Σαν σήμερα: Διαπρέπουν οι Ελληνικές Μοίρες Διώξεως

Σαν σήμερα το 1943 ο Υπουργός Αεροπορίας Π. Βούλγαρης (Αντιναύαρχος) απένειμε εύφημο μνεία στις Ελληνικές Μοίρες Διώξεως 335 και 336, όπως στο αιτιολογικό αυτής αναφέρεται:

«…Διά τον ενθουσιασμόν και τον ζήλον μεθ’ ον εξετέλεσαν τας ανατεθείσας αυταίς αποστολάς εις βαθμόν ώστε να επισύρωσι την εκτίμησιν της Βρετανικής Αεροπορίας, ενώ η σκέψις ημών στρέφεται με ευλαβή συγκίνησιν προς τους μη επιστρέψαντας μαχητάς των Μοιρών, οίτινες ενδεχομένως προσέφερον την ζωή των, καθ’ ην στιγμήν εις τον ουρανόν της δούλης Πατρίδος των εμάχοντο κατά των βαρβάρων κατακτητών αυτής…»

Στην διάρκεια του Β΄ΠΠ η 335 Μοίρα έχασε 18 πιλότους πραγματοποιώντας 5555 εξόδους, διάρκειας 8500 ωρών πτήσης και άλλες 12000 ώρες πτήσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η 336 Μοίρα Εκτέλεσε συνολικά 3250 εξόδους, ημέρα και νύκτα, με 12427 ώρες πτήσης (5116 σε πολεμικές αποστολές και τις υπόλοιπες για εκπαιδευτικούς σκοπούς). Η Μοίρα απώλεσε 12 ιπταμένους και είχε 3 αιχμάλωτους πολέμου.

Επίσης σαν σήμερα υπογράφτηκε η Μόνιμος Διαταγή υπ’ αριθμ. 26 «περί Οργανώσεως Εμπέδου Μοίρας Αεροπορίας».

Η Μοίρα αυτή περιλάμβανε όλους τους οπλίτες της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας που δεν ανήκαν οργανικά σε κάποια Μονάδα ή Συνεργείο και αποτελούνταν από το Σμήνος Διοικήσεως, το Σμήνος Προσκολλήσεως και το Γραφείο Κινήσεως.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ