Σαν Σήμερα: Συγκροτείται το ΓΝΕΒΑ που οδήγησε στο «κόσμημα» της Π.Α. 251 ΓΝΑ

251 ΓΝΑ

Σαν Σήμερα στις 7 Φεβρουαρίου 1943 συγκροτείται το Γενικό Νοσοκομείο Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας. Στεγάστηκε σε κτήριο που παραχώρησε η Ελληνική Κοινότητα.

Το 251 ΓΝΑ είναι ένα νοσοκομείο «κόσμημα» που αποτελεί πρότυπο και για την έρευνα του με υψηλού επιπέδου ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό .

Η ιστορία του όμως δεν είναι μέχρι και σήμερα γνωστή στους περισσότερους ακόμα και σε αυτούς που πηγαίνοντας ή γυρίζοντας από την δουλειά τους το βλέπουν καθημερινά στο δρόμο τους.

Το πρώτο Νοσοκομείο Αεροπορίας ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1942 στο Κάιρο της Αιγύπτου και στεγαζόταν σε μία πτέρυγα του Νοσοκομείου της Ελληνικής Κοινότητας στην Ambasia (Καΐρου).

Με τον επαναπατρισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 1944, το Νοσοκομείο μεταστεγάσθηκε στην Ιταλική Σχολή Καλογραιών, στην Κυψέλη Αθηνών, και άρχισε να λειτουργεί στις 24 Μαρτίου 1945 ως Γενικό Νοσοκομείο Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (ΓΝΕΒΑ), παρέχοντας περίθαλψη στο προσωπικό της Αεροπορίας.
Τον Φεβρουάριο του 1966 το ΓΝΕΒΑ μετονομάσθηκε σε 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) και δέκα χρόνια αργότερα άρχισε να λειτουργεί στην σημερινή του θέση με 130 και αργότερα με 378 κλίνες.
251 ΓΝΑ

Δραστηριότητες

Οι κύριες δραστηριότητες του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας είναι οι ακόλουθες:

  • Παροχή υγειονομικής περιθάλψεως και νοσηλείας στο εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και στα μέλη των οικογενειών τους, στους Μονίμους και Συνταξιούχους Πολιτικούς Υπαλλήλους του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) και στα μέλη των οικογενειών τους, στο εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) και στα μέλη των οικογενειών τους και σε λοιπές κατηγορίες δικαιούχων που καθορίζονται από κείμενες διατάξεις. Ο συνολικός αριθμός τους υπερβαίνει τις 250.000 άτομα.
  • Εκτέλεση ιατρικών πράξεων, διαγνωστικών εξετάσεων και ειδικών θεραπειών.
  • Άσκηση προληπτικής ιατρικής σε μείζονα θέματα που αφορούν το προσωπικό της ΠΑ.
  • Σχεδιασμός και εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων με θέματα ιατρικά και νοσηλευτικά που έχουν ως σκοπό την προαγωγή του επιστημονικού επιπέδου, την διερεύνηση και επίλυση προβλημάτων, που σχετίζονται με την Αεροπορική Ιατρική και την παροχή υπηρεσιών υγείας στην ΠΑ.
  • Παροχή εκπαίδευσης στο Υγειονομικό Προσωπικό της ΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εκπαίδευση Ιατρών και Νοσηλευτών διαφόρων ειδικοτήτων για την απόκτηση Ιατρικής και Νοσηλευτικής Ειδικότητας. Όλες οι Κλινικές και τα Εργαστήρια διαθέτουν και εφαρμόζουν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που εκπονείται κάθε χρόνο από το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και παράλληλα διοργανώνουν ημερίδες, σεμινάρια και πολυθεματικά συμπόσια.
  • Συνεργασία με ερευνητικά κέντρα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού για την εκπόνηση επιστημονικών ερευνητικών εργασιών που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώνονται στο ΓΕΑ.

Πηγή:haf.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ