Σαν σήμερα: Ποιο υποβρύχιο βυθίστηκε στον Σαρωνικό

Μια χρυσή σελίδα γράφτηκε σαν σήμερα το 1941. Χάρη σε συντονισμένες ενέργειες βυθίστηκε εχθρικό υποβρύχιο στον Σαρωνικό.

Μια μέρα που αξίζει να την θυμόμαστε είναι η σημερινή.

Στις 18 Μαρτίου του 1941 αεροσκάφος  Avro Anson της 13 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας εντόπισε και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον εχθρικού υποβρυχίου κοντά στη νησίδα Φλέβες στο Σαρωνικό Κόλπο.

Αμέσως ακολούθησε διαταγή και απογειώθηκαν όλα τα αεροπλάνα της Μοίρας τα οποία και έπληξαν καίρια το υποβρύχιο, όπως διαπιστώθηκε από τις κηλίδες πετρελαίου που κάλυψαν μεγάλο μέρος της θαλάσσιας περιοχής.

Τα πληρώματα των αεροσκαφών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση προτάθηκαν από τον Αρχηγό του Στόλου για απονομή ηθικών αμοιβών.

Τα Avro Anson Mk I είχαν πολλές επιτυχίες και στην Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα είχε αποκτήσει το 1938 δώδεκα Avro Anson Mk I τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τη 13η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας σε αποστολές περιπολίας και συνοδείας το διάστημα 1940-1941.

Στην κατοχή τουλάχιστον πέντε αεροσκάφη του τύπου διέφυγαν στην Αίγυπτο, όπου και σχημάτισαν τον αρχικό κορμό της Πολεμικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή.

Υπηρετώντας πάντα με τη 13η Μοίρα, έως την αντικατάστασή τους από τα Blenheim Mk IV.

Μάλιστα αεροπλάνο Avro Anson της Μοίρας κλήθηκε και πραγματοποίησε από ύψος 5.500 μέτρων εικονικό βομβαρδισμό του λιμανιού της Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Αεράμυνας του Δέλτα του Νείλου, για να διαπιστωθεί η επάρκεια των ραντάρ αεράμυνας και η ετοιμότητα των αεροπλάνων αναχαίτισης.

Η ηρωική αποστολή στην Κρήτη

Επίσης τον Μάρτιο του 1941 αεροπλάνο Avro Anson της 13 Μοίρας Ναυτικής Συνεργασίας, με πλήρωμα τον Επισμηναγό Δακόπουλο Σπυρίδωνα ως χειριστή, τον Σμηνία Μακρή ως ασυρματιστή και το Σμηνία Σπέντζο Χρ. ως παρατηρητή συναντήθηκε με τρία ιταλικά βομβαρδιστικά, κατά τη διάρκεια αποστολής συνοδείας νηοπομπής στην περιοχή της Κρήτης.

Το πλήρωμα του ελληνικού αεροπλάνου αποφάσισε να επιτεθεί, με αποτέλεσμα ο ιταλικός σχηματισμός να αλλάξει πορεία και να τραπεί σε φυγή.

Για την παράτολμη αυτή ενέργεια των Ελλήνων αεροπόρων ο Αρχηγός του Στόλου Υποναύαρχος Επαμ. Καββαδίας εξέφρασε την ευαρέσκεια του και πρότεινε την απονομή ηθικών αμοιβών.

Τα Avro Anson Mk I

  • Ρόλος: Εκπαιδευτικό / Ναυτικής Συνεργασίας
  • Διαστάσεις: Εκπέτασμα 17.22m, Mήκος 12.88m, Ύψος 3.99m
  • Κινητήρας: 2 x Armstrong Siddeley Cheetah IX (350 hp)
  • Οπλισμός: 2 × .303in πολυβόλα τύπου BROWNING M3
  • Πλήρωμα: 3
  • Αριθμός: 12
  • Χώρα Κατασκευής: Μεγάλη Βρετανία
  • Περίοδος χρήσης: 1939 – 1942

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ