γεγονός ότι δεν είχαν πυρομαχικά, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

«Πεθαίνω, αλλά δεν παραδίνομαι! Αντίο Πατρίδα!». Αυτά ήταν τα λόγια που ακούστηκαν στις 20 Ιουλίου 1941 και μετά χαράχτηκαν στα τείχη του φρουρίου.

Η μάχη του φρουρίου του Μπρεστ θεωρείται το σύμβολο του θάρρους με το οποίο οι Σοβιετικοί στρατιώτες υπερασπίστηκαν τη χώρα τους.

Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα

Στις 22 Ιουνίου 1941, ο Χίτλερ έστειλε τα στρατεύματά του για να εισβάλουν στη Σοβιετική Ένωση, μέρος της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα.

Στις 4 τα ξημερώματα, χωρίς προειδοποίηση, οι ναζιστικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην ΕΣΣΔ.
Στις 12μ.μ, ο Βιάτσεσλαβ Μόλοτοφ, υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης απευθύνθηκε στο λαό μέσω ομιλίας του στο ραδιόφωνο, ανακοινώνοντας την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, έναν πόλεμο που αποτελεί την πιο αιματηρή σύγκρουση στην ιστορία.

«Ο σκοπός μας είναι δίκαιος. Ο εχθρός θα ηττηθεί. Η νίκη θα είναι δική μας!», ήταν οι τελευταίες φράσεις της ομιλίας του στο σοβιετικό λαό.

Ο πόλεμος αυτός κράτησε 1.418 ημέρες και περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του 1941, οι ναζιστικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει μέχρι 1.200 χιλιόμετρα στη σοβιετική επικράτεια και είχαν καταλάβει αρκετές στρατηγικές περιοχές, αναχαιτίστηκαν κοντά στο Λένινγκραντ, τη Μόσχα και το Ροστόβ-ον-Ντόν.

Ο Σοβιετικός στρατός εμπόδισε τον εχθρό να επιτύχει τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης Μπαρμπαροσα.

Η ημέρα της 22ης Ιουνίου τιμάται στη Ρωσία, ως η Ημέρα της Μνήμης και της Θλίψης, στη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Πηγή: sputniknews.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ