Σεισμός: Αυτό είναι το σχέδιο Ξενοκράτης!

Σεισμός: Το σχέδιο Ξενοκράτης για την πολιτική προστασία μπαίνει σε εφαρμογή. Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση καταστροφών

 

Το σχέδιο Ξενοκράτης για την πολιτική προστασία, ενεργοποιείται όταν έχει συμβεί κάποια φυσική καταστροφή.

Ποιο είναι το σχέδιο και ποιος ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτό;

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας ο σκοπός του Γενικού Σχεδίου με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης» είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστροφικών φαινομένων για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

 

Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων στον Ξενοκράτη

Σκοπός του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» είναι η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα και τεχνολογικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο πλαίσιο του δυνατού, για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Η συνδρομή των ΕΔ στις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της χώρας με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών που προκλήθηκαν λόγω πυρκαγιών, πλημμυρών και σεισμών, επιτυγχάνεται με τμήματα, ειδικά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα.

Επιπλέον οι ΕΔ συνδράμουν στην πρόληψη και αποτροπή εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς με την εκπομπή περιπόλων πυρασφαλείας και με την επάνδρωση παρατηρητηρίων αναλόγως επιπέδου επικινδυνότητας όπως αυτή καθορίζεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.




Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Ξενοκράτης:

Ο «Ξενοκράτης» συντάχθηκε από τη ΓΓΠΠ με την Υ.Α. 1299/2003 (ΦΕΚ 423 Β΄/10-4-2003) και αναθεωρήθηκε με συμπληρωματική Υ.Α. 3384/2006 (ΦΕΚ 776/28-6-06) με την οποία εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο «Διαχείριση Ανθρώπινων Απωλειών».

Στο σχέδιο «Ξενοκράτης»:
• Καθορίζονται τα είδη των καταστροφών και οι αντίστοιχοι όροι πολιτικής προστασίας.
• Καθορίζονται ρόλοι και δίνονται κατευθύνσεις σχεδίασης σε Υπουργεία, Περιφέρειες, Ν.Α.,    Δήμους, Κοινότητες.
• Αποσαφηνίζεται ότι όλα τα σχέδια εγκρίνονται από τη ΓΓΠΠ.

Προσδιορίζονται:
• Εμπλεκόμενες υπηρεσίες & φορείς.
• Όργανα που διευθύνουν και συντονίζουν τις επιχειρησιακές δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα.




Παρέχονται ουσιώδη στοιχεία για την:
• Αξιολόγηση κινδύνων.
• Επισήμανση ευπαθών χώρων.
• Εκπόνηση ειδικών σχεδίων για κάθε κίνδυνο.
• Κατευθυντήριες γραμμές για τη:
• Χάραξη στρατηγικών και τακτικών.
• Ορθή οργάνωση και εξοπλισμό των υπηρεσιών και διαμόρφωση επιχειρησιακής φιλοσοφίας.
• Έγκαιρη κινητοποίηση, δραστηριοποίηση, διεύθυνση και συντονισμό του ανθρωπίνου δυναμικού και μέσων.
• Η δημιουργία δυνατοτήτων διοικητικής μέριμνας για την αντιμετώπιση προβλημάτων τόσο των επιχειρησιακών δυνάμεων, όσο και των πληγέντων πολιτών.

Προβλέπεται:
• Η δημιουργία συστήματος επικοινωνίας και ροής πληροφοριών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και παραγόντων στη διαχείριση των κρίσεων.
• Το εν λόγω σχέδιο αποτελεί ένα βασικό πλαίσιο σχεδιασμού, βάσει του οποίου ανατίθεται η κατάρτιση των ειδικών ανά κίνδυνο σχεδίων στα καθ’ ύλη αρμόδια υπουργεία. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία συγκρότησης ομάδων εργασίας στα υπουργεία, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα ειδικά σχέδια ανά κίνδυνο.

Μέσα από τα ειδικά σχέδια που θα εκπονηθούν από τις ομάδες εργασίας, μπορεί να δοθούν ειδικότερες οδηγίες ή απαιτήσεις σχεδίασης προς τις Περιφέρειες και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις για την εκ μέρους της σύνταξη σχεδίων.

Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκπόνησης και έγκρισης των ειδικών σχεδίων, ισχύουν όσα προβλέπονται από τα ήδη εγκεκριμένα σχέδια.



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ