Η Σχολή Πεζικού μπαίνει σε νέα Εποχή

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων η εταιρεία MSETT Hellas, αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα του μοντέλου προσομοίωσης πολύ μεγάλης ανάλυσης VBS3, υλοποίησε εκπαίδευση στην τακτική χρησιμοποίηση της προσομοίωσης την οποία παρακολούθησαν επιτυχώς 18 στελέχη της Σχολής Πεζικού στη Χαλκίδα.

Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται μια τέτοιου είδους εκπαίδευση και σε τέτοια έκταση. Πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο έμπειρων στελεχών της εταιρείας σε τακτικά και τεχνικά θέματα.

Η τακτική χρησιμοποίηση και η αξιολόγηση στελεχών και επιχειρησιακών δεδομένων μέσα από μοντέλα προσομοίωσης δεν είναι καινούργια ιδέα. Η καινοτομία εδώ έγκειται στη διαδικασία της τακτικής χρησιμοποίησης της προσομοίωσης από τους εκπαιδευομένους. Η ανάπτυξη σεναρίων διπλής ενεργείας επιπέδου ομάδος και διμοιρίας επιτρέπει την εκπαίδευση και αξιολόγηση ταυτόχρονα σε περισσότερες από μια μορφές επιχειρήσεων. Η καινοτομία αυτή δημιουργεί ένα αρκετά ρεαλιστικό περιβάλλον. Συμπληρωματικά, ένα πλήρες σύστημα αξιολόγησης με μετρήσιμα μεγέθη (χρόνοι αντίδρασης, επιβιωσιμότητα, αποτελεσματικότητα πυρών, κλπ.) επιτρέπει τόσο στον εκπαιδευόμενο όσο και στον εκπαιδευτή να αποκτήσει πλήρη εικόνα για την αποστολή του.

Το σύνολο των διαδικασιών θα οδηγήσει σε ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο βιωματικής εκπαίδευσης των χαμηλόβαθμων στελεχών του Πεζικού (ομαδάρχες – διμοιρίτες). Το μοντέλο αυτό θα γεφυρώσει τη θεωρητική εκπαίδευση με την εκπαίδευση στο πεδίο. τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και εντυπωσιακά, καθώς η τακτική αντίληψη των στελεχών δε θα στηρίζεται μόνο σε θεωρητική βάση αλλά και σε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Οι εκπαιδευόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν σενάρια προσομοίωσης στο επίπεδο της διμοιρίας με μεγάλη επιτυχία και αφομοίωσαν πλήρως τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης με μοντέλα προσομοίωσης.

Η καινοτόμα και σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Σχολής Πεζικού συνεπικουρούμενης από τη Διεύθυνση Πεζικού του ΓΕΣ πιθανόν ν’ αποτελέσει τη αρχή για μια βαθιά τομή στα θέματα της εκπαίδευσης. Το Πεζικό ήταν πάντα πρωτοπόρο και σε ιδέες και σε τομές.

Να προσθέσουμε εδώ και την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα θέματα της εκπαίδευσης με την ευρεία χρήση της προσομοίωσης τόσο με το τακτικό μοντέλο JANUS και το μοντέλο στρατηγικού – επιχειρησιακού επιπέδου JTLS.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στο ΝΑΤΟ που χρησιμοποιεί με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο την προσομοίωση, έχοντας πετύχει αρκετά μεγάλο ρεαλισμό στην εκπαίδευση. Η μεθοδολογία ανάπτυξης κατανεμημένων ασκήσεων (από τη φυσική έδρα του κάθε “παίκτη”) έχει γλιτώσει σημαντικά ποσά από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό οφείλεται στο μεράκι και την αγάπη του προσωπικού στη δουλειά του αλλά και το φιλότιμο των στελεχών.

Σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει η φράση “Keep Walking..” αλλά μάλλον τα στελέχη είναι σε “running mood”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ