Serious Games: Μια Καινοτόμα ιδέα για την Τακτική Εκπαίδευση Εθνοφυλάκων

Η προσομοίωση αποτελεί ένα ισχυρό πλέον εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ευρεία κλίμακα σε παρά πολλά πεδία. Οι στρατιωτικές εφαρμογές αποτελούν το πλέον δυναμικό πεδίο χρήσης της προσομοίωσης καθότι έχουν αναπτυχθεί και λογισμικά αλλά και μεθοδολογίες για την ρεαλιστική και αποτελεσματική εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και για όλους τους Κλάδους και τις δομές.

Μια ευρεία χρήση της προσομοίωσης είναι τα “Σοβαρά Παίγνια”, ελεύθερη μετάφραση των Serious Games. τι ακριβώς είναι αυτά; Τα Serious Games αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία  εφαρμογών προσομοίωσης τα οποία χρησιμοποιούνται για την ατομική εκπαίδευση και αυτοαξιολόγηση σε διαδικασίες και δεξιότητες. Τα παίγνια αυτά αναπτύσσονται είτε σε έτοιμες πλατφόρμες προσομοίωσης (Presagis, MAK, VBS3, κλπ.) είτε σε λογισμικό βάσης με έτοιμα μοντέλα, πολλές φορές σε ελεύθερο λογισμικό.

Η συνήθης δομή τους είναι να εισάγουν τον εκπαιδευόμενο σε τρισδάστατο εικονικό περιβάλλον με την λογική να αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων. Σε κάθε πρόβλημα καλείται να δώσει μια λύση, αν είναι ορθή τότε συνεχίζει την πορεία του αν όχι είτε καλείται να δώσει άλλη λύση, είτε αξιολογείται αρνητικά, ανάλογα με τη δομή και τους εκπαιδευτικούς στόχους του παιγνίου.

Το εξαιρετικά θετικό στα παίγνια αυτά είναι ο μικρός χρόνος ανάπτυξης αλλά και η σημαντική συνεισφορά στη βιωματική εκπαίδευση η οποία γεφυρώνει το κενό μεταξύ θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.

Με την εισαγωγή των παιγνίων αυτών στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, η ατομική εκπαίδευση και η αυτοαξιολόγηση δίνουν ένα σαφές ελάχιστο επίπεδο γνώσεων, δεξιοτήτων και υιοθέτησης διαδικασιών. Το κέρδος σε χρόνο και σε χρήμα είναι αξιοσημείωτο και η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης άμεσα ορατή.

Η πρόταση για την ανάπτυξη Serious Games για την τακτική εκπαίδευση των Ελλήνων Εθνοφυλάκων σε χρόνο και τόπο που αυτοί θα επιλέγουν, ακόμα και σε καθημερινή βάση, θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την συστηματική και ουσιαστική ενέργοποίηση τους και την απόκτηση τακτικών γνώσεων και στρατιωτικών δεξιοτήτων.

Ήδη ο Στρατός Ξηράς χρησιμοποιεί το μοντέλο προσομοίωσης VBS3 το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την ανάπτυξη Serious Games για την εκπαίδευση των εθνοφυλάκων αλλά και την αξιολόγηση τους σε θέματα αμυντικής τακτικής αλλά και σε τεχνικά θέματα και σε τακτική επάρκεια στο επίπεδο της ομάδας και της διμοιρίας.

Το κόστος και ο χρόνος ανάπτυξης είναι εξαιρετικά μικρό και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Η δυνατότητα για μια τέτοια καινοτομία υπάρχει, αρκεί να υπάρξει και η βούληση προκειμένου να μειωθεί ο παραδοσιακός χρόνος εκπείδευσης και να πολλαπλασιαστεί ο χρόνος εκπαίδευσης με μέσα που μπορούν να προσδώσουν συγκεκριμένα στοιχεία στο προφίλ του κάθε χρήστη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ